ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινάει από σήμερα η διάθεση – Ποια η τιμή εκκίνησης και τι θα γίνει με το επίδομα

Νέα παράταση για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 31 Μαΐου

Newsroom eleftherostypos.gr

Από σήμερα, Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν (2020 – 2021). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μέση τιμή θα κινηθεί στα 0,80 ευρώ ανά λίτρο, τη στιγμή που την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινούνταν πάνω από το «φράγμα» του 1 ευρώ και συγκεκριμένα, 1,037 ευρώ ανά λίτρο.

Τριπλό όφελος θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά από σήμερα με μειωμένη τιμή διάθεσης και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα:

– Λόγω διεθνούς ύφεσης, φέτος η χειμερινή περίοδος (15/10/2020-30/4/2021) αναμένεται να ξεκινήσει σε τιμές από 0,785 – 0,90 πανελλαδικά, όταν πέρυσι τέτοια μέρα η μέση τιμή διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης κατ’οίκον ήταν πανελλαδικά στα 1,037 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή κάθε νοικοκυριό κερδίζει 137-252 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

– Παρά την μείωση της τιμής εφέτος, αμείωτο θα παραμείνει το κονδύλι (84 εκατομμύρια ευρώ) για επίδομα που δικαιούνται όσοι αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Θα επιδοτηθεί το 50% των αγορών τους, δηλαδή έως 64 ή 350 ευρώ, ανάλογα και με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

– Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν ήδη φουλάρει τις δεξαμενές τους σε ακόμα χαμηλότερες τιμές πώλησης, αφού οι πωλήσεις παρατάθηκαν μέχρι και τον Μάιο. Τότε πολλοί αγόραζαν σε τιμές κάτω και από 75 λεπτά το λίτρο! Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καλοκαιρία, για αρκετές περιοχές της χώρας δεν αναμένεται να χρειαστεί να αγοράσουν άμεσα πετρέλαιο.

Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών (μείωση 137-252 ευρώ) και επιδόματος (64-350 ευρώ), οδηγεί σε συνολικό όφελος περίπου 200 – 600 ευρώ, για την αγορά 1.000 ευρώ πετρελαίου θέρμανσης.

Στο οικονομικό επιτελείο θα αναμένουν πάντως λίγες εβδομάδες ακόμα για να συνεκτιμήσουν την πορεία των παραγγελιών πετρελαίου, πριν αποφασίσουν εάν, πώς, πόσα και σε πόσους άλλους θα μπορέσουν να δώσουν για επίδομα θέρμανσης, ακόμα και αν χρησιμοποιούν άλλες ενεργειακές πηγές αντί το πετρέλαιο (πχ φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ).

Σημειώνεται ότι με βάση και τα περσινά δεδομένα, το επίδομα προκαταβάλλεται και εφέτος. Θα δοθεί εφάπαξ και, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τον τόπο κατοικίας των νοικοκυριών, θα διαμορφώνεται ως εξής:

– από 64 έως 250 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς παιδιά.
– από 70-275 ευρώ για νοικοκυριά με 1 παιδί.
– από 77 ως 300 ευρώ για νοικοκυριά με 2 παιδιά.
– από 83 ως 325 ευρώ για τρίτεκνες οικογένειες.
– από 90 έως 350 ευρώ για τους πολύτεκνους.

Επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους

Να διευρύνει το επίδομα θέρμανσης σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ωφελήσει περισσότερους δικαιούχους που το χρειάζονται. Με αυτό το σκεπτικό, επίδομα θέρμανσης σχεδιάζεται να δοθεί και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο ή ακόμα και καυσόξυλα και πέλετ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, υπάρχουν σκέψεις για να διευρυνθεί το επίδομα θέρμανσης, καθώς το επιτρέπει η παρατεταμένη καλοκαιρία αλλά και το γεγονός ότι οι δεξαμενές των νοικοκυριών είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη καθώς οι τιμές πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές μέχρι και τον Μάιο.

Το επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ θα δοθεί πριν από την Πρωτοχρονιά προκαταβολικά. Εξετάζεται να δοθεί σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο, ενώ για τη θέρμανση με ξύλα και πέλετ θα υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος».

Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων.

Εκτός επιδόματος θέρμανσης μένουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κ.λπ), καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανεξάρτητα το ποια καύσιμα θα καλύπτει το επίδομα θέρμανσης, τα ποσά ανά γεωγραφική ζώνη αναμένεται να είναι τα εξής:

Ζώνη Α (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) – 250 ευρώ.

Ζώνη Β (Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής) – 180 ευρώ.

Ζώνη Γ (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) -110 ευρώ.

Ζώνη Δ (Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων) – 80 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

10 εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα

Μαρίνα Μπενέκου

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μιχάλης Μάρδας

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης – Οι προϋποθέσεις για να το πάρετε ακόμη και αν δεν έχετε πετρέλαιο

Μιχάλης Μάρδας

Επίδομα θέρμανσης και για φυσικό αέριο προωθεί η κυβέρνηση

Ανδρέας Ντίνης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με 0,80 ευρώ ξεκινά η διάθεση του – «Ντεμπούτο» από Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Επίδομα θέρμανσης: Πιο πολλοί οι δικαιούχοι – Σκέψεις για επέκταση σε φυσικό αέριο, υγραέριο και καυσόξυλα

Δημήτρης Ντόγκας

Επίδομα θέρμανσης 2020: Πότε θα δοθεί, ποιοι θα το πάρουν και ποια είναι τα ποσά

Μιχάλης Μάρδας

Νέα παράταση για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 31 Μαΐου

Ανδρέας Ντίνης

Σας ενδιαφέρει: Παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου για την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Tinad