ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν οι προκαταβολές – Οι ημερομηνίες

Συντάξεις: Πότε θα καταβληθούν οι προκαταβολές - Οι ημερομηνίες

Newsroom eleftherostypos.gr

Συντάξεις: «Τη Μεγάλη Τετάρτη – Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι καταγράφεται επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, «αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε». Όπως είπε, συνολικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κύριων και επικουρικών) είναι περίπου 300.000, προσθέτοντας ότι, στην αρχή του έτους, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 155.000, ενώ αυτήν τη στιγμή ανέρχονται σε 139.000.

«Γι’ αυτόν το λόγο, έχουμε ρίξει όλα τα “όπλα” στη μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, εφοδιάζεται ο ΕΦΚΑ με κομπιούτερ για τον εκσυγχρονισμό του και αξιοποιούνται πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι.

Όπως εξήγησε, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα παραδίδουν σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης και ο ΕΦΚΑ θα έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα να το εξετάσει, ενώ σε περίπτωση που δεν απαντήσει μέσα σε έναν μήνα αυτόματα θα εκδίδεται η σύνταξη.

Τόνισε δε ότι προβλέπονται ποινές για τους δικηγόρους και τους λογιστές είτε σε περίπτωση που διαπιστωθεί αμέλεια είτε σε περίπτωση δόλου και θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των συντάξεων που εκδίδονται.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το 8ωρο, το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας, είναι κατοχυρωμένα και θα είναι και στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση. «Είμαστε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές οι ρυθμίσεις είναι και ρυθμίσεις ευρωπαϊκές» συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως υιοθετείται ένα αίτημα των εργαζομένων, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν ψηφιακό μηχανισμό, μέσω του οποίου ο εργαζόμενος θα συνδέεται από το κομπιούτερ του, από το κινητό του τηλέφωνο ή το tablet, με το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα καταγράφονται οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και οι υπερωρίες.

«Είναι μία επανάσταση στο χώρο της εργασίας. Είναι μία πραγματική εγγύηση για τους εργαζόμενους και τους τίμιους εργοδότες που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό. Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι η υποδηλωμένη εργασία. Γι’ αυτό θα φέρουμε αυτόν το μηχανισμό» ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, αν υπάρχουν ανάγκες στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει υπερωριακά και να πληρώνεται παραπάνω. «Υπάρχει όμως και μία άλλη διαδικασία που και πάλι με βάση το 8ωρο δίνεται η δυνατότητα κάποιες ημέρες της εβδομάδας ή κάποια περίοδο του χρόνου να δουλέψει ο εργαζόμενος παραπάνω, εφόσον το επιθυμεί και υπάρχει συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και σε αντάλλαγμα ο εργαζόμενος να κάθεται περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα, αντί να δουλέψει πέντε ημέρες την εβδομάδα, να εργαστεί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι το μέτρο της διευθέτησης εργασίας ισχύει εδώ και 30 χρόνια.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε άλλες διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου, λέγοντας ότι και ο πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, θα διευρυνθούν οι γονικές άδειες και θα χορηγείται 14 ημέρες άδεια πατρότητας με τη γέννηση του παιδιού.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε γίνονται οι πληρωμές σε όλα τα ταμεία

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξήσεις ως 450 ευρώ στις συντάξεις του Δημοσίου στις 29 Ιουνίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξήσεις συντάξεων και αναδρομικά στις 29-30 Ιουνίου – «Kλείδωσαν» τα νέα ποσά του επανυπολογισμού [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πότε και πόσα αναδρομικά παίρνουν (σίγουρα) 400.000 συνταξιούχοι [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις-Αναδρομικά: Νέα ρύθμιση για πληρωμές έως και 10.296 ευρώ [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Ιουλίου: Καταβολή από 24 ως 29 Ιουνίου – Για ποιους προβλέπεται ξεχωριστή πίστωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Ο ΕΤ αποκαλύπτει το έγγραφο του ΓΕΣ για τις αυξήσεις των απόστρατων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Από Ιούλιο αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ για παλαιούς συνταξιούχους [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom