Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Αδύνατο να πουλάμε όπλα σε χώρες που σκοτώνουν αμάχους

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και σημείωσε αναφορικά με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία «χθές η συζήτηση στη Βουλή περιορίστηκε στις καταγγελίες της ΝΔ και αφορά μόνο την πώληση των όπλων και κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει σκάνδαλο αλλά σκανδαλολογία.

Η Σαουδική Αραβία σύμφωνα με ντοκουμέντα και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπράττει εγκλήματα σε βάρχος αμάχων. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να πωλήσει όπλα στην Σαουδική Αραβία. Όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις υπήρχε άγνοια αλλά σήμερα όλοι μας ξέρουμε και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σήμερα στην επιτροπή για τους εξοπλισμούς έγινε αποδεκτό ομόφωνα από την Επιτροπή η πρόταση για ακύρωση της πώλησης όπλων».

Σε ερώτηση για το εάν η συμφωνία χρεώνεται πολιτικά σε κάποιους ο κ. Φίλης σημείωσε: «κανείς δεν βγάζει την ουρά του απ’ έξω από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Όλοι τα έχουν ψηφίσει. Πιθανόν κι εγώ να ψήφιζα υπέρ πριν τα γεγονότα. Να πουλήσει αλλού η χώρα μας τα όπλα και όχι εκεί που σκοτώνουν αμάχους. Τα όπλα τα χρειάζονται οι χώρες όχι για να σκοτώνουν αμάχους αλλά για να στήσουν το οπλοστάσιό τους. Το δικό μας δόγμα είναι η αποτροπή επίθεσης. Το να πουλάμε όπλα σε χώρες με επιθετικό δόγμα είναι έξω από τα δεδομένα της χώρας μας».

Τέλος σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ακόμη προβληματισμός από την πλευρά του για την συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ ο κ. Φίλης σημείωσε «είναι μία επιλογή εκλογικής συνεργασίας από τον Σεπτέμβριο του 2015. Συνεχίζεται, θέλουμε πολιτική σταθερότητα, είμαστε μία ανάσα από την έξοδο της χώρας από την λιτότητα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Προφανώς όταν βγούμε στις αγορές και υπάρξουν νέοι συσχετισμοί μετά από εκλογές τότε θα συζητήσουμε σε άλλη βάση. Όλη η ιστορία της σκανδαλολογίας αποσκοπεί όχι στην αλήθεια αλλά στο να χτιστεί κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης».

Πριν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής κατά την οποία οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος υπερασπίστηκαν την συμφωνία πώλησης πυρομαχικών αλλά και τον «ενδιάμεσο» του εξοπλιστικού ντιλ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να ξεκινήσει διαδικασίες πολιτικής της ακύρωσης.

Η πρόταση Φίλη έγινε ομοφώνως αποδεκτή ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε πως θα μεταφέρει αρμοδίως το θέμα.

Η εισήγηση του Νίκου Φίλη γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που καλεί την Ελλάδα «να ανακαλέσει άμεσα την πώληση και μεταβίβαση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία  και να αρνηθεί να εγκρίνει τη μεταφορά, προς τα μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη, κάθε είδους συμβατικών όπλων, πυρομαχικά και εξαρτήματα πολεμικού εξοπλισμού».

Ο κ. Φίλης απαντώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν να εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης αναφέρθηκε σε αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου, του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών που καταδικάζουν την Σαουδική Αραβία για τον βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ως μεσάζων ο επιχειρηματίας Βασίλειος Παπαδόπουλος, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριζε πως επρόκειτο γα διακρατική συμωνία Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Η ΝΔ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου στη Βουλή»

Μεταξύ άλλων, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητεί να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλισμών και να την ενημερώσουν αναλυτικά, ο  Έλληνας πρέσβης στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόξενος στο Ριάντ κ. Ηλίας Κλουβάτος, ο Γενικός  Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης Αντιναύαρχος κ. Κυριάκος Κυριακίδης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής  Εξοπλισμών Αντιπτέραρχος κ. Κοσμάς Βούρης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Γιάννης  Ρουμπάτης, ο αποπεμφθείς από τον Πάνο Καμμένο Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Παπαδάκης, ο επιχειρηματίας μεσάζοντας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Τζον Σφακιανάκης, καθώς και όλοι οι αξιωματικοί που υπέγραψαν στις 14/6/2017 το φύλλο ενημερώσεως εισηγήσεως, υποδηλώνοντας ότι ο εντολέας για την υπογραφή της σύμβασης με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο ήταν ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε επίσης την ακρόαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), κ. Θεόφιλου Βασιλείου, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές αν έχουν ήδη υπογραφεί και πόσες συμβάσεις των Ε.Α.Σ. με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο.

Απο την πλευρά του ΚΚΕ διευκρινίστηκε ότι η  πάγια θέση του κόμματος είναι η άμεση ακύρωση της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Παραλλήλως, το προεδρείο της επιτροπής Εξοπλισμών απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η πλειοψηφία της επιτροπής Εξοπλισμών είπε όχι στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία ο διοικητής της ΕΥΠ, ο μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο πρεσβευτής και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ μαζί με τον ταξίαρχο και τους στρατιωτικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Πάντως, οι αποφάσεις της επιτροπής εξοπλισμών έχουν γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως ασκούν μεν πολιτική πίεση στην κυβέρνηση αλλά δεν την υποχρεώνουν να υιοθετήσει τα ψηφίσματά της.

Εκτός αυτών αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με καχυποψία το αίτημα Φίλη και «την όψιμη ευαισθησία του για τον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης» όπως αναφέρουν.

Θεωρούν δε ότι σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος η φερόμενη Συμφωνία έχει ήδη ακυρωθεί καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι σχετικές συναλλαγές.

Προσθέτουν τέλος πως η κυβέρνηση αναζητά «κοινοβουλευτικό άλλοθι» για τις αδιέξοδους και προβληματισμούς χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Προτεινόμενα για εσάς

Αντιπολίτευση του περιθωρίου

Κώστας Σκαναβής

Σαουδική Αραβία: Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από Ριάντ και Τζάζαν

Κώστας Σκαναβής

Ο κορονοϊός σκότωσε και τον πολιτικό χαβαλέ

Κώστας Σκαναβής

Φυλαχθείτε από τον Καψώχα και τον Κούλογλου

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Η καραντίνα επιδεινώνει την οικογενειακή βία… λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν ερώτηση

Evanthia Karra

Χυδαία ανάρτηση Κούλογλου – Έντονη αντίδραση από τη ΝΔ

Evanthia Karra

Σε «καραντίνα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Σκαναβής

Οι πρωθυπουργοί δίνουν λογαριασμό στους πολίτες, όχι στα διαδικτυακά τρολ της αντιπολίτευσης

Κώστας Σκαναβής

Ιός… ανευθυνότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης