ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϊόντα ΠΟΠ: Τα… κινέζικα της εμπορικής συμφωνίας για την φέτα – Τα 16 ελληνικά προϊόντα που θα προστατεύονται

Βρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων 200 αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων των δύο πλευρών έδωσε χθες η Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Στον κατάλογο των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων που θα προστατεύονται από απομιμήσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών συμπεριλαμβάνονται και 16 ελληνικά. Πρόκειται για τα εξής: ούζο, τσίπουρο, ρετσίνα Αττικής, Σάμος (κρασί), φέτα, γραβιέρα Κρήτης, κεφαλογραβιέρα, ελιά Καλαμάτας, ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Καλαμάτας, ελαιόλαδο Σητείας, ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Βορείου Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο), ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Κολυμβάρι Χανίων, ελαιόλαδο Λακωνίας, ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Πεζών Ηρακλείου, μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης.

Οσον αφορά τη φέτα, προβλέπεται ένα μεταβατικό καθεστώς 8 ετών, στη διάρκεια του οποίου η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «φέτα» δεν παρεμποδίζει τη χρήση του όρου «φέτα» στο έδαφος της Κίνας για τα τυριά, υπό τον όρο ότι:

1) μπορεί να αποδειχθεί ότι το εν λόγω προϊόν διατέθηκε στην αγορά της Κίνας πριν από τις 3 Ιουνίου 2017,

και 2) το εν λόγω προϊόν δεν παραπλανά τον Κινέζο καταναλωτή, δεδομένου ότι η πραγματική γεωγραφική καταγωγή του πρέπει να αναγράφεται με ευανάγνωστους και ευκρινείς χαρακτήρες.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, η συμφωνία θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει άλλα 175 ονόματα γεωγραφικών ενδείξεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα μηχανισμό για να προστεθούν περισσότερες γεωγραφικές ενδείξεις στη συνέχεια.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (633 υπέρ, 13 κατά και 39 αποχές), το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Κίνας για μια διμερή επενδυτική συμφωνία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη εμπορική και οικονομική σύμβαση που υπογράφεται με την Κίνα, ενώ πέρα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροδιατροφικών εξαγωγών από την Ε.Ε. στην Κίνα – οι οποίες ανήλθαν το 2019 στα 14,5 δισ. ευρώ. Αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Κίνας να βελτιώσει το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το 2019 η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης από την Ε.Ε., στα οποία συμπεριλαμβάνονται κρασιά, αλκοολούχα ποτά και γεωργικά ή αγροτικά προϊόντα διατροφής. Το 2018 και το 2019, ωστόσο το 80% των ευρωπαϊκών κατασχέσεων παραποιημένων και «πειρατικών» εμπορευμάτων προερχόταν από την Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος, προκαλώντας απώλειες ύψους 60 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της Ε.Ε.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο πρέπει τώρα να υιοθετήσει τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία προστατεύονται επίσης οι ΓΕ κυπριακών προϊόντων, όπως η ζιβανία και η κουμανταρία, καθώς και το κυπριακό ούζο.

Η γεωγραφική ένδειξη είναι ένα διακριτικό σήμα που χρησιμοποιείται σε προϊόντα τα οποία έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση και διαθέτουν ιδιότητες ή φήμη που οφείλονται στην προέλευση αυτή.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας θα παράσχει σημαντική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας των προϊόντων, ενώ θα τα προφυλάσσει απέναντι στο ενδεχόμενο μετάφρασης, μεταγραφής ή μεταγραμματισμού και χρήσης από εκφράσεις όπως «είδος», «τύπου», «στιλ», «απομίμηση» ή παρόμοιες για προϊόντα που δεν προέρχονται από την αντίστοιχη περιοχή.

Ενα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ), σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι πως αποδείχθηκαν επίσης χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ, συμβάλλοντας να εξασφαλισθούν για τους παραγωγούς μεγαλύτερα και σταθερότερα έσοδα από τις εξαγωγές.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κίνα: Ανακαλύφθηκε γιγάντιος προϊστορικός ρινόκερος- Ήταν πιο ψηλός και από καμηλοπάρδαλη

Μαρίνα Μπενέκου

Κίνα: Ραγδαία η ανάπτυξη του «κόκκινου τουρισμού»

Λάμπρος Κατσαρός

Κίνα: Ένας νεκρός και 7 αγνοούμενοι σε δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

Ο εφιάλτης της νυχτερίδας – Από Κίνα, Φιλιππίνες ή Ινδία θα ξεκινήσει η νέα πανδημία

Λάμπρος Κατσαρός

Κίνα: Ελέφαντες που ξέφυγαν από καταφύγιο σπέρνουν την καταστροφή [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Κίνα: Πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

Κορονοϊός – Χαμός για την προέλευσή του: Η έρευνα του ΠΟΥ, η διορία Μπάιντεν και η απάντηση της Κίνας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Tesla ανοίγει κέντρο δεδομένων στην Κίνα και οι Κινέζοι φοβούνται για…κατασκοπεία

Κίνα: Υπό κατασκευή το ομοίωμα του «Τιτανικού» σε πραγματικό μέγεθος

Μαρίνα Μπενέκου