ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Eρχεται νέο επικουρικό με κεφαλαιοποιητικό μοντέλο – Τι κερδίζουν οι νέοι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Συντάξεις: Κερδισμένοι από το νέο «μοντέλο» επικουρικής ασφάλισης που συνδέει το ύψος της σύνταξης με τις εισφορές και τη μακροπρόθεσμη απόδοσή τους θα είναι οι νέοι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν από το 2022 στο πρώτο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα έχει οφέλη για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση των δημογραφικών κινδύνων που απειλούν διαχρονικά το ασφαλιστικό, τόνισαν χθες οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία που διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

Στο ασφαλιστικό μας σύστημα λειτουργούν 23 τέτοια Ταμεία, τα οποία προήλθαν είτε από νεοσύστατους φορείς συμπληρωματικής ασφάλισης μέσα από κλαδικές συμφωνίες εργαζομένων και επιχειρήσεων είτε από παλαιότερα επικουρικά ταμεία που μετατράπηκαν σε επαγγελματικά.

Νέα κουλτούρα

Δίνοντας το περίγραμμά του νέου συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στον πρώτο, δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, θα εκπαιδεύσει τους εργαζομένους στην ιδέα της προσωπικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και αυτό θα ωφελήσει την ανάπτυξη και του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, που στηρίζεται στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Το Ταμείο των Καναδών συνταξιούχων, είπε ο υπουργός, είναι μέτοχος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μέχρι που ξέσπασε η πανδημία είχε επί σειρά ετών μερίδιο από τα κέρδη του. « Γιατί να ωφελούνται οι Καναδοί και όχι οι Ελληνες συνταξιούχοι;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε προκλήσεις όπως ο «δημογραφικός κίνδυνος», που παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αντιμετωπιστεί στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για αντικίνητρα αποταμίευσης και επενδύσεων στο ασφαλιστικό, αλλά και για έλλειψη κινήτρων ασφάλισης που οδηγεί ένα τμήμα του πληθυσμού -και δη νέους- στην «γκρίζα» οικονομία, λόγω της αβεβαιότητας για το εάν θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη.

Αναγκαία μεταρρύθμιση

Χαρακτήρισε θετική και αναγκαία τη μεταρρύθμιση που προωθείται με το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο στην επικουρική ασφάλιση, λέγοντας ότι στην ευρωζώνη τα περιουσιακά στοιχεία τέτοιων συνταξιοδοτικών σχημάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008 έως το 2019, προσεγγίζοντας τα 3 τρισ. ευρώ, μέγεθος που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Παρ’ ότι, όπως είπε, στον τομέα αυτό η Ελλάδα είναι ουραγός, καταγράφεται μια σταθερά ανοδική πορεία με αύξηση της συνολικής αξίας του ενεργητικού των εν λειτουργία ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, της τάξης του 45,8%.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις 

Συντάξεις: Αποκαλυπτικά παραδείγματα και πίνακες για τις αυξήσεις με προσωπική διαφορά για όσους αποχώρησαν τα έτη 2016, 2017 και 2018

Συντάξεις- Αναδρομικά: Δεύτερη ευκαιρία για τους κληρονόμους – Τι πρέπει να κάνουν

Συντάξεις: Σε μία δόση οι αυξήσεις και τα αναδρομικά – Ποιοι οι δικαιούχοι [αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

9 μυστικά για την έναντι σύνταξη – Πώς θα δοθούν τα 384 ευρώ και τι πρέπει να προσέξετε

Μιχάλης Μάρδας

Αυτή είναι η διαδικασία για την προκαταβολή σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Τα μυστικά των αυξήσεων ως τα 44,9 έτη και τι ισχύει για τους στρατιωτικούς [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Για ποιους «κλείδωσαν» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα – Δείτε τις ημερομηνίες

Tinad

Επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Ποιοι κερδίζουν έως 218 ευρώ το μήνα στη σύνταξή τους [oι πίνακες με τις αυξήσεις για 25 κατηγορίες συνταξιούχων]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις – Πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά: Πώς υπολογίζεται η διαφορά για απόστρατους μετά τα 45 έτη [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ξεκίνησε η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών σε εργαζόμενους συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας