Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας και ΠΟΕ-ΟΤΑ ψάχνουν την λύση για τα σκουπίδια

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση Τσίπρα με ΠΟΕ-ΟΤΑ για το πολύ μεγάλο θέμα της απεργίας των συμβασιούχων καθαριότητας που προκάλεσε χάος σε όλη την Ελλάδα με τα σκουπίδια.

Πιθανολογείται ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει άρση του αδιεξόδου, δεσμευόμενος είτε ότι θα αποκλειστούν οι ιδιώτες από την καθαριότητα είτε ότι στο μέλλον οι διορισμοί θα αφορούν μόνο μόνιμους και όχι συμβασιούχους.

Χρειάστηκε βέβαια να φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο με τα σκουπίδια, να βάλουν τις φωνές από απλοί πολίτες μέχρι οι εισαγγελικές αρχές για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση, η οποία μέχρι πριν από λίγες μέρες έταζε ακόμη μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Ομως, παρά τα βήματα οπισθοχώρησης που έγιναν χθες από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, η ομοσπονδία των εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ παρέμεινε ανυποχώρητη και το αδιέξοδο πλήρες. Μέχρι που χθες βράδυ έφθασε η πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε κάθε τάξη διαμαρτυρόμενων εργαζομένων να κινητοποιείται και να αξιώνει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η πρόσκληση απευθύνεται στην ΠΟΕ-ΟΤΑ «προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».

Είναι προφανές, όμως, ότι η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού υποδηλώνει όχι μόνο μια παραδοχή ότι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αρμόδιοι απέτυχαν παταγωδώς αλλά και το φόβο ότι η κοινή γνώμη έχει φθάσει στο μη περαιτέρω και εκτός από το να διαμαρτύρεται είναι έτοιμη πλέον να ακούσει με προσοχή τις προτάσεις εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων που βγαίνουν στην επιφάνεια, όπως εκείνη της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την οποία μίλησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμως, η είσοδος ιδιωτών στα σκουπίδια είναι κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας, αλλά παρασκηνιακά, οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είναι εντατικές. Οπότε το πρόβλημα, όπως και γενικότερα, είναι να μείνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση πάση θυσία όρθια για να προωθήσει τις λύσεις που εκείνη απεργάζεται.

Το ερώτημα είναι ποιο ρόλο θα αποφασίσει να παίξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Η ηγεσία της ομοσπονδίας είχε χθες μια επεισοδιακή συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πύλη του υπουργείου, όπου σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις με δυνάμεις της ΕΛΑΣ, αλλά συνεχίστηκαν στο γραφείο του υπουργού. Η συνάντηση κράτησε ελάχιστα, και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας κατήγγειλε τον υπουργό ότι τον ειρωνεύτηκε και απέρριψε μέσα σε πέντε λεπτά την πρόταση της ομοσπονδίας για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μέσα από έναν «κλειστό διαγωνισμό», με μοριοδότηση που θα ενισχύει αποφασιστικά όσους εργάζονται σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ένταση μπροστά από το Μαξίμου πριν τη συνάντηση Τσίπρα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ένταση σημειώθηκε με συμβασιούχους εργαζόμενους της ΠΟΕ – ΟΤΑ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν από τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι συμβασιούχοι που περίμεναν στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι την ώρα της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, επιχείρησαν να ανοίξουν πανό με συνθήματα. Άμεσα επενέβη η ασφάλεια του πρωθυπουργού αλλά και αστυνομικές δυνάμεις που τους εμπόδισαν και ταυτόχρονα τους απομάκρυναν.

Προτεινόμενα για εσάς

Η λέξη που δεν πρόκειται ποτέ να πει ο Τσίπρας!

Kon

Από τα «λεφτόδεντρα» στο «σπαταλήστε χρήματα»

Kon

Για… Μουσείο

Kon

Πολιτισμός και βαρβαρότητα – από πρωθυπουργός «μαγαζάτορας»…

Kon

Αντιπολίτευση της ηττοπάθειας

Kon

Σε αδιέξοδο εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ – Νέα… αναμέτρηση Τσίπρα-Τσακαλώτου

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι πιέζουν τον Τσίπρα να διαγράψει τον Τσακαλώτο

Μιχάλης Μάρδας

Από το «ηθικό πλεονέκτημα» στον… μπροστινό του White House

Kon

Η σιωπή Τσίπρα καταπλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Νέοι τριγμοί στο κόμμα

Ανδρέας Ντίνης