ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,7 δισ.: Ποιοι πηγαίνουν ταμείο με τζίρο αναφοράς 300 ευρώ- Επιδότηση το 50% του ποσού

Τάσος Δασόπουλος

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που γίνεται το βασικό εργαλείο άμεσης παροχής ρευστότητας από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις χωρίς τη μεσολάβηση και τις καθυστερήσεις, επιστρατεύεται και στο δεύτερο ολικό lockdown της οικονομίας διαθέτοντας 1 δισ. ευρώ στον 4ο και 700 εκατ. ευρώ στον 5ο κύκλο που θα ξεδιπλωθούν αυτόν και τον επόμενο μήνα.

Εκτός από τις δύο διαδοχές αυξήσεις του προϋπολογισμού, ο 4ος κύκλος (αρχικά είχε αναγγελθεί προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ, που το Σάββατο έγινε 900 εκατ. ευρώ και τώρα 1 δισ. ευρώ) έχει και ειδικά χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στη συγκυρία, που θα διατηρηθούν και στον 5ο κύκλο.

Οι δικαιούχοι

Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνεται εντάσσοντας και τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους μετά τον Μάρτιο, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το 50% που θα προκύψει από τον ειδικό αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ θα είναι μη επιστρεπτέο ποσό.

Επίσης θα υπάρξει και μια χαλάρωση των κριτηρίων για όσες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή. Ειδικότερα:

* Στον επόμενο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους και ταμειακή μηχανή.

Αυτή η κατηγορία των δικαιούχων θα λάβει 1.000 ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή IV και έως 1.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή V με μοναδική προϋπόθεση να εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και να έχουν τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Στην ουσία, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες συγχωνεύεται -ή καλύτερα αντικαθίσταται- το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβλήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και προβλήματα στην πρώτη περίοδο της πανδημίας με την επιστρεπτέα προκαταβολή, αφού το 50% των 1.000 ευρώ δεν πρόκειται να επιστραφεί.

* Δικαίωμα ένταξης σε επιχειρήσεις που άνοιξαν από τον Μάρτιο και οι οποίες ήταν αποκλεισμένες από το μέτρο λόγω αδυναμίας να παρουσιάσουν μείωση τζίρου.

Σε αυτήν την κατηγορία δικαιούχων οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

* Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν αναγκαστικά στις «κόκκινες» περιοχές, αυτές εντάσσονται χωρίς την υποχρέωση απόδειξης μείωσης του τζίρου τους.

Συγκεκριμένα σε αυτήν την κατηγορία των δικαιούχων οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

* Τέλος, σε αυτόν τον κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής παύει ο σωρευτικός απολογισμός στη μείωση τζίρου και πλέον οι επιχειρήσεις κρίνονται σε ό,τι αφορά τη μείωση του τζίρου τους για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε πίσω

Kon

Σάλο προκάλεσε η Ρίτα Όρα: Διοργάνωσε πάρτυ για τα γενέθλιά της σε εστιατόριο του Λονδίνου μέσα στο lockdown

Μαρίνα Μπενέκου

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μείωση ενοικίου και τον Δεκέμβριο – Στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση – Τρεις «γκρίζες ζώνες» βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ [πίνακας& παραδείγματα]

Δημήτρης Ντόγκας

Κι όμως υπάρχουν τρόποι να μην παχύνετε στη δεύτερη καραντίνα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Αυστηρή εντολή Μητσοτάκη στους υπουργούς του για την άρση του lockdown: Μην μιλάτε για ημερομηνίες αλλά με δεδομένα

Tinad

Κορωνοϊός: Από παράταση σε παράταση η άρση του lockdown στην Ευρώπη – Πινγκ-πονγκ Κίνας με Π.Ο.Υ. για το «σημείο μηδέν»

Δημήτρης Ντόγκας

Σχολεία και κορωνοϊός: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η απόφαση για το άνοιγμα – Τι αποκάλυψε η Ζαχαράκη

Tinad

Κορωνοϊός: Ο «μαύρος» Νοέμβριος – Οι παράμετροι που θα δώσουν το «πράσινο φως» για άρση του lockdown

Tinad

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων τον Δεκέμβριο: Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά

Evanthia Karra