Ελεύθερος Τύπος
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ζουν ανάμεσα μας και δεν τους ενοχλεί η ψαρίλα – Ιρλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί

Newsroom eleftherostypos.gr

Η οσμή των ψαριών, όπως έχουν δείξει  πειράματα όσφρησης , είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και δυσάρεστες για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων.

Υπάρχει όμως μία πληθυσμιακή μειονότητα που δεν την ενοχλεί  η μυρωδιά της ψαρίλας, ακόμη και των σάπιων ψαριών, εξαιτίας μιας σπάνιας γονιδιακής μετάλλαξης, η οποία προκαλεί οσφρητική «ανοσία».

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από την Ισλανδία ένα γονίδιο (ΤΑΑR5) επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται όσες μυρωδιές περιέχουν την τριμεθυλαμίνη, μια ουσία που υπάρχει και στα σάπια ψάρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρα Κάρι Στέφανσον, ιδρυτή της ισλανδικής εταιρείας ανάλυσης γονιδιώματος deCODE,  μελέτησαν 9.122 ανθρώπους και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με τους «New York Times» και το «New Scientist».

Τα αποτελέσματα της έρευνας τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει αυτή τη μετάλλαξη που χαρίζει ανοσμία στην ψαρίλα.

Στην Ισλανδία το ποσοστό εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 2%, ενώ σε άλλες χώρες πιστεύεται ότι είναι πολύ μικρότερο.

.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Απίστευτες εικόνες: Ψαράδες μάζεψαν πάνω από 12 τόνους σκουπιδιών στο Βόρειο Αιγαίο

Evanthia Karra

Αποκάλυψη των New York Times για το «βαθύ κράτος» του Ερντογάν: Ποιον Ευρωπαίο πολιτικό σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τούρκοι πράκτορες

Tinad

Νέο ροζ σκάνδαλο τραντάζει τον Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ, η playmate, o Μπρους Γουίλις και η Μελάνια σε… φωτογραφία!

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Μόλις 4 οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ξεπεράσει το κρίσιμο όριο των κρουσμάτων

Μαρίνα Μπενέκου

Απόκοσμο θέαμα: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα και στον ποταμό Κομψάτο

Μιχάλης Μάρδας

New York Times: Για πρώτη φορά 49χρονη διευθύντρια

Evanthia Karra

Λιναρόσπορος και ψάρια, σύμμαχοι στην απώλεια βάρους

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Περισσότερα ψάρια, λιγότερα εμφράγματα

Leonidas Kallidonis

New York Times: Πιθανόν η ΕΕ να απαγορεύσει την είσοδο σε Αμερικανούς ταξιδιώτες

Tinad