Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Οι κλάδοι της οικονομίας που «μόλυνε» ο κορονωϊός και τα καλά νέα

Ιωάννα Φεντούρη

Ύφεση στα επίπεδα του 8% προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών για το 2020.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε πως παρά τις αρχικά, εξαιρετικά, δυσοίωνες προβλέψεις πολλών ξένων ινστιτούτων για την πορεία της οικονομίας το τρέχον έτος, η ελληνική οικονομία μέχρι σήμερα … κρατάει.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «εάν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο – οφειλόμενο στον κορονοϊό – γεγονός, που θα αλλάξει αυτήν την πορεία, πράγμα που σήμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, και η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ συμφωνεί με της κυβερνήσεως για ύφεση γύρω στο 8% το 2020».

Ειδικότερα για τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), εκτιμάται ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθούν στο -7,7% και -7,8%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω προβλέψεις ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, καθώς και τις εκτιμήσεις των ρυθμών μεταβολής -6,9% και -8,4% για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Επιδείνωση

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι προβλέψεις αντανακλούν τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, εξαιτίας του σοκ της πανδημίας του Covid-19.

Επισημαίνεται ότι, με βάση τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -15,2% (σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τα εν λόγω στοιχεία σηματοδοτούν την έλευση μιας οικονομικής ύφεσης για το σύνολο του 2020, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι παρούσες προβλέψεις.

Η αξιολόγηση των αναμενόμενων οικονομικών συνθηκών στη χώρα για το 2020 συνάδει με την πρόσφατη εξέλιξη μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταβλητών και δεικτών, όπως διακρίνεται από τις παρατηρήσεις σε μη εποχικά και ημερολογιακά διορθωμένη βάση, που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Πιο αναλυτικά, σημαντική πτώση κατέγραψαν όλες οι κύριες συνιστώσες του ΑΕΠ, ενώ δυσμενείς ήταν οι εξελίξεις στη βιομηχανία, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, την αγορά των Ι.Χ. και το Χρηματιστήριο. Ιδιαίτερα αρνητική υπήρξε η εξέλιξη του ισοζυγίου υπηρεσιών ως προς το σκέλος των εισπράξεων, όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν κατακόρυφη πτώση.

Πρόσθετα, ο κατασκευαστικός κλάδος υπέστη σοβαρό πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των συνδεόμενων μέτρων που ελήφθησαν. Τέλος, όπως αναμενόταν, η σημαντική διαταραχή που έπληξε (και εξακολουθεί να πλήττει) την ελληνική οικονομία επηρέασε σημαντικά τις προσδοκίες και εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα για την πορεία της οικονομίας (αναφορικά με τη βιομηχανία, τις εξαγωγές και την πορεία σε επιμέρους κλάδους της οικονομίας), οι οποίες σημείωσαν ραγδαία επιδείνωση. Αντιστοίχως δυσμενής υπήρξε η πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος για την Ελλάδα, αλλά κυρίως του συνολικού δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βελτίωση

Μεταξύ των πολύ περιορισμένων θετικών εξελίξεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκαταλέγεται η μικρή βελτίωση σε όρους ορισμένων από τους υποκείμενους δείκτες ανταγωνιστικότητας, καθώς και η πτώση της διαφοράς των επιτοκίων (spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά το γεγονός ότι μεταξύ συνεχόμενων τριμήνων καταγράφηκε αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, όπου το σύνολο των απασχολουμένων κατέγραψε πτώση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Αντίθετα, τα στοιχεία της ανεργίας σε επίπεδο συνολικών, μακροχρόνια και νέων ανέργων για το εν λόγω τρίμηνο δεν αντανακλούν προσωρινά κάποια δυσμενή εξέλιξη, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν δύσκολες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού ανεργίας, ενώ έχουν επηρεαστεί επιπλέον σημαντικά από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αβεβαιότητα

Καταλήγοντας το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η τρέχουσα συγκυρία και κατά συνέπεια και οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 συνοδεύονται από έναν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που δυσχεραίνει συνολικά τη διεξαγωγή βραχυπρόθεσμων προβλέψεων.

Αυτό οφείλεται, πρώτον, στην αδυναμία πρόβλεψης της εξάπλωσης, της έντασης και της διάρκειας της πανδημίας τους επόμενους μήνες σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο και, δεύτερον, στο ότι παραμένει δύσκολη η ποσοτικοποίηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των εκτεταμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της οικονομίας.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

O Γ. Χατζημάρκος μιλάει στον Ε.Τ.: Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση 20 υδατοδρομίων στο Ν. Αιγαίο – Το δίκτυο των νησιών

Δημήτρης Ντόγκας

Θεοχάρης: «Ετοιμάζουμε τη στρατηγική για το 2021»

Kon

Πώς με αγροδιατροφή και τουρισμό η Κεντρική Μακεδονία «χτίζει» διεθνές brand name – Ο Σωτήρης Μπάτος μιλάει στον «Ε.Τ.»

Δημήτρης Ντόγκας

6 ελληνικά νησιά ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου – Δείτε ποια είναι!

Μαρίνα Μπενέκου

Tουρισμός: Το βρετανικό εμβόλιο και οι τρείς «σωματοφύλακες» για την νέα σεζόν

Δημήτρης Ντόγκας

Σάλος για ανάρτηση μέλους νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς άφησε μερικούς πίσω η 17Ν (Άδωνι, Μπογδάνο κτλπ)»

Μιχάλης Μάρδας

Σας ενδιαφέρει: Αυτή είναι η λίστα των επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Οκτώβριο

Tinad

ΕΣΠΑ: Η κυβέρνηση σε 14 μήνες διπλασίασε το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Σύσκεψη και για νέα μέτρα – Ποιο είναι το πιο πιθανό και ποια απορρίπτονται

Μιχάλης Μάρδας