Ελεύθερος Τύπος
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Είστε συνταξιούχος και δουλεύετε στα κρυφά; – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα για να μην χάσετε 12 συντάξεις

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Δήλωση απασχόλησης στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να κάνουν όσοι συνταξιούχοι συνεχίζουν να απασχολούνται εν κρυπτώ μετά τη συνταξιοδότησή τους γιατί αν «συλληφθούν» ως αδήλωτοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν 12 μηνιάτικα από τη σύνταξή τους με μηνιαία κράτηση 25% για την εξόφληση της ποινής.

Οι έλεγχοι για τις χιλιάδες περιπτώσεις αδήλωτης απασχόλησης από συνταξιούχους περνούν σε άλλο επίπεδο και θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω «ΕΡΓΑΝΗ»-ΕΦΚΑ, αλλά και Δημοσίου, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος είναι να εντοπίζονται οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία χωρίς να τηρούν το νόμο περί απασχόλησης συνταξιούχων, ο οποίος έγινε ευνοϊκότερος και αντί για μείωση σύνταξης κατά 60% προβλέπεται μείωση κατά 30%, ακριβώς για να υπάρξει συμμόρφωση και δήλωση της απασχόλησής τους αυτοβούλως.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, συμπεριλαμβανομένων και των αιρετών που λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη ή χορηγία, οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα έως και την 28η.2.2020 είτε αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχόληση από την 29η.2.2020 και εφεξής, υποχρεούνται στην υποβολή σχετικής δήλωσης στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση που μετά από έλεγχο διαπιστωθεί μη υποβολή της δήλωσης απασχόλησης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις του παραβάτη που παρακρατείται με το 25% της μηνιαίας σύνταξης μέχρι να εξοφληθεί.

Ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων των συνταξιούχων που απασχολούνται θα υλοποιείται ηλεκτρονικά από τον ΕΦΚΑ και θα διενεργούνται αυτόματα οι μειώσεις συντάξεων σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί δήλωση της απασχόλησης. Παράλληλα όμως οι πληρωμές του ΕΦΚΑ για συνταξιούχους που εμφανίζουν εισόδημα από εργασία θα διασταυρώνονται και με στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), όπως και της «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις συνταξιούχων που απασχολούνται χωρίς να έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στον ΕΦΚΑ για τη μείωση σύνταξης κατά 30%.

Οι ασφαλισμένοι, που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και συνεχίζουν να εργάζονται, υποχρεούνται να το δηλώσουν στην αίτηση συνταξιοδότησης.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν από τη 13η.5.2016 και συνεχίζουν την εργασία τους και μετά την 28η.2.2020, υποχρεούνται στην υποβολή σχετικής δήλωσης στις καθ’ ύλην αρμόδιες για την εκκαθάριση της κύριας και επικουρικής σύνταξης υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την περίοδο απασχόλησης από την 1η.3.2022 και εφεξής, ενώ εξακολουθεί να διατηρείται η υποχρέωση δήλωσης απασχόλησης και με το προϊσχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Συνταξιούχοι ΝΑΤ

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση υποχρεούνται στην υποβολή σχετικής δήλωσης από 1ης.9.2022.

Από τη μείωση του ποσού της σύνταξης εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που έχουν απασχόληση στην Ε.Ε. και σε διεθνείς οργανισμούς, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι ψυχικά ασθενείς για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, οι συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, οι πολύτεκνοι, με τέκνο ανήλικο ή σπουδάζον έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή ανίκανο για εργασία, οι συνταξιούχοι με αγροτικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους συνταξιούχους την απασχόληση θα πρέπει να τη δηλώνουν και οι εργοδότες τους, αλλά μόνον όταν έχει προηγηθεί δήλωση από τον συνταξιούχο στον ΕΦΚΑ, οπότε σε περίπτωση αδήλωτης απασχόλησης εκ μέρους του συνταξιούχου δεν φέρει ευθύνη ο εργοδότης και δεν έχει κανένα πρόστιμο, γιατί δεν προβλέφθηκε κάτι τέτοιο ούτε στο άρθρο 20 του Νόμου 4387/2016 που έβαλε ποινή μείωσης σύνταξης 60% ούτε στο Νόμο 4690/2020 με τον οποίο μαλάκωσαν οι ποινές με μείωση 30% για απασχόληση συνταξιούχων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Αλαλούμ με τους φόρους σε αναδρομικά συνταξιούχων – Γιατί το Δημόσιο δεν εφαρμόζει αποφάσεις του ΣτΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οργή Χατζηδάκη για το απροειδοποίητο κλείσιμο του ΕΦΚΑ Αχαρνών – Το ξέσπασμα του

Συντάξεις: Ιδού οι πίνακες με τα αναδρομικά των νέων αποστράτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 150 ευρώ στους αποστράτους και αναδρομικά έως 4.100 ευρώ [πίνακες & παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις, αναδρομικά, επιδόματα: Ποιοι πληρώνονται αυτή την εβδομάδα και πότε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ώρα του ταμείου: Αυξήσεις έως 204 ευρώ στις συντάξεις και αναδρομικά έως 4.000 ευρώ [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παράθυρο για αυξήσεις σε Δημόσιο και συντάξεις από το 2022 – Προς μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χατζηδάκης σε υπαλλήλους ΕΦΚΑ: Είμαστε υπηρέτες των πολιτών και όχι εξουσιαστές

Συντάξεις: Επιστροφές έως 3.396 ευρώ για 350.000 συνταξιούχους [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom