ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Οι νέοι δικαιούχοι, τα ποσά και οι προϋποθέσεις – Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Από σήμερα οι πληρωμές - Πάνω από 70.000 οι αιτήσεις

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κρατική επιδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ μαζί με χαμηλότοκα δάνεια 500 εκατ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής θα διαθέσει ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που καταγράφονταν την 1η Σεπτεμβρίου ως και τις 31/12/2021.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος η 30ή Νοεμβρίου του 2020 από τη γνωστή πια πλατφόρμα www.mybusinesssupport, μέσω της οποίας έτρεξαν και οι τρεις πρώτοι κύκλοι του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Κατά τα λοιπά, η ΚΥΑ για τον 4ο κύκλο, που προβλέπει ότι το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο και το υπόλοιπο θα επιστραφεί σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022 (το 2021 θα είναι περίοδος χάριτος), με επιτόκιο 0,74%, αποκλείει τη δυνατότητα συμμετοχής μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα και τα ΝΠΔΔ όπως και οι προηγούμενοι κύκλοι. Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι εν δυνάμει επιλέξιμες για χρηματοδότηση διευρύνοντας περαιτέρω την «περίμετρο» των δικαιούχων.

Ποιους άλλους αφορά

Συγκεκριμένα, ο τέταρτος κύκλος προβλέπει την ένταξη στις χρηματοδοτήσεις και τις νέες επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου τους για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κατά τουλάχιστον 20%.

Επιλέξιμες είναι και επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ. Αλλά και εταιρίες που ξεκίνησαν φέτος τη δραστηριότητά τους. Επίσης δικαιούχοι είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

Γενικά αίτηση κάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια ή να μην έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης. Η μείωση του κύκλου εργασιών τους πρέπει να είναι κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με το 2019 και μεγαλύτερος από 300 ευρώ (εκτός και αν ανήκουν στους κλάδους που εντάσσονται οριζόντια).

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα με βάση την πτώση τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή, με δεδομένο ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο της αναστολής που καταβάλλονται από το Δημόσιο αφαιρούνται από τα έξοδα της επιχείρησης.

Τα κατώτερα όρια είναι τα εξής: εταιρίες χωρίς εργαζόμενο και ταμειακή λαμβάνουν ενίσχυση 1.000 ευρώ. Αν ανήκουν σε ΚΑΔ με αναγκαστικά μέτρα ή έχουν πτώση τζίρου, δικαιούνται 2.000 ευρώ.

Γενικά για εταιρίες η ενίσχυση ξεκινά από τις 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και κλιμακώνεται στις 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζομένους, στις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έξι έως είκοσι εργαζομένους, στις 15.000 ευρώ για είκοσι έναν έως πενήντα εργαζομένους, στις 30.000 για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα εργαζομένων. Υπάρχει ανώτατο πλαφόν (ανά περίπτωση) 350.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ.

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καταιγίδα «Ιανός», οι οποίες ενισχύονται έτσι κι αλλιώς από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ακόμη και αν δεν προκύπτει μείωση του τζίρου τους.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport | ΑΑΔΕ). Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 30ή Νοεμβρίου 2020. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η επιχείρηση να έχει υποβάλει προηγουμένως στην πλατφόρμα myBusinessSupport και τα στοιχεία τζίρου.

Η επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα myBusinessSupport αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση.

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο κορωνοϊός συγκλονίζει τον κόσμο και η Μελάνια στον κόσμο της – Σχεδιάζει πάρτι στον Λευκό Οίκο

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος βουλευτής ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του για να ενισχύσει το νοσοκομείο Λάρισας

Μιχάλης Μάρδας

«Εχουμε εφεδρείες ψυχής»: Τι λέει στον Ε.Τ. η διευθύντρια ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Μιχάλης Μάρδας

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πιθανή η έγκριση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του χρόνου

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Θερίζει ο κορωνοϊός αλλά οι πολίτες ετοιμάζουν ταξίδι για τις Ευχαριστίες σαν να μη συμβαίνει τίποτα

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός – Πέτσας: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων – Η εξάπλωση γίνεται εντός οικογενειών

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Λουρίδα: Δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία την 1η Δεκεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: O Γιώργος Μαυρίδης έφυγε από το νοσοκομείο με δική του ευθύνη – Δείτε τον λόγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Κορωνοϊός: Πού γίνονται σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου δωρεάν rapid test

Ανδρέας Ντίνης