ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδρομικά 11 μηνών και για κληρονόμους μετά από δικαστική απόφαση

αναδρομικά

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και των Δώρων για διάστημα 11 μηνών παίρνουν με δικαστικές αποφάσεις και οι κληρονόμοι στις περιπτώσεις που έχουν αποβιώσει οι συνταξιούχοι που τα διεκδίκησαν!

Η νέα απόφαση, που ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από εκκρεμείς δίκες και στους κληρονόμους, πέρα από τους εν ζωή συνταξιούχους, είναι η 2641/2021 από το 20ό Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με ημερομηνία δημοσίευσης 26 Μαρτίου 2021. Το δικαστήριο συνεδρίασε για την υπόθεση αυτή στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 και το νέο στοιχείο της είναι πως αναγνωρίζει αυτοδίκαια ως δικαιούχους των αναδρομικών τους κληρονόμους που υποκαθιστούν στις δίκες τους θανόντες συνταξιούχους, χωρίς να χρειαστεί προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Τις επιστροφές διεκδικούσαν 4 συνταξιούχοι, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε πριν από τη δίκη και το δικαστήριο αναγνώρισε αυτοδίκαια τους κληρονόμους του ως δικαιούχους των αναδρομικών!

Οι κληρονόμοι του θανόντος συνταξιούχου κέρδισαν αναδρομικά 3.057,93 ευρώ και οι άλλοι 3 συνταξιούχοι παίρνουν, κατά σειρά, 3.735,04 ευρώ, 3.922,37 ευρώ και 3.945,69 ευρώ,

Τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν έντοκα με τόκο 6% ετησίως ως τον Απρίλιο του 2019 και με 3% από Μάιο 2019 έως την εξόφληση των δικαιούχων.

Τη νέα απόφαση έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι στα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των Δώρων αναγνωρίζονται για πρώτη φορά ως δικαιούχοι και οι κληρονόμοι για λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων και ότι η απόφαση αυτή είναι προμήνυμα της αναμενόμενης θετικής απόφασης και από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταβολή των Δώρων του 11μήνου 2015-2016 σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους.

Η νέα απόφαση, όπως και όσες προηγήθηκαν τον Φεβρουάριο και Ιανουάριο, και έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», εκδόθηκαν μετά την «πιλοτική» απόφαση 1439 του ΣτΕ που επισφράγισε αναδρομικά στις συντάξεις για 11 μήνες και αφού είχε ψηφιστεί ο νόμος 4714, με τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιστρέψει 1,4 δισ. από αναδρομικά μειώσεων κύριων συντάξεων, αφήνοντας απ’ έξω αυτά των επικουρικών και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Τα ποσά που δεν επιστράφηκαν σε επικουρικές και Δώρα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και όπως φαίνεται δημιουργείται πλέον βέβαιη πεποίθηση ότι όσοι τα διεκδίκησαν θα τα πάρουν με τις δικαστικές αποφάσεις, είτε είναι συνταξιούχοι είτε νόμιμοι κληρονόμοι!

Ο νόμος 4714/2020 άλλωστε λέει ότι οι δίκες που είναι σε εκκρεμότητα για τα αναδρομικά συνεχίζονται και μετά τις πληρωμές των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις, εφόσον οι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει τις προσφυγές τους πριν πληρωθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ενώ για προσφυγές που ασκήθηκαν μετά τις πληρωμές το τοπίο είναι θολό, καθώς ο νόμος λέει μεν ότι όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για τις κύριες, χωρίς όμως να έχουν προσφυγές, παύουν να έχουν άλλες απαιτήσεις (αποσβένονται), πλην όμως και εδώ τα δικαστήρια καλούνται να τεκμηριώσουν αν είναι παραδεκτές οι αγωγές που ασκήθηκαν μετά τις πληρωμές ή όχι.

Μέχρι να κριθεί το «νόμιμο» και παραδεκτό τέτοιων αγωγών, οι αποφάσεις που βγαίνουν αφορούν προσφυγές που εντάσσονται στο «πνεύμα» του νόμου, δηλαδή κατατέθηκαν από συνταξιούχους πριν πληρωθούν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Ο αριθμός τους ξεπερνά τις 7.500 και είναι κατά κανόνα ομαδικές, δηλαδή κάθε μία περιέχει διεκδικήσεις 30 ως 50 συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 400.000 συνταξιούχοι είναι στην ουρά για αναδρομικά του δεύτερου γύρου που αφορούν τις επιστροφές μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, καθώς και των Δώρων για τις επικουρικές τους συντάξεις.

Η τελική διευθέτηση των αναδρομικών που δεν δόθηκαν σε επικουρικές και Δώρα αναμένεται πάντως από το ΣτΕ, καθώς θα αποφασίσει όχι μόνον για τις προσφυγές συνταξιούχων αλλά και όσους είχαν μειώσεις αλλά δεν κατέθεσαν προσφυγές. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται ως το καλοκαίρι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επικουρικές συντάξεις: Τι αλλάζει για σημερινούς συνταξιούχους, για παλιούς και για τους νέους έως 35 ετών

Μιχάλης Μάρδας

Αποκλειστικό-Συντάξεις: Απόφαση-βόμβα για αναδρομικά στο Δημόσιο [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών εν όψει Πάσχα – Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

Tinad

Συντάξεις: Πότε θα δουν τις αυξήσεις οι συνταξιούχοι σε Δημόσιο και ΙΚΑ [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν τον Ιούνιο επιπλέον 120 έως 200 ευρώ το μήνα [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις-αποκάλυψη: Για ποιους έρχονται από φέτος μόνιμες αυξήσεις [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για σύνταξη 384 ευρώ και αναδρομικά [πίνακες με τα ποσά ανά ταμείο]

Μιχάλης Μάρδας

Τι ισχύει για την προκαταβολή σύνταξης – Το Πάσχα τα αναδρομικά

Μιχάλης Μάρδας

Τα 5 SOS για τις συντάξεις των 384 ευρώ [πίνακας]

Μιχάλης Μάρδας