Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Εφαρμόστε τα συμφωνημένα – Τι είπε στην συνάντηση με τον Τσίπρα

Washington Group: Καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ

Το κοινό μέτωπο της Ελλάδας και του ΔΝΤ για το ταχύτερο δυνατό άνοιγμα της συζήτησης για την παραμετροποίηση των μέτρων του χρέους επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Του ανταποκριτή μας από την Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη

Η επικεφαλής του Ταμείου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στην είσοδο του Ταμείου, αντάλλαξαν χειραψία παρουσία των δημοσιογράφων και εν συνεχεία είχαν ένα κατ ιδίαν 20 λεπτό τετ α τετ.

Στη συνέχεια προστέθηκαν ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, ενώ από την ελληνική πλευρά προσήλθαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, τονίζοντας παράλληλα την σημασία που έχει η αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο Πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε η κ. Λαγκαρντ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού καρποφορούν, καθώς η χώρα αφήνει πίσω την στασιμότητα και πλέον υπάρχει μια ορατή έξοδος από την κρίση.

«Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η αβεβαιότητα και τα μεγάλα ρίσκα έχουν υποχωρήσει, η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος. Και πραγματικά η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2017 που θα είναι κοντά στο 2%, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2007. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ξεπεραστεί για τρεις συνεχόμενες χρονιές και τα δημόσιο οικονομικά βρίσκονται πάλι σε μια βιώσιμη πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παράγουν καρπούς και πλέον έχουμε μια ορατή και αξιόπιστη έξοδο από την κρίση».

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως το Ταμείο επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό κλείσιμο της αξιολόγησης προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, στην οποία εκτίμησε πως το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο.

«Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ και θα προσφέρει μια περίοδο καθαρού αέρα ώστε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στις συζητήσεις για τις παραμέτρους για την ελάφρυνση του χρέους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

Σε αυτές τις συζητήσεις για το θέμα του χρέους ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει έναν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο και προσβλέπουμε στην συνεργασία του. Σε αυτές τις συζητήσεις για το θέμα του χρέους ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει έναν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο και προσβλέπουμε στην συνεργασία του».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κοινών δηλώσεων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Ταμείου, στην οποία είχαν επιβληθεί ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μέτρα ασφαλείας λόγω της παρουσίας του κ. Τσίπρα στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Προτεινόμενα για εσάς

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Συνέχεια στη… λάθος πλευρά ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon