ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα μοιραστούν τα 2 δισ. € από το SURE για να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Σταϊκούρας: Έως τη Δευτέρα η Β' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής»

Bρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Την εκταμίευση από το μέσο SURE 14 δισ. ευρώ σε εννέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, που θα λάβει 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.

Αναφορικά με τη χώρα μας, πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση από το εν λόγω μέσο, η οποία έχει μορφή δανείων με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος αποπληρωμής. Το συνολικό ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα είναι 2,7 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ που απομένουν θα δοθούν πιθανότατα εντός του 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τα 2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων και την υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Οπως επισήμανε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί με μεθοδικότητα, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της παρούσας δοκιμασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να θέσει τις βάσεις για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη.

Τα μερίδια

Η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν προβλέπει τις παρακάτω εκταμιεύσεις: Ιταλία 6,5 δισ. ευρώ, Ισπανία 4 δισ. ευρώ, Ελλάδα 2 δισ. ευρώ, Κροατία 510 εκατ. ευρώ, Λιθουανία 300 εκατ. ευρώ, Κύπρος 250 εκατ. ευρώ, Σλοβενία 200 εκατ. ευρώ, Λετονία 120 εκατ. ευρώ, Μάλτα 120 εκατ. ευρώ.

Το μέσο SURE στηρίξει πρωτίστως τις προσπάθειες που αφορούν την προστασία των θέσεων εργασίας, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν αναπλήρωση εισοδήματος για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προκαταβολές

Εν τω μεταξύ, χθες η αρμόδια επιτροπή προϋπολογισμού της Ευρωβουλής έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση σε επτά κράτη- μέλη 132,7 εκατ. ευρώ υπό μορφή προκαταβολών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση έκτακτων αναγκών στον τομέα της δημόσιας υγείας, που πλήττεται από την πανδημία. Οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία.

Η προκαταβολή που θα δοθεί στη χώρα μας ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα λάβει από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στον τομέα της δημόσιας υγείας ανέρχεται σε 18,142 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 19 χώρες της Ε.Ε. και τρεις υπό ένταξη (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία) ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. έχει ήδη εγκρίνει τη βοήθεια, ενώ αυτό που απομένει πλέον για την εκταμίευση των χρημάτων είναι η τυπική επικύρωση της απόφασης και από την ολομέλεια της Ευρωβουλής, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας: Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Tinad

Ποιοι δικαιούνται το διπλό επίδομα Χριστουγέννων – Πότε θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Η υπό όρους αδειοδότηση 2 εμβολίων μπορεί να δοθεί το δεύτερο 15ήμερο Δεκεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

767 εκατ. ευρώ το κέρδος για την Ελλάδα από το «Ναι» σε όλα της Κομισιόν

Δημήτρης Ντόγκας

Έκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Τέλος εβδομάδας η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Ανδρέας Ντίνης

Κομισιόν: Το Δεκέμβριο, η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα δράσει απέναντι στην Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας για τέλη κυκλοφορίας: Προς το τέλος του έτους η απόφαση για παράταση πληρωμής

Tinad

Ευρωβουλή: Οι βασικές αρχές της πράσινης συμφωνίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας