ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΝΑΤ – Ποιοι έχασαν τις αυξήσεις

Κ. ΚΑΤΙΚΟΣ

Λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΝΑΤ αποκαλύπτονται στα ενημερωτικά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι για το 2021 και σε πολλούς προκαλούν ανησυχία καθώς διαπιστώνουν μειώσεις στο ποσό της ανταποδοτικής τους σύνταξης, αύξηση της προσωπικής διαφοράς, και σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουν ότι καταργούνται και οι αυξήσεις που καταβάλλονταν για το 2019 και το 2020.

Τα λάθη, και ίσως οι αλλαγές που έγιναν εκ των υστέρων, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μειώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές που ελήφθησαν υπόψη για να γίνει ο επανυπολογισμός του 2019 με αποτέλεσμα να βγαίνει μικρότερη η ανταποδoτική σύνταξη και να έχει αυξηθεί η προσωπική διαφορά σε σχέση με την αρχική σύνταξη.

Εξαιτίας των αλλαγών αυτών, πολλοί συνταξιούχοι του ΝΑΤ που είχαν πάρει αυξήσεις με τον επανυπολογισμό του 2019, βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν μειώσεις γιατί οι συντάξιμες αποδοχές τους μειώθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, οπότε και μειώθηκε σημαντικά όλο το ποσό της σύνταξης, με αποτέλεσμα οι αρχικές αυξήσεις που έπαιρναν για το 2019 και το 2020 να γίνουν μειώσεις!

Αυτές τις αλλαγές οι συνταξιούχοι τις βλέπουν για πρώτη φορά στα ενημερωτικά μηνός Ιανουαρίου 2021 του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 δεν είχαν καμία μεταβολή.

Ο «Ε.Τ.», για να πάρει απαντήσεις, επικοινώνησε με αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ, τα οποία ανέφεραν ότι o επανυπολογισμός των συντάξεων του ΝΑΤ ήταν εξαρχής «προβληματικός» γιατί δεν υπήρχαν ακριβή πληροφοριακά στοιχεία για τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας από τους αρμόδιους υπαλλήλους ΕΦΚΑ και πρώην ΝΑΤ, και από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι βλέπουν μεταβολές στις συντάξεις τους (ορισμένοι με μειώσεις και στην τσέπη) θα πρέπει να ενημερωθούν:

  • Πρώτον, για το αν οι παράμετροι του επανυπολογισμού των συντάξεών τους με τις εγκυκλίους του πρώην υφυπουργού Πετρόπουλου (επί ΣΥΡΙΖΑ) είναι σωστοί ή αποδείχθηκαν λανθασμένοι.
  • Δεύτερον, αν αυτό που γίνεται τώρα με τις μειώσεις στα ποσά ανταποδοτικών συντάξεων διορθώνει με δίκαιο και σωστό τρόπο τα όποια λάθη ή τις τυχόν ελλείψεις που μπορεί να εντοπίστηκαν στα πληροφοριακά στοιχεία των συνταξιούχων.
  • Τρίτον, αν στις αποδοχές για τον επανυπολογισμό των συντάξεων λαμβάνονται υπόψη και τα επιδόματα προσαύξησης μισθού κατά 40% και 60% (επιδόματα αδειών και Κυριακών) στα οποία είχαν κρατήσεις σύνταξης, ή αν λαμβάνονται υπόψη μόνον οι βασικές τους αποδοχές.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο «Ε.Τ.»

  1. Συνταξιούχος ΝΑΤ με συνολικό χρόνο ασφάλισης 41,4 έτη είχε επανυπολογισμό με βάση το νόμο 4387/2016 και του βγήκε να παίρνει αύξηση κατά 245,11 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις καθώς η σύνταξή του από 1.459,43 ευρώ επανυπολογίστηκε στα 1.7043,.64 ευρώ με αρνητική προσωπική διαφορά (-245,11 ευρώ). Με τις αυξήσεις του 2019 και 2020 η σύνταξή του (καθαρά) ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο 1.545,30 ευρώ. Ξαφνικά στο ενημερωτικό του Ιανουαρίου 2021 βλέπει να του έχει κοπεί η αύξηση και η σύνταξη να έχει μειωθεί στα 1.449,42 ευρώ. Η… εξήγηση της μείωσης βρίσκεται στις συντάξιμες αποδοχές του, οι οποίες στον «αρχικό» επανυπολογισμό ήταν 3.383,4 ευρώ και «διορθώθηκαν» σε 2.229,23 ευρώ. Αυτή η μείωση στις συντάξιμες αποδοχές πέρασε στην ανταποδοτική σύνταξη, η οποία από τα 1.545,20 ευρώ μειώθηκε στα 1.018,09 ευρώ.
  2. Συνταξιούχος ΝΑΤ με συνολικό χρόνο ασφάλισης 25,8 έτη είχε επανυπολογισμό με βάση το νόμο 4387/2016 με καταβλητέα σύνταξη 1.154,94 ευρώ και προσωπική διαφορά 284,64 ευρώ για το 2019 και το 2020. Ο επανυπολογισμός έγινε με συντάξιμες αποδοχές 3.383,4 ευρώ (ίδιες με τον συνταξιούχο που πήρε αρχικά αύξηση με 41 έτη και μετά την έχασε). Ξαφνικά, στο ενημερωτικό του Ιανουαρίου 2021 ο συνταξιούχος βλέπει να του έχει μειωθεί η ανταποδοτική σύνταξη από τα 729,12 ευρώ στα 480,40 ευρώ ενώ, για να μην έχει μείωση στην τσέπη του, αύξησαν την προσωπική διαφορά στα 518,42 ευρώ. Η… εξήγηση του… αλαλούμ βρίσκεται στις συντάξιμες αποδοχές του, οι οποίες «διορθώθηκαν» σε 2.229,23 ευρώ (όπως ακριβώς και στην πρώτη περίπτωση).

Ειδήσεις 

Να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι – Οχι για χρονοδρομικά και ΟΠΑΠ

Κορωνοϊός: Στις 6 το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού ώστε να εμβολιαστούν οι 80 ετών και άνω

Κορωνοϊός – Απίστευτο: 30 εκατ. ευρώ είναι τα απλήρωτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη μη τήρηση μέτρων

Σήμερα η απόφαση για Γυμνάσια και Λύκεια – Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις και η έξαρση κρουσμάτων σε μεσήλικες

Πληροφορία-«βόμβα»: Την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας

«Έχασα τη ζωή μου»: Η εξομολόγηση του Πέτρου Κωστόπουλου για την οικονομική καταστροφή και την κατάθλιψη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις: Τα μυστικά των αυξήσεων ως τα 44,9 έτη και τι ισχύει για τους στρατιωτικούς [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Για ποιους «κλείδωσαν» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα – Δείτε τις ημερομηνίες

Tinad

Επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Ποιοι κερδίζουν έως 218 ευρώ το μήνα στη σύνταξή τους [oι πίνακες με τις αυξήσεις για 25 κατηγορίες συνταξιούχων]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις – Πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά: Πώς υπολογίζεται η διαφορά για απόστρατους μετά τα 45 έτη [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ξεκίνησε η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών σε εργαζόμενους συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις Μαρτίου: Δείτε πότε πληρώνονται – Ολες οι ημερομηνίες για κάθε ταμείο

Μιχάλης Μάρδας

Όρια ηλικίας: Ποιοι γλιτώνουν την αύξηση από το 2022 – Τα 5 «παράθυρα» για σύνταξη από το Δημόσιο φέτος

Μιχάλης Μάρδας