ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ανάσα σε εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις και τα ΚΤΕΛ

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Ανεκχώρητα και αφορολόγητα προς όλο τον δημόσιο τομέα και τα πιστωτικά ιδρύματα καθίστανται τα ποσά αποζημίωσης που δίδονται στα τουριστικά καταλύματα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, καθώς και σε χιλιάδες επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε διάταξη που έφεραν και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή τα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί.

Προτάσεις

Την ίδια ώρα, τη διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων για τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, με την υιοθέτηση τεσσάρων μέτρων στην κατεύθυνση στήριξης του ξενοδοχειακού κλάδου, προτείνει με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ζητείται να υπάρξει διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΞ προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

* Προτείνεται η παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον ν. 4399/2016 (π.χ. από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού), καθώς λόγω της κρίσης δεν αναμένεται κερδοφορία για την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ερχόμενη τριετία. Παράλληλα, προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.

* Προτείνεται η ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου στο άρθρο 12 του αναπτυξιακού νόμου, καθότι τα επόμενα έτη δεν αναμένεται κερδοφορία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια η λήψη φοροαπαλλαγής δεν αποτελεί κίνητρο για τους ξενοδόχους ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

* Προτείνεται η αύξηση του ορίου ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ. ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

* Σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις θα ήταν να τροποποιηθεί ο αναπτυξιακός νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού.

«Είναι περιττό να αναφερθεί πως το πλήγμα στη φετινή τουριστική σεζόν είναι τεράστιο και η ελάχιστη ρευστότητα που υπήρχε θα εξανεμιστεί. Η έστω μικρή βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ενδεχόμενη τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου θα ελαφρύνει τα βάρη του δοκιμαζόμενου κλάδου, που στηρίζει κατά μεγάλο ποσοστό το ΑΕΠ της χώρας», καταλήγει η επιστολή των ξενοδόχων.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χαρδαλιάς: Από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους ειδικούς θα κριθεί άρση του lockdown

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 300 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 252 στην Αττική – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 1.388 νέα κρούσματα, 84 θάνατοι και 549 στις ΜΕΘ

Μιχάλης Μάρδας

Ξεκάθαρος ο Κικίλιας: Ανεδαφικό να μιλάμε για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός συγκλονίζει τον κόσμο και η Μελάνια στον κόσμο της – Σχεδιάζει πάρτι στον Λευκό Οίκο

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος βουλευτής ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του για να ενισχύσει το νοσοκομείο Λάρισας

Μιχάλης Μάρδας

«Εχουμε εφεδρείες ψυχής»: Τι λέει στον Ε.Τ. η διευθύντρια ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Μιχάλης Μάρδας

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πιθανή η έγκριση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του χρόνου

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Θερίζει ο κορωνοϊός αλλά οι πολίτες ετοιμάζουν ταξίδι για τις Ευχαριστίες σαν να μη συμβαίνει τίποτα

Δημήτρης Ντόγκας