Ελεύθερος Τύπος
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η θεωρία «συνωμοσίας» για τον Ζάκερμπεργκ πίσω από το #10YearsChallenge

Το Facebook θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να σέβεται περισσότερο τους νεκρούς χρήστες του

Newsroom eleftherostypos.gr

Κάθε δεκαετία της ζωής μας που περνάει είναι σαν ένα milestone. Κοιτάμε τον εαυτό μας και λέμε «τα καταφέραμε». Αποτελεί με λίγα λόγια ένα διάστημα χρόνου σημαντικό. Γι΄αυτό και το Facebook ξεκίνησε το #10YearsChallenge. Όχι μόνο γιατί από το 2008 ως το 2018 είναι δέκα χρόνια της λειτουργίας του.

Αλλά και γιατί μέσα σε μια δεκαετία σημειώνονται μεγάλες αλλαγές στον κάθε άνθρωπο. Εσωτερικά μα κυρίως εξωτερικά. Στο στυλ, στο πρόσωπο, παντού στο σώμα υπάρχουν σημάδια από το πέρασμα της εκάστοτε δεκαετίας. Βασισμένη πάνω σε αυτή τη λογική είναι και μια θεωρία που ξεκίνησε προχθές και αφορά το περίφημο #10YearsChallenge.

Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica απλώς φώτισε και στους πιο αδαείς ότι κάθε τους κίνηση στα social media και εν γένει στο διαδίκτυο, καταγράφεται κι αναλύεται. Ειδικά αν είσαι συνδεδεμένος με τον Google λογαριασμό σου. Τα δεδομένα της χρήσης σου ενημερώνουν ανθρώπους που δημιουργούν για σένα ένα προφίλ με διαφημιστικό ή και πολιτικό σκοπό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το #10YearsChallenge.

Υποστηρίζεται εν ολίγοις ότι αυτή η τοποθέτηση του προσώπου σου δέκα χρόνια πριν και σήμερα δίπλα δίπλα, δίνει την ευκαιρία στο Facebook και το Instagram να επιβεβαιώσουν ότι είσαι εσύ, να κάνουν ένα σκανάρισμα προσώπου, να σε αναγνωρίζουν πλέον έτσι και μετά να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να σου παρέχουν ακόμα πιο εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Πάνω σε αυτή τη θεωρία υπήρξε ένας αντίλογος από κάποιους. Αν το Facebook ήθελε κάτι τέτοιο, γιατί απλά δεν έπαιρνε φωτογραφίες που έχουμε ποστάρει από το 2009; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν το έκανε.

Πρώτον, δεν είχαν Facebook το 2009 και τα περίπου 2,27 δισεκατομμύρια άνθρωποι που το χρησιμοποιούν τώρα. Δεύτερον, κάποιοι που έχουν Instagram δεν έχουν απαραίτητα και Facebook. Τρίτον, μια φωτογραφία που αναρτήθηκε το 2009 δεν είναι απαραίτητο ότι είχε τραβηχτεί εκείνη τη στιγμή, άρα ίσως να μην απεικονίζει εσένα κοντά στο σήμερα. Τέταρτον, δεν αναρτούσαν τότε όλοι φωτογραφίες με το πρόσωπο τους.

Η θεωρία λέει ότι το Facebook επιθυμούσε να έχει συγκεντρωμένα δεδομένα που να είναι αξιόπιστα. Επιπλέον, η δεκαετία είναι πολύ σημαντική γιατί δεν αλλοιώνει το πρόσωπο ενός ανθρώπου ώστε να υπάρχει μεγάλη διαφορά, αλλά επιφέρει αλλαγές εμφανείς.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ισχύει αυτό για το #10YearsChallenge (λογικά ισχύει), δεν υπάρχει λόγος να μας τρομοκρατεί. Ήδη έχουμε δώσει πολλά στοιχεία μας στα social media, ήδη βλέπουμε διαφημίσεις αποκλειστικά για εμάς.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Απίστευτο: Ένας 60χρονος έψαχνε δολοφόνο για την πρώην σύζυγό του μέσα από το Facebook

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Facebook θα πληρώνει τις γαλλικές εφημερίδες για την αναδημοσίευση περιεχομένου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραμπ: Ετοιμάζει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρίνα Μπενέκου

Πώς να δείτε ποιοι αγνόησαν τα αιτήματα ακολούθησής σας στο Instagram

Μαρίνα Μπενέκου

Κάτι συμβαίνει με το Facebook – Οργιάζουν οι φήμες ότι αλλάζει όνομα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Facebook: 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Μαρίνα Μπενέκου

Μπέλα Θορν: «Ρίχνει» το Instagram με τις γυμνές φωτογραφίες παρέα με φίλη της!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Instagram: Θα ωθεί τους εφήβους μακριά από το «επιβλαβές» περιεχόμενο

Μαρίνα Μπενέκου

Facebook: Νέα προβλήματα λειτουργίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom