Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παραγωγοί εντάσσονται στο «Κομφούζιο» – 29,86 εκατ. ο προϋπολογισμός για τα πέντε έτη των δεσμεύσεων

Newsroom eleftherostypos.gr

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνέχεια της 3ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης 10.01.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης , ανακοίνωσε την υπογραφή νέας Απόφασης Ενταξης Πράξεων.

Σύμφωνα με αυτήν  εντάσσονται στη Δράση 5.013 παραγωγοί, με συνολική έκταση 123.642 στρέμματα και συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 29,864 εκατ. ευρώ, για τα πέντε έτη των δεσμεύσεων, με πρώτο έτος το 2020.

Η παραπάνω απόφαση εκδόθηκε μετά την πραγματοποίηση προγραμματικής υπερδέσμευσης 150% (10 εκατ. ευρώ), σε σχέση με τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης (20 εκατ. ευρώ), με την οποία εξασφαλίστηκε η ένταξη επιπλέον 2.067 παραγωγών.

Επιλέξιμες στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης της δράσης είναι τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά), τα μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά), το επιτραπέζιο αμπέλι, η σταφίδα και το οινοποιήσιμο αμπέλι.

Το αμπέλι και η δαμασκηνιά είναι για πρώτη φορά επιλέξιμες στη δράση, η εφαρμογή της οποίας επεκτείνεται σε 25 νέες περιφερειακές ενότητες της χώρας, από τις 16 όπου εφαρμόζονταν στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις. Στις νέες περιφερειακές ενότητες κατανέμεται το 40% του προϋπολογισμού των εντάξεων και το 46% των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι κάθε δικαιούχος δύναται να ενταχθεί και να εφαρμόσει τη δράση σε περισσότερες από μία ομάδες καλλιέργειας.

Τις επόμενες μέρες, μετά από ανακοίνωση που θα εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι της 3ης πρόσκλησης θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, τα παραστατικά πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2020.

Ο διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων πληρωμής, μετά από εκχώρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, διενεργείται από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας ή την αντίστοιχη της περιφερειακής ενότητας.

Στους δικαιούχους της δράσης (ανεξαρτήτως πρόσκλησης) που υπέβαλαν αίτημα πληρωμής και εφόσον πραγματοποιήθηκαν οι διοικητικοί έλεγχοι στο 100%, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι 30-11-2020.

Σημειώνεται ότι, μετά και την ένταξη των δικαιούχων της 3ης πρόσκλησης, η δράση εφαρμόζεται σε συνολική έκταση 217.320 στρέμματα από 9.945 παραγωγούς.

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος  που κυκλοφορεί  με τον Ελεύθερο Τύπο 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τρία βήματα για επιχορήγηση στους παραγωγούς σπαραγγιών

Δημήτρης Ντόγκας

Εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ : Οι προϋποθέσεις για ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβολή 1,3 εκατ. ευρώ σε 38 δικαιούχους

Tinad

Οδηγός ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2020

Πληρωμές 29,7 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανδρέας Ντίνης