ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Νέο χρήμα στον «κουμπαρά» – 1,8 δισ. ευρώ η ένεση στην πραγματική οικονομία – Επιδότηση τα 900 εκατ.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στα 1,8 δισ.ευρώ θα φτάσει το ποσό που θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία από τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την οποία τα 900 εκατ. ευρώ θα είναι καθαρή επιδότηση και 900 εκατ. ευρώ χαμηλότοκο δάνειο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ο προϋπολογισμός ο οποίος ξεκίνησε από τα 600 εκατ. ευρώ αυξήθηκε χθες για τέταρτη φορά με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το γεγονός ότι το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση, η διεύρυνση των δικαιούχων και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και νέες εταιρίες και τα χαλαρά κριτήρια για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή εκτόξευσαν το ενδιαφέρον στα ύψη με αποτέλεσμα να έχουν πιστωθεί μέχρι τώρα 1,52 δις σε λογαριασμούς δικαιούχων έναντι αρχικού προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο τον 4ο κύκλο έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής 70.000 αιτήσεις από νομικά πρόσωπα (έναντι 35.000 κατά μέσο όρο στους προηγούμενους τρεις κύκλους) και 80.000 ατομικές επιχειρήσεις έναντι περίπου 60.000 στους προηγούμενους κύκλους.

Την μεγάλη διαφορά όμως έκαναν οι 210.000 που έγιναν από προσωπικές εταιρίες χωρίς εργαζόμενους και πολλές χωρίς ταμειακή μηχανή.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και εργαζόμενοι με απόδειξη παροχής υπηρεσιών ( αφού και αυτοί τυπικά διατηρούν προσωπική εταιρία χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή ) . Μάλιστα από αυτήν την κατηγορία υπολογίζουν από το υπουργείο οικονομικών οι αιτήσεις να φτάσουν τις 280.000 .

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 364.244 αιτήσεις (έναντι περίπου 158.000 των πρώτων τριών κύκλων ) ενώ τυπικά η προθεσμία για αιτήσεις στην ιστοσελίδα της https://www.aade.gr/mybusinesssupport λήγει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

Η επιτυχία του 4ου κύκλου σε σχέση με τους προηγούμενους οφείλεται στους περισσότερους δικαιούχους και τα χαλαρότερα κριτήρια ειδικά για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή . Υπενθυμίζεται ότι στο τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής δικαίωμα συμμετοχής έχουν πρακτικά όλες οι επιχειρήσεις με εξαίρεση αυτές που απασχολούν πάνω από 1000 άτομα .

Στο τέταρτο κύκλο εκτός από τις πληττόμενες εντάχθηκαν και οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το Μάρτιο του 2020 και είχαν αποκλειστεί από τους πρώτους τρείς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής αφού δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν μείωση του τζίρου τους σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

 Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στον 4ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν

 1 Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Οι ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να αποδείξουν ελάχιστη μείωση του τζίρου τους 20% θα λάβουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ Αν έχουν κλείσει με κρατική εντολή το ποσό που τους αναλογεί αυξάνεται στα 2000 ευρώ .

¨Οσες από αυτές δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ μπορούν να αποδείξουν την μείωση του τζίρου τους για το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου συγκρίνονταν με το μέσο όρο τζίρου του 2019. Θα πρέπει να διαιρέσουν το συνολικό τζίρο του 2019 με το έξι ώστε να πάρουν το μέσο τζίρο διμήνου και να το συγκρίνουν με το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου του 2020 .

2 Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Σε αυτές το κατώτερο ποσό που αναλογεί είναι τα 2000 ευρώ . Αν όμως η εφαμρογή του αλγόριθμού του ΥΠΟΙΚ υπολογίσει μεγαλύτερο ποσό τότε θα πάρουν το ποσό που αναλογεί από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ

 3 Οι επιχειρήσεις οι οποίες οι οποίες δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους αλλά είναι ενταγμένες σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα ΚΑΔ που αντιστοιχεί σε ένα μέρος του τζίρου τους ο οποίος έχει αποδεδειγμένα μειωθεί θα πάρουν το ποσό που θα προκύψει από την μείωση του τζίρου τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2029

Η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει είναι οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους να διατηρήσουν τον αριθμό θέσεων εργασίας που καταγράφονταν στην Εργάνη την 1η Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και τις 31/3/2020.

Επιπλέον κίνητρο για συμμετοχή έδωσε και το γεγονός της συγχώνευσης των δύο διαδικασιών υποβολής αίτησης από δύο ( εκδήλωση ενδιαφέροντος και αποδοχή ποσού που προέκυπτε από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ _) σε μια : Την εκδήλωση ενδιαφέροντος η οποία μετά από ένα τυπικό έλεγχο συμβατότητας από την ΑΑΔΕ πιστώνονταν άμεσα το ποσό του κάθε δικαιούχου την επομένη ή την μεθεπόμενη της αίτησης κάτι που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σε στόμα .

 Συγχωνεύονται 5ος και 6ος κύκλος

Το τεράστιο αυτό ενδιαφέρον οδήγησε αναγκαστικά σε αλλαγές του σχεδιασμού από το οικονομικό επιτελείο .

Ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος ξεκίνησε με προϋπολογισμό 1,2 δις μάλλον θα « απορροφήσει» και το μεγαλύτερο μέρος από τα 700 εκ ευρώ του 5ου κύκλου για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι φτάνοντας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στα 1,8 δις ευρώ . Μάλιστα με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο προϋπολογισμός για τον 4ο κύκλο αυξήθηκε για 3η φορά ( ξεκίνησε από τα 600 εκ ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου αυξήθηκε στα 900 εκ ευρώ με το lock down αυξήθηκε περαιτέρω στα 1,2 δις στο άνοιγμα του κύκλου ) στα 1,8 δις ευρώ

Έτσι ο 5ος κύκλος που ήταν προγραμματισμένος για τον Δεκέμβριο θα συγχωνευτεί με το 6ο κύκλο που ήταν προγραμματισμένος για τον Ιανουάριο με νέο προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί προς το τέλος του χρόνου . Η συγχώνευση κρίθηκε απαραίτητη αφού ο 5ος κύκλος θα λειτουργούσε συμψηφιστικά με το 4ο κύκλο.

Δηλαδή στο 5ο κύκλο θα καλύπτονταν ένα μέρος της απώλειας του τζίρου τριμήνου Σεπτεμβρίου Νοεμβρίου. Όποιος λοιπόν είχε ενταχθεί στο 4ο κύκλο και έκανε νέα αίτηση στο 5ο κύκλο θα έπαιρνε μόνο την διαφορά της μείωσης του τζίρου του Νοεμβρίου που θα ήταν ένα πολύ μικρό ποσό αφού τα χρήματα θα είχαν εξαντληθεί από τον τρέχοντα κύκλο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι 6ος κύκλος επιστρεπτέας τον Μάρτιο και επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων

Δημήτρης Ντόγκας

Σε VIP θέρετρο μεταμορφώνεται ο Σκορπιός – Διαβάστε την ΚΥΑ

Μιχάλης Μάρδας

Παράταση για το επίδομα θέρμανσης – Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 – Μείωση ενοικίου – Πάγωμα επιταγών

Μιχάλης Μάρδας

Νέα «Γέφυρα»: Επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δημήτρης Ντόγκας

Οι ειδικές επιδοτήσεις, οι στοχευμένες ρυθμίσεις οφειλών και οι φοροεκπτώσεις στο νέο πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Δημήτρης Ντόγκας

«Γέφυρα»: 13,3 εκατ. η 2η δόση της επιδότησης – Πως μπορούν να  ενημερωθούν για την πορεία της αίτησής τους οι δανειολήπτες

Δημήτρης Ντόγκας

Νέα Eπιστρεπτέα Προκαταβολή προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Tinad

Άνοιξε η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Tinad