ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Στουρνάρας: «Πρέπει να επανεξεταστεί το κούρεμα καταθέσεων»

Στουρνάρας: «Ναι» στα ευρωομόλογα - Θα συνεχιστεί το success story

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την πεποίθηση πως το κούρεμα καταθέσεων θα πρέπει να εξαιρείται από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση κεφαλαιακών ζημιών των τραπεζών και πως η σχετική διάταξη της Οδηγίας BRRD για το bail in θα πρέπει να επανεξεταστεί εκφράζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει πως η πανδημία COVID-19 ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για έναν ανθεκτικότερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Και αυτό με τη σειρά του απαιτεί την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε τις εξής προτεραιότητες. Οπως ανάφερε:

«Πρώτον, πρέπει να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων. Η Οδηγία για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD) καλύπτει μεν περιπτώσεις αφερεγγυότητας μεμονωμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, όχι όμως και την περίπτωση μιας συστημικής κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια χώρα ή και σε περισσότερες χώρες. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, τάσσομαι υπέρ της πιο ευέλικτης εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Η δημιουργία εταιριών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Companies), υπό την εγγύηση του Δημοσίου και έναντι κατάλληλης προμήθειας υπέρ αυτού, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μια αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, εκτός του πλαισίου παρεμβάσεων για εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Δεύτερον, ζητά να βρεθεί μια λύση για την παροχή ρευστότητας κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης. Προς το σκοπό αυτό, μια προτεραιότητα είναι να καταστεί λειτουργικός ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (Single Resolution Fund – SRF) μέσω του πιστοδοτικού εργαλείου (backstop) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) και να επισπευστεί η θέσπισή του.

Τρίτον, ζητά να συμπληρωθεί το τελευταίο δομικό στοιχείο της Τραπεζικής Ενωσης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme – EDIS) που θα περιορίζει την πιθανότητα τραπεζικού πανικού (bank run).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στουρνάρας: «Κόκκινα» δάνεια 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Evanthia Karra

Υπόθεση Novartis: Επί 11 ώρες κατέθετε στον Άρειο Πάγο ο Στουρνάρας

Ανδρέας Ντίνης

Κάτι μου θυμίζει…

Kon

Έκθεση Στουρνάρα: Από 9% έως 11% η ύφεση- Ξανά στο τραπέζι η πρότασή για bad bank

Δημήτρης Ντόγκας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποιες ιδιωτικές επενδύσεις θα επιδοτηθούν με 50%

Δημήτρης Ντόγκας

Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 7,9% η ύφεση το 2020

Μιχάλης Μάρδας

Οι ανησυχίες Στουρνάρα και η ύφεση Τσίπρα

Kon

Προσοχή: Ετσι σας κλέβουν κωδικούς e-banking από τον υπολογιστή σας – Τι πρέπει να κάνετε

Μιχάλης Μάρδας

Αθώα η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου

Μιχάλης Μάρδας