ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακροχρόνια άνεργοι: Τα κλικ στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για να κατοχυρώσετε τα 400€

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Ξεκινά σήμερα 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 17 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική διαδικασία καταβολής της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης των ανέργων που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Οι πρώτες πληρωμές θα φανούν εντός 3 ημερών από έλεγχο των στοιχείων που θα υποβάλουν και του IBAN τραπεζικού λογαριασμού που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι περίπου 130.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ μη επιδοτούμενοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και τις 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Επικαιροποίηση

Οι άνεργοι θα πρέπει από σήμερα ως και τις 17 Δεκεμβρίου να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ προκειμένου, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα επικαιροποίησης – συμπλήρωσης στοιχείων γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή μέσω του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous.

Η διαδρομή για την είσοδο στην υπηρεσία είναι: gov.gr, και στη συνέχεια επιλογή των πεδίων: Εργασία και ασφάλιση, Ανεργία, Εκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διπλά επιδόματα

Παράλληλα, προχωρά η πληρωμή των δύο επιπλέον μηνιαίων επιδομάτων ανεργίας σε όσους έληξε ή λήγει το επίδομα στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Τα δύο επιπλέον επιδόματα (400+400 ευρώ) πληρώθηκαν ήδη σε μία δόση στις 20 Νοεμβρίου για ανέργους των οποίων η επιδότηση έληξε από 1η ως 19 Σεπτεμβρίου, ενώ οι άνεργοι με λήξη επιδότησης από 20 Σεπτεμβρίου ως 19 Οκτωβρίου πήραν την πρώτη δόση με 400 ευρώ και εντός του Δεκεμβρίου πληρώνονται τη δεύτερη.

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20-31 Οκτωβρίου, θα πάρουν την πρώτη ως το τέλος Νοεμβρίου και τη δεύτερη εντός του Δεκεμβρίου. Για ανέργους με λήξη επιδότησης τον Νοέμβριο η καταβολή των δύο επιπλέον επιδομάτων θα γίνει Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ενώ για όσους λήγει η επιδότηση εντός του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα δύο επιπλέον επιδόματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η πληρωμή σε 5 μηνιαίες δόσεις των οφειλόμενων εισφορών που προέκυψαν στον ΕΦΚΑ για 800.349 ελευθέρους επαγγελματίες μετά την εκκαθάριση πληρωμών του 2019 δεν θα ξεκινήσει από Νοέμβριο του 2020, αλλά από τον Μάρτιο του 2021.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Ξεκινά πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας για 5.000 ανέργους – Ποιους αφορά, 3.348 ευρώ οι καθαρές αποδοχές

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Μέχρι 31 Μαρτίου οι ρυθμίσεις δανείων ΟΕΚ – Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις 36.000 οφειλετών

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Ανοικτά 7 προγράμματα για 38.600 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας – Ποιες κατηγορίες ανέργων αφορούν

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Επίδομα 400 ευρώ σε 96.767 μακροχρόνια ανέργους

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Σήμερα θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

ΟΑΕΔ – Επίδομα 400 ευρώ: Λήγει στις 28/12 η προθεσμία για την υποβολή IBAN από τους ανέργους

Ανδρέας Ντίνης

«Επιταγές επανένταξης»: 9.200 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό 830 ευρώ

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Έκτακτη αποζημίωση εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό – Έως την Τετάρτη οι αιτήσεις, βήμα-βήμα η πρόσβαση στην πλατφόρμα

Δημήτρης Ντόγκας