ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο τρελές δημοπρασίες της χρονιάς

Πίνακες του Πικάσο, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, γλυπτά και έργα τέχνης γίνονται ανάρπαστα στις δημοπρασίες που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Συλλέκτες αγοράζουν Τέχνη, που θεωρείται ένα από τα δυνατά χαρτιά στο χώρο των επενδύσεων. Οι πιο «ψαγμένοι» αναζητούν περίεργα αντικείμενα για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους, δίνοντας αρκετά χρήματα για να τα αποκτήσουν. Παρακάτω, καταγράφουμε τις πιο τρελές δημοπρασίες του 2016, σύμφωνα με τους οίκους.

1) Τούφες μαλλιών του Λίνκολν-2.500 δολάρια

Στους δημοπρατικούς οίκους επικρατεί «επιδημία», καθώς πληθώρα ανθρώπων επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν στη συλλογή τους ένα τέτοιο αντικείμενο. Κατά το 2016, οι συλλέκτες έδωσαν αρκετές χιλιάδες για να αποκτήσουν μαλλιά του Τζον Λένον και του Ντέιβιντ Μπόουι. Οι πωλήσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο είναι αυτές των μαλλιών του Λίνκολν και του ηθοποιού Τζον Γουίλκς Μπουθ που έφτασαν τις 62.500 δολάρια.

2) Πιστωτική κάρτα της Γουίτνεϊ Χιούστον-Ποσό άγνωστο

Τον περασμένο Ιούνιο δημοπρατήθηκαν δεκάδες πράγματα της Γουίτνεϊ Χιούστον, η οποία απεβίωσε το 2012. Μεταξύ των αναμνηστικών ήταν λαμπερά κοστούμια, βραβεία, έργα τέχνης, κοσμήματα και δίσκοι. Αυτό που τράβηξε την προσοχή ήταν η πιστωτική κάρτα της «Mastercard Business Card», αν και το ποσό πώλησης δεν έγινε γνωστό. Αλλα «μαργαριτάρια» της δημοπρασίας ήταν το πρώτο διαβατήριό της, μια ιαπωνική visa και ένα χρησιμοποιημένο βιβλίο σχεδίου.

3) Αγαλματίδιο του «Γυμνού Τραμπ»-22.000 δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος σε λίγες ημέρες, όμως ένας τυχερός συλλέκτης θα τον θαυμάζει από την άνεση του σπιτιού του. Ο αγοραστής του Αγάλματος του Γυμνού Τραμπ πλήρωσε 22.000 δολάρια. Ο οίκος Julien, που ανέλαβε τη δημοπρασία, ανακοίνωσε πως θα δωρίσει ένα ποσό από τα κέρδη της πώλησης στο Εθνικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση, έναν οργανισμό για τα δικαιώματα των μεταναστών με έδρα την πόλη της Ουάσιγκτον.

Α. ΣΟΥΤΖΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου