ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα πλαστικά είδη που ξεχνάμε τον επόμενο μήνα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα πλαστικά είδη που ξεχνάμε τον επόμενο μήνα

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οδηγίες προς τα κράτη-μέλη για τη σωστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σχετικά με τη μείωση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς και μια εκτελεστική απόφαση για την παρακολούθηση των πλαστικών αλιευτικών εργαλείων και των απόβλητών τους, κοινοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., που ισχύουν από το 2019 για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν, έως τις 3 Ιουλίου του 2021, ότι ορισμένα απ’ αυτά τα προϊόντα δεν διατίθενται πλέον στην κοινοτική αγορά. Πρόκειται για μια σειρά προϊόντων για τα οποία υπάρχουν οικονομικά προσιτές εναλλακτικές λύσεις χωρίς πλαστικό όπως: μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, καλαμάκια στήριξης μπαλονιών και ορισμένα προϊόντα από διογκωμένο πολυστυρένιο (κύπελλα και δοχεία τροφίμων και ποτών).

Για άλλα πλαστικά προϊόντα, όπως αλιευτικά εργαλεία, πλαστικές σακούλες μίας χρήσης (φιάλες, δοχεία τροφίμων και ποτών για άμεση κατανάλωση, συσκευασίες και περιτυλίγματα, φίλτρα καπνού, προϊόντα ατομικής υγιεινής και υγρά μαντιλάκια), ισχύουν διαφορετικά μέτρα όπως ο περιορισμός της χρήσης τους, η μείωση της κατανάλωσής τους και η αποφυγή της δημιουργίας απορριμμάτων μέσω απαιτήσεων επισήμανσης, προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού (αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει») και εκστρατειών ευαισθητοποίησης και σήμανσης ως προς το σχεδιασμό των προϊόντων.

Σχετικά με την εκτελεστική απόφαση για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αλιευτικά εργαλεία που διατίθενται στην αγορά και τα απόβλητα αλιευτικών εργαλείων που περισυλλέγονται, αυτή επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αναφέρουν, από το 2022, τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη και τα οποία διατίθενται στην αγορά και τα εργαλεία που περισυλλέγονται από τη θάλασσα. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, 11.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή απορρίπτονται στις θάλασσες της Ε.Ε. κάθε χρόνο. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων ώστε να μεταφέρονται στην ξηρά όλα τα αλιευτικά εργαλεία και να βελτιωθεί η μεταχείριση των αλιευτικών εργαλείων, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το σχέδιο BEFIT – Φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός