ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SURE: Δανεικά και… ελαφρώς αγύριστα – Γιατί η Ελλάδα θα επιστρέψει λιγότερα χρήματα απ’ όσα δανειστεί

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκος Μπέλλος

Mε αρνητική απόδοση δανείστηκε χθες η Κομισιόν 8,5 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη όχι μόνο δεν θα πληρώσουν τόκους, αλλά θα έχουν και κέρδος.

Η εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη είναι προϊόν των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, τα οποία στη χθεσινή περίπτωση ήταν αρνητικά ακόμη και για 15ετή ομόλογα, λόγω της άριστης πιστοληπτικής ικανότητας (ΑΑΑ) της Ε.Ε.

Το ομόλογο τιμολογήθηκε με αρνητική απόδοση, της τάξης του -0,102 %. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη αποπληρώνουν 100 ευρώ για κάθε 102 ευρώ που λαμβάνουν. Συνεπώς, το πλεονέκτημα που προκύπτει από αυτό το αρνητικό επιτόκιο μετακυλίεται απευθείας στα κράτη-μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια υπό μορφή συνακόλουθων δανειοδοτικών πράξεων, αναφέρει η Κομισιόν.

Οι τράπεζες που στήριξαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εν λόγω πράξη ήταν οι Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW και Société Générale.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Το χθεσινό 15ετές κοινωνικό ομόλογο είχε εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από τις κεφαλαιαγορές, καθώς προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής βιβλίο εντολών για κάθε έκδοση αναφοράς μίας δόσης και μετατράπηκε στη μεγαλύτερη συμφωνία από υπερεθνικό εκδότη μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έκδοση συνίστατο σε μία μόνο δόση, η οποία πρέπει να αποπληρωθεί τον Νοέμβριο του 2035. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτό το υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης μέσο ήταν πολύ έντονο και το ομόλογο υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων τιμολόγησης.

Η Κομισιόν θα προχωρήσει σε περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος EU SURE το 2021, έως το ανώτατο διαθέσιμο όριο των 100 δισ. ευρώ.

Το 2021, η Επιτροπή αναμένεται επίσης να δρομολογήσει το δανεισμό στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 750 δισ. ευρώ.

Το SURE στηρίζει πρωτίστως τις προσπάθειες που αφορούν την προστασία των θέσεων εργασίας, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν αναπλήρωση εισοδήματος για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ικανοποίηση

Οπως επισήμανε ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν είναι η τρίτη φορά που η Επιτροπή απευθύνεται στις αγορές για να δανειστεί στο πλαίσιο του SURE και η τρίτη φορά που λαμβάνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξη από τους επενδυτές.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα και το 2021, τόσο στο πλαίσιο του SURE όσο και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, δανειζόμενοι τα κεφάλαια και επαναχρησιμοποιώντας τα για μια καλύτερη Ευρώπη», κατέληξε ο Αυστριακός επίτροπος.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει να διατεθούν 90,3 δισ. ευρώ για χρηματοδοτική στήριξη σε 18

κράτη-μέλη, ενώ έχει εκταμιεύσει συνολικό ποσό 31 δισ. ευρώ σε 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω δύο εκδόσεων. Πρόκειται για την Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Τα ομόλογα που εκδίδει η Ε.Ε. στο πλαίσιο του SURE λαμβάνουν σήμανση κοινωνικών ομολόγων. Αυτό παρέχει στους επενδυτές την εξασφάλιση ότι τα αντλούμενα κεφάλαια θα υπηρετήσουν έναν πραγματικά κοινωνικό στόχο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: 256 νέα κρούσματα στην Αττική και 72 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός – κρούσματα 19/01: 566 νέα κρούσματα, 30 νεκροί και 320 διασωληνωμένοι

Tinad

Κορωνοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 320 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός – κρούσματα 18/01: 320 νέα κρούσματα, 19 νεκροί και 322 διασωληνωμένοι

Tinad

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές από τον Τσαβούσογλου: Δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι πρέπει

Μιχάλης Μάρδας

ΝΑΤΟ: Νέα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, προανήγγειλε η Άγκυρα

Μιχάλης Μάρδας

Ελληνοτουρκικά-διερευνητικές: Tα 5 SOS στον διάλογο και τα πρόσωπα-κλειδιά στις επαφές

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – κρούσματα 17/01: 237 νέα κρούσματα, 28 νεκροί και 320 διασωληνωμένοι

Tinad

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα βάζει όρια στην ατζέντα της Αγκυρας – Ποιο το σχέδιο για τις διερευνητικές

Μιχάλης Μάρδας