Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Ειρωνείες Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Τόσο πολύ ανυπομονείτε να τελειώσει η συνεδρίαση;

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχέδίου.

Λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου (εγκρίθηκε από το εκλογικό σώμα με 153 «ναι»), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ απεχθανόταν τους «κακούς δανειστές» και τώρα τρέχει να ζητήσει βοήθεια, φέρνοντας παράλληλα στην χώρα νέα μέτρα δυσβάσταχτα.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ψευδοπροφήτη», αφού όπως είπε, προειδοποιεί για πράγματα που δεν υφίστανται, όπως για τη μη εφαρμογή των αντίμετρων, όπου ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τα εφαρμόσει.

Όσα είπαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι αυτοεγκλωβισμένος σε αδιέξοδη στρατηγική ψευδοπροφήτη

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία, ότι βυθίζουμε στο τέλμα την κοινωνία και ότι παραλάβαμε παράδεισο και έχουμε πάει στην κόλαση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Και δεν έφερε και τίποτα καινούριο από τα επιχειρήματα που αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν τα αναπαράγει μόνη αυτή. Η ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία αναπαράγεται ξανά και ξανά. Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη σκέφτηκα ότι δεν αρκεί να έχεις υπεροπλία στα ΜΜΕ, να έχεις όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, όλους τους δημοσκόπους, καλοπληρωμένα τρολς του διαδικτύου. Δεν αρκεί γιατί στο τέλος πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική, θέλει και μυαλό και ψυχή και πάνω απ’ όλα με την πραγματικότητα, τις προσδοκίες των ανθρώπων.

Κάνετε την προσπάθεια να πείσετε αλλά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν τα καταφέρατε. Θα σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι δεν τα καταφέρνετε γιατί δεν το έχετε. Δεν είναι αυτό. Εγώ σας θεωρώ ισχυρό αντίπαλο. Είστε αυτοεγκλωβισμένος σε αδιέξοδη στρατηγική ψευδοπροφήτη που προφητεύει την καταστροφή και συνεχώς διαψεύδευται.

Όταν δεν έρχεται η καταστροφή απαξιώνεται αυτός που την προφητεύει. Έχει και ημερομηνία λήξης αυτή η στρατηγική. Αρχικά προσελκύετε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, αλλά μετά κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός.»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μην βρεθείτε προ εκπλήξεων γιατί έχετε παραδώσει στους ακραίους τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι.

Είναι στρατηγικό σας πρόβλημα ότι οδεύουμε προς συνολική συμφωνία και να βγει οριστικά από τα μνημόνια. Ρωτήστε ένα πολίτη. Και πείτε του: Τι προτείνει ο Μητσοτάκης για τη χώρα; Έχει θετική πρόταση; Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει. Γιατί όσο μιλάτε το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνεται σε μια αρνητική κριτική.

Μας κατηγορούσατε ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση γιατί δήθεν είχαμε αριστερές ιδεοληψίες. Όταν εμείς βγάζαμε τη διαπραγμάτευση από τις κλειστές αίθουσες και την πηγαίναμε στις Συνόδους Κορυφής, μας λέγατε για ιδεοληψίες»

«Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει αντί να αλλάξουμε τα επιχειρήματα αλλάζουμε την πραγματικότητα. Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός, αλλά τα επιχειρήματά σας», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ για «ασύλληπτη εργασία ψεύδους και παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στην Ολομέλεια αποκόμματα εφημερίδων με τίτλους: «Έρχεται τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση πέφτει η κυβέρνηση» και προσέθεσε: «Πέρα από ψεύτες είσαστε και κουτοπόνηροι. Ένα χρόνο πριν από τον Μάιο του 2016 λέγατε τα ίδια ακριβώς». Αυτό το τέταρτο μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Με τη συμφωνία, πέρνουμε την προβλεπόμενη δόση αντίμετρα ισόποσα και δημοσιονομικό περιθώριο 5,5 δισ. που θα πάνε για στήριξη των ασθενέστερων και όχι των ημετέρων. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ που θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα εφαρμοσθούν μόνο εάν υπάρξουν από το 2018 μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μήπως όταν αναφέρεστε σε τέταρτο μνημόνιο εννοείτε το μεσοπρόθεσμο, διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και συνέχισε. “Αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο”.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Από το «Go Back» στην Μέρκελ πήγατε στο «βοήθεια»

Για μέτρα ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην συζήτηση πριν την ψήφιση του νέου πολυνομοσχέδίου.

«Φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα και από αυτήν που σας ζητούσαν, διαλύοντας την παραγωγική Ελλάδα. Το τέταρτο μνημόνιο τιμωρεί αυτούς που δήθεν θα προστατεύατε. Αυτούς που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο και αυτούς που θα δουν να φεύγει μια ακόμα σύνταξη. Λέγατε για την εθνική κυριαρχία και από το “Go back madam Merkel” πήγαμε στο “Βοήθεια κυρία Μέρκελ”. Δεσμεύσατε την περιουσία της χώρας. Λέγατε ότι θέλετε να διώξετε το ΔΝΤ και τώρα το παρακαλάτε να μείνετε. Στηρίξατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα.» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην συνέχεια ανέφερε «Δημιουργείτε πελατειακό κράτος. Διορίζεται συμβασιούχος στο Δημόσιο, τους μονιμοποιείται αυθαίρετα, μέχρι να καταπέσουν οι διορισμοί στα δικαστήρια, τους εκμεταλλεύεστε χυδαία. Καταντήσατε το Σύνταγμα, κουρελόχαρτο. Ποιος ξέρει τι ακόμα σχεδιάζετε παίζοντας με τους θεσμούς. Παρεμβαίνετε με ωμότητα στη Δικαιοσύνη, απειλείτε ανεξάρτητες αρχές. Πήγατε να ελέγξετε το τηλεοπτικό τοπίο με τους λαγούς και το νόμο Παππά.

Κάνατε ότι μπορούσατε για να διαλύσετε εκείνα τα ΜΜΕ που δεν συμφωνούσαν μαζί σας. Κι όλα αυτά ενώ η ΕΡΤ έχει γίνει ΥΕΝΕΔ. Με αποτέλεσμα να έχει μηδενική τηλεθέαση. Υποβαθμίζετε το ίδιο το κοινοβούλιο και χτίζετε ένα σύστημα μέσα από συναλλαγές και εκβιασμούς. Χρησιμοποιείτε τους μηχανισμούς του κράτους απειλώντας πολιτικούς σας αντιπάλους. Από την στιγμή που ένας αριστερός μεταβάλλεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή. Είναι λόγια του Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή της Αριστεράς και συμβόλου της Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η παρακαταθήκη της δικής σας αριστεράς. Σε όσα υποσχεθήκατε, αποτύχατε. Αποτύχατε παταγωδώς, αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί. Ξέρετε η ντροπή είναι η εσωτερική φωνή που μας υποδεινύει το σωστό δρόμο. Είναι λέξη άγνωστη σε εσάς»

Αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε «πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Θα σας συμβούλευα αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες δυο χρόνια μετά, δεν μας δίνετε τις δικές σας δυο χρόνια πριν. Εσείς έχετε δυσκολία να εξηγήσετε πως αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεσμεύει τη χώρα με νέα μέτρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Αυτό λέγεται 4ο μνημόνιο».

Επίσης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα μέτρα παρά μόνο στα αντίμετρα και σημείωσε πως δεν υπάρχει πουθενά ρητή δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν μειωθεί το χρέος.

Προτεινόμενα για εσάς

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και ο τουρισμός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Τι θα ισχύει με τη χρήση μάσκας στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ριάντ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Για ψαράκι στο Μοσχάτο Μητσοτάκης-Μαρέβα [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία οι εσωκομματικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom