ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Τα ισχυρά αντισώματα της βιομηχανίας στον κορωνοϊό

Ιωάννα Φεντούρη

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία «σκαρφάλωσε» τον Οκτώβριο στις 95,4 μονάδες (από 86,4 τον Σεπτέμβριο), κυρίως από την ενίσχυση της τρέχουσας ζήτησης και των προβλέψεων για την παραγωγή.

Ωστόσο, κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι (103,1 μονάδες), αντανακλώντας την αρνητική επίδραση της πανδημικής κρίσης, όπως σημειώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε δελτίο του για την πορεία του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται πως η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα σε προ Covid-19 επίπεδο, φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή για την περίοδο 2017-2019.

«Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,5 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 73,9% (από 71,8% τον Σεπτέμβριο)», σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Οι εξαγωγές

Πρόσθετα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα φρούτα-λαχανικά ξεχωρίζουν για τις εξαγωγές τους το δεύτερο τρίμηνο του 2020 – ανέρχονται σε 201 εκατ. ευρώ και 129 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πάνω από το 80% των βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνθηκε προς ευρωπαϊκές χώρες και το 7,1% προς την Ασία.

Οσον αφορά στην ευρύτερη εικόνα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 92,3 μονάδες (έναντι 89,5, τον προηγούμενο μήνα). Οι ισχυρές ενδείξεις μιας δεύτερης φάσης της υγειονομικής κρίσης, παγκοσμίως, δεν φαίνεται να επηρεάζουν, ακόμη, τις προσδοκίες.

Ο δε δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει εξασθένιση τον Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις -45,5 μονάδες (από -41), κινούμενος πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (-8,4 μονάδες).

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτά είναι τα 10 ελληνικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο

Μιχάλης Μάρδας

Νέα μέλη στο παρεμπόριο φρούτων και λαχανικών – Χάνουν έδαφος οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών

Δημήτρης Ντόγκας

Έκθεση Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία βρίσκει ρυθμό παρά την πανδημία  – Οι δείκτες … αισιοδοξίας

Δημήτρης Ντόγκας

ΙΟΒΕ: Δυνατότητες σημαντικής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία το 2021

Kon

Τα… δρομολόγια Ελλήνων, Ιταλών και Βαλκάνιων εμπόρων με ακατάλληλα ακτινίδια

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε βιομηχανία στην Φθιώτιδα από θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο

Ανδρέας Ντίνης

«Χτύπησαν» ρεκόρ οι εξαγωγές κερασιών και καρπουζιών!

Tinad

ΠΕΦ: Αυξήθηκαν κατά 59,7% οι εξαγωγές φαρμάκων

Tinad

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad