Ελεύθερος Τύπος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς: Στο επίκεντρο οι ορθές γεωργικές πρακτικές και η οργανοληπτική αξιολόγηση ελιάς και ελαιολάδου

2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς: Στο επίκεντρο οι ορθές γεωργικές πρακτικές και η οργανοληπτική αξιολόγηση ελιάς και ελαιολάδου

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς: Πριν από επτά χρόνια οι σινεφίλ όλου του κόσμου έβλεπαν τον Λεονάρντο ντι Κάπριο να απολαμβάνει στην ταινία «Ο λύκος της Wall Street» τις λαχταριστές μεγάλες πράσινες ελιές από τη Χαλκιδική που του πρόσφερε σε ένα πολυτελέστατο bar-restaurant ο Μάθιου Μακόναχι. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε αφιέρωσε αρκετά δευτερόλεπτα της χολιγουντιανής ταινίας σε ένα σταθερό πλάνο, δείχνοντας το μπολ με τις ελιές. Η διεθνής προβολή ήταν τεράστια για τις ελιές της Χαλκιδικής, αλλά και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

«Άλλωστε, η επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο είναι από τα πιο ξακουστά προϊόντα της χώρας, με διεθνείς περγαμηνές σε όλο τον πλανήτη. Σχεδόν το 80% της επιτραπέζιας ελιάς εξάγεται και μάλιστα τυποποιημένο, ενώ στο ελαιόλαδο έχουμε εξαιρετικές ποικιλίες που καλύπτουν πολλές γευστικές παλέτες», λέει στον «Αγροτικό Τύπο» η αν. καθηγήτρια του Perrotis College, δρ Κική Ζηνοβιάδου. Η ίδια είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς, το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς «krinos» και θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Ιουνίου 2021.

 «Οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε όλο τον ελαιοκομικό τομέα, αναζητώντας την καινοτομία και ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», πρόσθεσε η δρ Ζηνοβιάδου, η οποία διδάσκει στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και είναι επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων». Εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα παράγει πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο, αλλά θα μπορούσε και… καλύτερο! «Ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει. Αν διορθώσουμε συγκεκριμένες λάθος πρακτικές, όπως για παράδειγμα τη συγκομιδή με σακιά που καταπονούν τον καρπό, τότε νομίζω ότι έχουμε όλα τα φόντα για ακόμη καλύτερο ελαιόλαδο», τόνισε.

Όπως είπε, στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον ελαιοκομικό τομέα, όπως: ορθές γεωργικές πρακτικές, οργανοληπτική αξιολόγηση ελιάς και ελαιολάδου, διατροφική αξία των ελαιοκομικών προϊόντων, διαχείριση αποβλήτων και βιο-οικονομία, χρήση τεχνολογιών πληροφορικής στην αειφορική διαχείριση παραγωγής και ιχνηλασιμότητα με χρήση καινοτόμων εργαλείων και ηλεκτρονικές εφαρμογές και, τέλος, μάρκετινγκ ελαιοκομικών προϊόντων. «Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι το Διεθνές Συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά», υπογράμμισε.

Στις εργασίες θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του τομέα, θα έχουν την  ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς.

Σημαντική αναμένεται η εισήγηση, με τίτλο «Η επιστήμη της διατροφής, η αειφορία και ο πολιτισμός ενωμένοι: Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του μεσογειακού διατροφικού παραδείγματος», που θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής  Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Αντωνία Τριχοπούλου. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, η διακεκριμένη επιστήμονας θα τιμηθεί από την επιστημονική επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για τη συνολική προσφορά της στον κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στη διατροφική επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων. Έχει επανειλημμένως συμπεριληφθεί σε καταλόγους ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους. Το έργο της σε ό,τι αφορά τη μεσογειακή διατροφή έχει παγκόσμια εμβέλεια και κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας της έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Σταυρού της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της οργανωτικής επιτροπής προβλέπει τη διεξαγωγή υβριδικού συνεδρίου, το οποίο την πρώτη ημέρα θα γίνει αποκλειστικά διαδικτυακά και τη δεύτερη με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας. Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο Ελεύθερος Τύπος και το site του www.eleftherostypos.gr.

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα με τον Ελεύθερο Τύπο

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Η «απογείωση» ενός αεροδρομίου

Ο «κλεμμένος χρόνος» του μετρό Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Θερμαϊκός, η «Αλκίππη» και οι φορείς

Μπαλάκι οι ευθύνες για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ

Λάμπρος Κατσαρός

Non stop κορονοπάρτι στο ΑΠΘ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Την Πέμπτη 3/6 αρχίζει το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

Στην τελική ευθεία για το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

Το μετρό στις ράγες…

Υπαναχώρηση από τη συμφωνηθείσα συνθήκη;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom