Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Η τρομοκρατία είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο και τοπικό πρόβλημα

Οι πρόσφατες, αποτροπιαστικές επιθέσεις στο Ορλάντο, αλλά και στη Γαλλία χθες το βράδυ, μας υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία είναι ταυτόχρονα ένα παγκόσμιο αλλά και τοπικό πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία των δραστών είναι πολίτες της ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες για την καλύτερη αντιμετώπιση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία.

«Γεννημένοι στα Κράτη Μέλη, μεγαλωμένοι στα ίδια σχολεία, αφού ριζοσπαστικοποιήθηκαν, στρέφονται κατά των συμπολιτών τους και των αξιών μας, ενδίδοντας στην προπαγάνδα μίσους που εμπνέεται από μια ιδεολογία που προκαλεί καταστροφή.

Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Ευρωπαίοι πολίτες και έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στον βίαιο εξτρεμισμό εντός της ΕΕ, καταδεικνύει τις παθογένειες της κοινωνικής δομής των κοινωνιών μας, και την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η συνοχή τους.

Η απάντησή μας ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση τρομοκρατών πρέπει να είναι ολιστική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να στηρίξει τα κράτη μέλη γιατί διαθέτει ικανά επιχειρησιακά εργαλεία και μέτρα ασφαλείας» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρότεινε:

«Ενώ η πρόληψη και η αποτροπή από την ριζοσπαστικοποίηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, συγχρόνως χρειάζεται να ενισχυθεί η ασφάλειά μας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για υπόπτους.

Το ζήτημα εκείνων που επιστρέφουν στην Ευρώπη από εμπόλεμες περιοχές μας ανησυχεί, και γι ‘αυτό θα προτείνουμε τόσο την αναθεώρηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), όσο και συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα για οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται, είτε είναι Ευρωπαίος πολίτης ή όχι.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το Διαδίκτυο: το πιο σημαντικό πεδίο μάχης ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση. Εκεί είναι όπου η νεολαία μας βρίσκεται εκτεθειμένη στο “δηλητήριο” του τρομοκρατικού περιεχομένου και της στρατολόγησης. Η πρόσφατη επίθεση στο Ορλάντο δείχνει ακριβώς αυτό. Ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του, αποκλειστικά μέσω της χρήσης του διαδικτύου.

Για τον λόγο αυτό, εγκαινιάσαμε το Διαδικτυακό Φόρουμ της ΕΕ (EU Internet Forum) τον Δεκέμβριο του 2015, όπου συναντήθηκαν Υπουργοί, η Europol και οι επικεφαλής των σημαντικότερων εταιρειών του Διαδικτύου. Συμφωνήσαμε σε μια συγκεκριμένη εθελοντική συνεργασία για την αναφορά από τα κράτη μέλη στην Europol τρομοκρατικού περιεχόμενου (Europol’s Internet Referral Unit), και στην συνέχεια στις εταιρείες για την άμεση διαγραφή τους.

Τώρα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, μέσω ενός Κοινού Μηχανισμού Αναφοράς που ανέπτυξαν οι εταιρείες του Διαδικτύου, για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με το τρομοκρατικό περιεχόμενο που έχει αφαιρεθεί.

Συγχρόνως εντατικοποιούμε τη συνεργασία μας με την κοινωνία των πολιτών, για να την ενισχύσουμε ώστε να προωθεί αποτελεσματικές εκστρατείες στο Διαδίκτυο μέσω του Προγράμματος Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επιπλέον, θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στη Συμβουλευτική Ομάδα Επικοινωνίας και Στρατηγικής, για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν τις δικές τους εκστρατείες επικοινωνίας που αφορούν στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης.

Τέλος, πολλές από αυτές τις δράσεις συνδυάζονται με αντίστοιχες σε τοπικό αλλά ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του Δικτύου Αριστείας του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση, όπου οι κατά τόπους ειδικοί ανταλλάσσουν εμπειρίες και πρακτικές.

Μέσα από αυτό το δίκτυο των δικτύων, περισσότεροι από 2.400 ειδικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ριζοσπαστικοποίησης.

Δεσμεύσαμε 25 εκατομμύρια ευρώ, για τα επόμενα 4 χρόνια, για να βοηθήσουμε το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση να εκπληρώσει την αποστολή του. Πάνω από 314 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για έργα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης κατά την περίοδο 2014-2020. Χρήματα έχουν ήδη διατεθεί και έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, σε διάφορα κράτη μέλη.

Οι δραστηριότητες του Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση επεκτείνονται και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με προτεραιότητα τρίτες χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε ήδη στην Τουρκία, με θετικά σχόλια για τις μελλοντικές εργασίες.

Η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης δεν είναι μια εύκολη ή απλή δουλειά. Λύσεις δεν θα έρθουν μαγικά από τις Βρυξέλλες, ούτε επίσης μπορούμε να εργαζόμαστε απομονωμένοι, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε τα κράτη μέλη σε όλους τους τομείς πολιτικής, από την εκπαίδευση και την απασχόληση, έως τη νεανική εργασία, τα δικαστικά και τα σωφρονιστικά συστήματα, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και κυβερνητικών αρχών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης θα έρθει μέσα από συνδυασμό δράσεων και συνεργιών.

Από την πλευρά μας, καθιστούμε σαφές σήμερα ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Παγκόσμια επιτυχία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για Covid

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 μέτρα της Κομισιόν για τις αυξήσεις τιμών ενέργειας – Φοροελαφρύνσεις και στήριξη ευάλωτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κομισιόν: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τους ίδιους φορτιστές θα έχουν όλα τα κινητά τηλέφωνα, λέει η ΕΕ

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Έτοιμη να εγκρίνει μέτρα για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση – Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Κομισιόν προειδοποιεί: Τρίτη δόση εμβολίου χωρίς έγκριση από ΕΜΑ μπορεί να περικλείει νομικούς κινδύνους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom