Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημητρίου στο EleftherosTypos.gr: Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Την εκτίμηση του πως φέτος η Ελλάδα όχι μόνο θα έχει πολλές επενδύσεις αλλά θα καταφέρει να πετύχει και τον στόχο της ανάπτυξης του 2% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ, Πέτρος Κασφίκης

Ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ για «σαφάρι» επενδύσεων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που έχει ως βασικό στόχο να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα στους Αμερικανούς επενδυτές αλλά και να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Μιλώντας στον EleftherosTypos.gr, ο κ. Παπαδημητρίου φάνηκε ικανοποιημένος για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ταξιδιού λέγοντας ότι διαπίστωσε το έντονο ενδιαφέρον που διαθέτει η αμερικάνικη αγορά για την Ελλάδα.

«Όπως ξέρετε οι Αμερικανοί έχουν μεγάλη ιστορία με την Ελλάδα και σε επενδύσεις και σε εισαγωγές από ελληνικά προϊόντα. Αυτό που είδαμε, λοιπόν, ήταν ένα ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για επενδύσεις».

Η ελληνική αποστολή φαίνεται πως έχει κατεβάσει «dream team» στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς έχει επιστρατεύσει και την βοήθεια του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος φαίνεται ότι συνδράμει ενεργά με την παρουσία του στις διάφορες συναντήσεις και επαφές. Επιπλέον, ο υπουργός συνοδεύεται από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Ηλία Αθανασίου, του οργανισμού Enterprise Greece που έχει αναλάβει τον όλο σχεδιασμό της επίσκεψης, καθώς είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.

Στην διοργάνωση των επαφών του Έλληνα υπουργού σημαντικό ρόλο είχαν και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνάντηση με τον Γουίλμπουρ Ρος

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί την Τρίτη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής «SelectUSA Investment», όπου σύμφωνα με την ανάρτηση στο Twitter του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, οι δύο υπουργοί είχαν «μια έξοχη συζήτηση για ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων».

Συνέντευξη στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές ακόμα και χωρίς το QE

«Πιστεύω ότι η πρόσβαση στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι περισσότερο συμβολική παρά μια κίνηση που έχει να κάνει με μια πραγματική πιστωτική επιμήκυνση. Έχουμε περιορισμούς στην πίστωση που μπορούμε να λάβουμε από το πρόγραμμα του QE. Θα ήταν ωραία να την έχουμε, αλλά είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από έναν ανεξάρτητο θεσμό. Δεν είναι κομμάτι του προγράμματος. Αλλά πιστεύω ότι με βάση το ενδιαφέρον που έχω δει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς το QE».

«Πιστεύω ότι η φωνή του Μακρόν και των άλλων είναι πολύ καλοδεχούμενες. Η Ευρωζώνη όπως ξέρετε αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες. Επομένως, αυτό που προτείνει ο Μακρόν είναι κάτι που θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος τώρα από ότι ήμουν πριν από την εκλογή του κ. Μακρόν. Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από τις εκλογές στην Γερμανία, αλλά νομίζω πως υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Ακόμα και ο κ. Σόιμπλε έχει υποδείξει ότι χρειαζόμαστε να έχουμε το δικό μας Ευρωπαϊκό ΔΝΤ, έτσι ώστε να μην έχουμε παρεμβάσεις από άλλους θεσμούς».

Το Πρόγραμμα στις ΗΠΑ

Την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, ο κ. Παπαδημητριού θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο National Press Club της Ουάσινγκτον. Την ίδια μέρα θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Greek Investment Forum και θα έχει συναντήσεις με αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτικά funds.

Στις 24 Ιουνίου θα μεταβεί στη Βοστόνη όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής ομογένειας και της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης Επιχειρηματιών, ενώ θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, επενδυτικά funds και θερμοκοιτίδες startups.

Στις 25 Ιουνίου θα εγκαινιάσει την έκθεση Fancy Food Fair της Νέας Υόρκης και το ελληνικό περίπτερο, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει το Enterprise Greece.

Προτεινόμενα για εσάς

Νέες μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από Λειψούς & Φαρμακονήσι

Ανδρέας Ντίνης

Αφιέρωμα New York Times-Washington Post για την Ελλάδα που πήρε εγκαίρως μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

«Μετά την καραντίνα πάμε Ελλάδα» – Το εγκωμιαστικό και ελπιδοφόρο άρθρο της Telegraph

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε γυναίκα στην Καστοριά

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πέθανε 51χρονος από την Καστοριά – Στους 51 οι νεκροί στην Ελλάδα

Tinad

Κορωνοϊός – Εκτίμηση σοκ από Ελληνα καθηγητή: Μέχρι 500.000 νεκροί στην Ελλάδα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Στους 49 οι νεκροί στην Ελλάδα – Στα 1,314 τα συνολικά κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στους 41 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε και δεύτερος άνδρας σήμερα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στους 40 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε άντρας στην Καστοριά

Ανδρέας Ντίνης