Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρεμίστηκαν τα ψεύδη του Κουρουμπλή: Ήταν σε πέρασμα αλλά δεν ζήτησαν την συνδρομή του

Υπουργός απομονωμένος από όλους και υπό προθεσμία… εμφανίσθηκε χθες στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τη σωρεία των λαθών του σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο στην αντιμετώπιση του ναυαγίου και της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί στον Σαρωνικό και όλο το παράκτιο τμήμα του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, κάτω από το βάρος και των νέων στοιχείων που επιβεβαιώνουν την ολιγωρία του να ειδοποιηθεί ο EMSA και των ψεμάτων που είχε μετέλθει για να αποποιηθεί τις ευθύνες του, χθες αναγκάστηκε να πάρει πίσω το χαλύβδινο… και πομπώδες «εγώ δεν παραιτούμαι» και να το μετατρέψει με το ταπεινό… «για το εάν θα πρέπει να παραιτηθώ, αυτό θα το κρίνουν άλλοι…».

Η απουσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η σύντομη, πολύ ήπια και προσεκτική… παρέμβαση του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, αλλά και η μικρή παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της Βουλής κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ. χθες στην Ολομέλεια έδειξε τη μοναξιά στην οποία φαίνεται να έχει περιπέσει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ενδεικτικό άλλωστε και το «φίλιο» μήνυμα που του έστειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος, λέγοντάς του πως «ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν όταν τελειώσει η κρίση…».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. χθες στη Βουλή μέσα από στοιχεία, γεγονότα και εύλογα ερωτήματα κατέδειξαν ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσωπικά ο υπουργός Ναυτιλίας αυτο-παγιδεύτηκαν στους μύθους και τα ψέματά τους.

Μετά την προχθεσινή αποκάλυψη του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι το υπουργείο Ναυτιλίας ειδοποίησε και ζήτησε τη συνδρομή του αντιρρυπαντικού σκάφους του ESMA τέσσερις ημέρες μετά… και τις «δικαιολογίες» του υπουργού ότι «δεν ήταν στον Πειραιά γιατί μετείχε σε άλλη αποστολή…», χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνης Γεωργιάδης κατηγόρησε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ως «συστηματικό ψεύτη» που «παραπλανά τη Βουλή», καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής το «επίσημο στίγμα του πλοίου» που δείχνει ότι «το σκάφος έφτασε στο Πέραμα τη Δευτέρα (11/9) στις 14:30 και όχι την Τρίτη το βράδυ…» και, όπως τόνισε, «εάν το ζητούσατε από την Κυριακή, το σκάφος Δευτέρα θα επιχειρούσε, όπως είναι υποχρεωμένο»! Στοιχείο που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι να «κλονίσει», με τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Δρίτσα να αναλαμβάνει ρόλο υπερασπιστή του διαδόχου του στο υπουργείο και λέγοντας πως «εγώ δεν θέλω να κάνω τον ανακριτή…», αλλά, σύμφωνα με το απόσπασμα του ημερολογίου της γέφυρας, έχει καταγραφεί πως το σκάφος του ΕΜSA τελείωσε τις εργασίες του την Τετάρτη (13/9) το μεσημέρι και τότε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Μισή… αλήθεια όμως και αυτή, καθώς, όπως απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης,

«το αντιρρυπαντικό σκάφος του EMSA ήταν στο Πέραμα από το μεσημέρι της Δευτέρας(11/9). Και πράγματι ήταν φορτωμένο. Εσείς όμως εάν είχατε αμέσως ζητήσει τη συνδρομή του θα είχε λόγο να κάνει γρήγορα την εκφόρτωση για να λάβει μέρος στην επιχείρηση και όχι να την κάνει με το πάσο του…».

Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη καταλόγισε όχι μόνο στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή τα «5 Α»: «Αγνοια- Αδράνεια – Ανικανότητα – Αδιαφορία – Αλαζονεία», αλλά καταλόγισε ευθύνες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει επιμελώς άφαντος από την υπόθεση. Χαρακτηριστικά είπε πως «έχουμε έναν πρωθυπουργό άφαντο… Εχω δει πολλούς πρωθυπουργούς να κρύβονται… Πρωθυπουργό όμως που να κρύβεται με τέτοια ταχύτητα, όπως ο κ. Τσίπρας, δεν έχω ξαναδεί ποτέ. Ο πρωθυπουργός ακούει τις εντολές των επικοινωνιολόγων του, που του έχουν πει “Προσοχή, ποτέ φωτογραφία σε περιοχή με πρόβλημα”.

Στις φωτιές; Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αφού σβήσανε. Ναυάγιο τώρα; Δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Δεν έχει κατέβει στην περιοχή για να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του! Θα μου πείτε: Αυτός θα συντόνιζε; Ναι, αυτός θα συντονίσει, διότι υπάρχει ένα μείζον θέμα…» και πρόσθεσε ότι «η ζημιά που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, αλλά φαίνεται ότι δεν αφορά τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., ούτε και τον πρωθυπουργό που “χαριεντίζεται” στην Κρήτη και κάνει εξαγγελίες…».

Αναπάντητο, όπως και όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα, άφησε χθες ο κ. Κουρουμπλής το εύλογο ερώτημα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για την απουσία του Δημοσίου στη δίκη του καραβιού που είχε σταλεί από το υπουργείο για την απάντληση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και πιάστηκε με λαθραίο πετρέλαιο. «Καλά», αναρωτήθηκε η βουλευτής της Ν.Δ., «είναι δυνατόν να μην πήγε ένας δικηγόρος του ελληνικού κράτους για να προστατεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού; Σε ποια χώρα ζούμε; Ούτε στην Ουγκάντα δεν συμβαίνουν αυτά…».

Να σταματήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και η κυβέρνηση να συμπεριφέρονται «σαν να απευθύνονται σε ιθαγενείς» ζήτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας για τραγελαφική διαχείριση -και επιχειρησιακή, αλλά κυρίως επικοινωνιακή- από πλευράς της κυβερνήσεως, που μετατρέπεται σε ένα πολιτικό της Βατερλώ. Ο βουλευτής της Ν.Δ. αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων πώς το πλοίο πήρε δύο παρατάσεις του αξιόπλοου μέσα στο καλοκαίρι και δεν πήγε σε τακτική επιθεώρηση. «Γιατί παίρνετε από το Λιμενικό Σώμα την αρμοδιότητα των παρατάσεων και των ελέγχων και την πάτε στους νηογνώμονες;». Και σημείωσε: «Κοιτάξτε, έχουμε δύο εικόνες, από τη μια την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, συνοδευόμενος από 14 (!) υπουργούς και υφυπουργούς, και δεν βρήκε ούτε μια στιγμή ελεύθερη να πάει να επισκεφθεί τους πληγέντες στον Σαρωνικό. Και από την άλλη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πήγε στο Φάληρο, στο Κερατσίνι, μίλησε με τους ψαράδες, άκουσε τα προβλήματά τους. Εχουμε μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που “κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου”», ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και σημειώνοντας πως «υποτιμήσατε το ναυάγιο αρχικά και μέσα από μια σειρά λαθών και εγκληματικών παραλείψεων μετατρέψατε ένα ατύχημα, το οποίο συνέβη μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού, σε μια κατεξοχήν ναυτική χώρα…» πρόσθεσε «πώς είναι δυνατόν τα εναέρια μέσα που λέτε ότι επιχειρούσαν στην περιοχή, για τρεις ολόκληρες ημέρες, να μην εντοπίσουν την πετρελαιοκηλίδα;» και «αντί να έχετε την ευθιξία να παραιτηθείτε έχετε καταφύγει σ’ ένα γαϊτανάκι ψεμάτων…».

«Αν ήταν αντιπολίτευση, θα ήταν σε καΐκι με ταμπέλα “Σαρωνικός SOS”»

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού ανέφερε πως «δεν είναι μόνο η ανικανότητα της ηγεσίας του υπουργείου που “μαύρισαν” τον Σαρωνικό, μίλησε για αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και αποφάσεις. Κάλεσε τον υπουργό να πει γιατί «αφού φέτος το καλοκαίρι βγάλατε Κανονισμό ότι για να πάνε να δουλέψουν στα ΕΛ.ΠΕ. ρυμουλκά και πλοία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι είκοσι ετών, μετά από μερικές μέρες πήρατε πίσω την υπογραφή σας; Δεν σας είδαμε να ρωτήσετε τα ΕΛ.ΠΕ. γιατί δέχονται ένα τέτοιο καράβι, το οποίο βουλιάζει αύτανδρο, χωρίς ατύχημα, στις εγκαταστάσεις τους; Oπως επίσης δεν σας άκουσα, ούτε μία φορά, να λέτε ότι οι αναμεμιγμένοι ήταν λαθρέμποροι, καταδικασμένοι… Μία φορά δεν έχετε πει πώς βρέθηκε αυτό το πετρέλαιο στη θάλασσα. Ρήγμα δεν υπάρχει στο πλοίο. Από πού έφυγαν τόσες χιλιάδες τόνοι; Πού είναι αυτές οι απαντήσεις που θα δείξουν ότι έχετε πυγμή να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα και των πετρελαιάδων και των εταιριών που κάνουν τις απορρυπάνσεις; Εδώ έχει γεννηθεί ένας κύκλος τεράστιων οικονομικών συμφερόντων και εσείς προσπαθείτε να ισορροπείτε σε δύο σανίδες…» και είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σκεφτείτε τι θα να κάνατε, πού θα βρισκόταν ο κ. Τσίπρας αν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σε καϊκάκι στον Σαρωνικό θα ήταν με ταμπέλα “Σαρωνικός SOS” και στις λαϊκές κινητοποιήσεις που είχατε συνηθίσει να οργανώνετε αυτοβούλως…».

«Κάτι βρομάει στον Σαρωνικό και δεν είναι μόνο το μαζούτ»

Στην ανικανότητα της κυβέρνησης «να αντιμετωπίσει και μια οικολογική καταστροφή» αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εμφανιζόταν και ως ένα κόμμα που «κοπτόταν για την οικολογία…». Ο Σταύρος Θεοδωράκης καταλόγισε και αυτός βαριές ευθύνες για το ναυάγιο και τη διαχείριση στην κυβέρνηση και όχι «στην κοινωνία» που τις έχει επιρρίψει ο οικολόγος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνης και ζήτησε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τη δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της ρύπανσης, της πάταξης της λαθρεμπορίου και των ληγμένων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων, λέγοντας ότι «κάτι βρομάει στον Σαρωνικό και δεν είναι μόνο το χυμένο μαζούτ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, από τη δική του πλευρά, ακούγοντας τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή όλα να τα δικαιολογεί…, να υποστηρίζει και πάλι ότι όλα έγιναν καλά… και ότι είναι θύμα πολιτικής στοχοποίησης, του είπε: «Αναρωτιέται κανείς εύλογα με ποιο ηθικό δικαίωμα μπορεί να μιλάτε με αυτό τον τρόπο και πόσες οκάδες πολιτικού κυνισμού έχετε για να πείτε αυτά που είπατε στρογγυλοκαθισμένος στη θέση του υπουργού, χωρίς να έχετε παραιτηθεί…» και πρόσθεσε: «Χωρίς καμία πίεση από την αντιπολίτευση, μόνο κάτω από την πίεση των γεγονότων τα χάσατε. Τα χάσατε τελείως. Και η αντιφατικότητα των δηλώσεών σας είναι απόδειξη…».

ΕΥΘΥΝΕΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

– Το σκάφος του EMSA έφτασε στο Πέραμα τη Δευτέρα (11/9) στις 14:30 και όχι την Τρίτη το βράδυ. Συνεπώς εάν το ζητούσαμε από την Κυριακή, το σκάφος Δευτέρα θα επιχειρούσε, όπως είναι υποχρεωμένο

– Αφαντος παραμένει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα από την υπόθεση. Οχι μόνο δεν πήρε πάνω του το συντονισμό των επιχειρήσεων, αλλά ούτε καν επισκέφθηκε τους θιγόμενους από τη ρύπανση επαγγελματίες

– Απουσία του Δημοσίου στη δίκη του καραβιού που είχε σταλεί από το υπουργείο για την απάντληση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και πιάστηκε με λαθραίο πετρέλαιο

– Πώς το πλοίο πήρε δύο παρατάσεις του αξιόπλοου μέσα στο καλοκαίρι και δεν πήγε σε τακτική επιθεώρηση;

-Καμία αναφορά πώς βρέθηκε το πετρέλαιο στη θάλασσα. Ρήγμα δεν υπάρχει στο πλοίο. Από πού έφυγαν τόσες χιλιάδες τόνοι;

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Γεωργιάδης: Ξεκίνησαν έλεγχοι για τις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων και θα επιβληθούν πρόστιμα

Ανδρέας Ντίνης

Γεωργιάδης: Ξεκίνησαν έλεγχοι για τις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων και θα επιβληθούν πρόστιμα

Ανδρέας Ντίνης

Γεωργιάδης: Μπορούμε να γίνουμε μία χώρα με ικανή βιομηχανική παραγωγή

Ανδρέας Ντίνης

Γεωργιάδης: Στην Ελλάδα πλέον ανοίγεις επιχείρηση σε έξι λεπτά

Ανδρέας Ντίνης

Γεωργιάδης: Ευτυχώς για τη χώρα, οι ιδέες της αριστεράς δεν έχουν πια πέραση

Ανδρέας Ντίνης

Γεωργιάδης: Να πάει φυλακή ο Τσίπρας αν αποδειχθεί ότι τους έβαλε να τα πουν

Ανδρέας Ντίνης

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης κατηγορεί τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι τον στοχοποιεί

Ανδρέας Ντίνης

Γεωργιάδης: Ζήτημα ωρών η αποκάλυψη του «Μάξιμου Σαράφη»

Μιχάλης Μάρδας

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έριξε «βόμβες» για Προανακριτική Novartis και ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας