ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιαπωνία: Πάνω από 1 εκατ. τόνοι νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταλήγουν στη θάλασσα

Ιαπωνία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ιαπωνία ενέκρινε την απόρριψη πάνω από 1 εκατ. τόνων μολυσμένου νερού από πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Τα απόβλητα πρόκειται να υποστούν προηγουμένως επεξεργασία, ώστε τα επίπεδα ραδιενέργειάς τους να είναι χαμηλότερα και από αυτά που θεωρούνται εγκεκριμένα, όσον αφορά το πόσιμο νερό.

Το μολυσμένο νερό αποτελεί απόβλητο που προέρχεται από την διαδικασία ψύξης των πυρηνικών καυσίμων και η απόρριψή του στη θάλασσα πρόκειται να ξεκινήσει σε ένα με δύο χρόνια από τώρα.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από χρόνιες συζητήσεις, ενώ η διαδικασία της απόρριψης θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει πολλές δεκαετίες.

Οι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, απ’ όπου προέρχεται το νερό, καταστράφηκαν έπειτα από εκρήξεις υδρογόνου που προκλήθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που έπληξαν την περιοχή.

Το τσουνάμι είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων, τρεις εκ των οποίων είχαν κυριολεκτικά λιώσει.

Για την ψύξη των αντιδραστήρων είχαν χρησιμοποιηθεί, ως τότε, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι νερού.

Ως ώρας, το ραδιενεργό νερό υφίσταται επεξεργασία φιλτραρίσματος με σκοπό την αφαίρεση των περισσότερων ραδιενεργών στοιχείων, ωστόσο κάποια στοιχεία δεν θα απομακρυνθούν ολικά.

Πρόκειται, βέβαια, για στοιχεία όπως το τρίτιο, που κρίνονται βλαβερά για τους ανθρώπους μόνο σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Ιαπωνία

Το νερό αυτό φυλάσσεται προσωρινά σε μεγάλα σιλό, τα οποία πρόκειται να γεμίσουν πλήρως το 2022.

Αυτή την στιγμή, το νερό που φυλάσσεται στα σιλό ξεπερνά τους 1,3 εκατομμύριο τόνους- ποσότητα που αντιστοιχεί στο νερό 500 πισινών Ολυμπιακών διαστάσεων.

Όσον αφορά την μελλοντική ρίψη του νερού στην θάλασσα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, έχουν ταχθεί κατά της ενέργειας.

Κατά της ρίψης του νερού στην θάλασσα τάσσονται και οι ντόπιοι ψαράδες, οι οποίοι φοβούνται πως οι καταναλωτές θα πάψουν να προτιμούν τα ιαπωνικά προϊόντα.

Η αλιεία στην Ιαπωνία είχε πληγεί σφοδρά το 2011 και μετά το τσουνάμι, με πολλές χώρες να απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων αλιείας με προέλευση από τα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία υπέστη κριτική και από τις γειτονικές της χώρες, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας να δηλώνει «απογοητευμένος» από την απόφαση και τον εκπρόσωπο τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζάν, να ζητά από την Ιαπωνία να «δράσει με υπεύθυνο τρόπο».

«Θέλοντας να προστατέψει το συμφέρον των λαών παγκοσμίως, καθώς και την υγεία και ασφάλεια του κινεζικού λαού, η Κίνα εκφράζει την σοβαρότατη ανησυχία της απέναντι στην Ιαπωνία, μέσω της διπλωματικής οδού», είπε ο εκπρόσωπος.

Ιαπωνία

Εν αντιθέσει, οι ΗΠΑ στήριξαν την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «υιοθετεί μια προσέγγιση που συμβαδίζει με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ασφαλείας για τα πυρηνικά».

Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, οι επιστήμονες κρίνουν πως με το φιλτράρισμα του νερού τα πράγματι επικίνδυνα στοιχεία θα εξουδετερωθούν, ενώ το τρίτιο και άλλα θα βρεθούν σε αμελητέα επίπεδα.

Το τρίτιο, για παράδειγμα, έχει σχετικά μικρό κύκλο ζωής και θεωρείται πως θα εξαφανιστεί από το περιβάλλον σε διάστημα λίγων δεκαετιών.

Παρόλο που ο κίνδυνος απορρόφησης της ραδιενέργειάς του από τα ψάρια δεν είναι μηδενικός, οι επιστήμονες και πάλι θεωρούν πως δεν υφίσταται κίνδυνος, ενώ τονίζουν ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας που εκλύθηκαν από τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας από το 1940 έως και την δεκαετία του ’60 ήταν πολύ μεγαλύτερα.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αποτοξίνωση με νερό: 5 υλικά που πρέπει να προσθέσετε

Ιαπωνία: Ένα γιγάντιο γλυπτό σε σχήμα…καλαμαριού αναγέρθηκε με τα χρήματα της κυβερνητικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό

Μαρίνα Μπενέκου

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Evanthia Karra

Τσέρνομπιλ: 35 χρόνια από το χειρότερο ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο

Ανδρέας Ντίνης

Μόκεν, οι «τσιγγάνοι της θάλασσας»: Ο ασιατικός λαός που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κοντά και μέσα στο νερό

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Eκκλήσεις να αναβληθούν εκ νέου οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μιχάλης Μάρδας

Ολυμπιακοί Αγώνες – «Βόμβα» από την Ιαπωνία: Η ακύρωση παραμένει επιλογή

Ανδρέας Ντίνης

Ιαπωνία: Σεισμός έκανε ρολόι, που είχε σταματήσει μετά από το τσουνάμι του 2011, να λειτουργήσει ξανά

Μαρίνα Μπενέκου

Θρίλερ στην Κεφαλονιά: 35χρονος εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα νεκρός

Ανδρέας Ντίνης