ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οι νέες κρατήσεις σε 236.274 συνταξιούχους [ποσά και παραδείγματα]

Συντάξεις: Αναδρομικά 500 εκατ. ευρώ και στους συνταξιούχους του Δημοσίου

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους είδαν οι συνταξιούχοι που παίρνουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, καθώς αυξήθηκαν οι φορολογικές τους κρατήσεις.

Οι μεταβολές στην παρακράτηση φόρου αφορούν περίπου 237.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα έχουν αύξηση των επικουρικών συντάξεων και εξ αυτού του λόγου ο φόρος θα επιβληθεί σε μεγαλύτερο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση των φορολογικών κρατήσεων λόγω της αύξησης των επικουρικών είχε ήδη αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» από την περασμένη Τετάρτη εν όψει των πληρωμών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Χθες που ξεκίνησαν οι πληρωμές των κύριων συντάξεων πολλοί συνταξιούχοι είδαν ότι πήραν λιγότερα χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Η απάντηση -όπως είχε ήδη γράψει ο «Ε.Τ»- είναι ότι επειδή πρώτα πληρώνεται η κύρια σύνταξη ο φόρος παρακρατήθηκε με βάση το νέο άθροισμα που θα έχουν με την αυξημένη επικουρική τους σύνταξη, την οποία όμως θα πάρουν την Τρίτη.

Ο μεγαλύτερος φόρος περιορίζει την αύξηση στην επικουρική, δεν την ακυρώνει και στο τελικό σύνολο (άθροισμα κύριας και επικουρικής) οι συνταξιούχοι παραμένουν κερδισμένοι.

Διευκρινίσεις

Σχετικές διευκρινίσεις και παραδείγματα έδωσε χθες o ΕΦΚΑ. Με βάση τα στοιχεία πληρωμών, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 2 Ιουνίου θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσο όρο 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου).

Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, αναφέρει ο ΕΦΚΑ και παραθέτει δύο πραγματικά παραδείγματα συνταξιούχων:

1 Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.272 ευρώ έλαβε τον Μάιο επικουρική 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου αυξάνεται το ποσό της επικουρικής από 105 ευρώ σε 192 ευρώ (+87 ευρώ). Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη (+12 ευρώ) και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική (+12 ευρώ). Στην πράξη παίρνει αύξηση επικουρικής 87 ευρώ και έχει αύξηση στο φόρο κύριας και επικουρικής 24 ευρώ, οπότε η καθαρή αύξηση που μένει στην τσέπη είναι 63 ευρώ.

2 Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ έλαβε τον Μάιο επικουρική 112 ευρώ και παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια και 42 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου αυξάνεται το ποσό της επικουρικής από 112 ευρώ σε 202 ευρώ (+90 ευρώ). Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη (+12 ευρώ) και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική (+13 ευρώ). Δηλαδή, από την αύξηση των 90 ευρώ στην επικουρική, δίνει τα 25 σε αύξηση φόρου και μένουν 75 ευρώ καθαρής αύξησης στην τσέπη.

Υπέρ… σωματείων

Επιπλέον λέει ο ΕΦΚΑ, στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1ης/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν. 4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση ομοσπονδιών, σωματείων και συνομοσπονδιών συνταξιούχων.

Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις απόστρατων Ενόπλων Δυνάμεων: Ποιες μειώσεις καταργούνται με τροπολογία που επεξεργάζεται το ΥΕΘΑ

Μιχάλης Μάρδας

Σύνταξη πριν από τα 62 από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με εξαγορά έως 5 έτη – Τα «παράθυρα» για μητέρες [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη – Συντάξεις: Ποιοι προλαβαίνουν πρόωρη έξοδο από τα 55 [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς σε 105.818 συνταξιούχους – Ποιοι θα πληρωθούν σήμερα και αύριο τα χρωστούμενα του ΣΥΡΙΖΑ από το Πάσχα του 2019

Μιχάλης Μάρδας

Ποιες ανατροπές φέρνει η «Εκθεση Πισσαρίδη» σε πρόωρες και επικουρικές συντάξεις – Τα νέα όρια ηλικίας και ο υπολογισμός

Μιχάλης Μάρδας

Νέος γύρος αναδρομικών για 65.251 συνταξιούχους – Ποιοι και πόσα θα πάρουν [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Από σήμερα η αύξηση των προσωρινών συντάξεων και η καταβολή αναδρομικών σε 65.251 συνταξιούχους

Ανδρέας Ντίνης

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Αρχίζει η πληρωμή τους σήμερα

Ανδρέας Ντίνης

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 204 ευρώ το μήνα και με αναδρομικά πάνω από 2.200 ευρώ [πίνακες- παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας