ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Διασώζονται έως το 2025 οι επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ

10ετές ομόλογο εκδίδει η Εθνική Τράπεζα το επόμενο διάστημα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ, [email protected]

Νέο επανυπολογισμό στις επικουρικές συντάξεις 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας που προέρχονται από το πρώην Tαμείο της τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), με χορήγηση ενός τμήματος της σύνταξης ως προσωπικής διαφοράς που θα μείνει ως το 2024 και θα αφαιρεθεί από 1ης/1/2025, προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα επαγγελματικά ταμεία.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται αύξηση της συμμετοχής που θα καταβάλλει η Εθνική Τράπεζα για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ που εντάσσονται μαζί με όλο το ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ και από εκεί θα παίρνουν τις συντάξεις τους. Η συμμετοχή της τράπεζας επαυξάνεται με ένα πρόσθετο ποσοστό 12% επί των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων της.

Ωστόσο, η ένταξη των συνταξιούχων θα γίνει με νέο επανυπολογισμό των συντάξεών τους, χωρίς να έχουν όμως μειώσεις μέχρι και το 2024.

Σημειώνεται ότι είχαν επανυπολογισμό και μείωση όταν σταμάτησε να τους πληρώνει το Ταμείο τους και εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μαθηματικός τύπος

Με την τροπολογία θα ξαναγίνει επανυπολογισμός χωρίς να προσμετρηθούν οι αυξημένες εισφορές τους. Οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ θα επανυπολογιστούν με τον τύπο «0,45% x έτη ασφάλισης x συντάξιμες αποδοχές», ενώ ο προηγούμενος επανυπολογισμός ήταν με τον τύπο: «0,45% x(9%/6%) x έτη ασφάλισης x συντάξιμες αποδοχές». Η διαφορά είναι ότι με τον παλιό τύπο οι συντάξεις επανυπολογίζονταν με συντελεστή 0,675%, ενώ τώρα είναι με 0,45%.

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ ήταν ίσως οι υψηλότερες που κατέβαλε επικουρικό ταμείο στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα με 14 μηνιάτικα χωρίς μειώσεις και με μέσα μηνιαία ποσά της τάξης των 500 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του 2019 που μπήκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, κόπηκαν τα δύο μηνιάτικα και η μέση σύνταξη έπεσε στα 380 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό υπάρχει μείωση που όμως θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά ως το 2024. Για παράδειγμα:

* Συνταξιούχος του ΛΕΠΕΤΕ που είχε 700 ευρώ επικουρική, με 30 χρόνια και συντάξιμες αποδοχές έστω 2.500 ευρώ, είχε μείωση στα 500 ευρώ με τον πρώτο επανυπολογισμό. ενώ με τον νέο επανυπολογισμό η επικουρική θα διαμορφωθεί στα 338 ευρώ με μείωση κατά 162 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά ως το 2024. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα έχει πάλι 500 ευρώ αλλά με ένα κομμάτι (162 ευρώ) ως προσωπική διαφορά.

* Συνταξιούχος με 30 χρόνια ασφάλισης και 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές παίρνει 401 ευρώ και με τον νέο επαντυπολογισμό θα έχει 270 ευρώ επικουρική και 131 ευρώ προσωπική διαφορά.

* Συνταξιούχος με 32 χρόνια ασφάλισης και 2.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές παίρνει 493 ευρώ και με τον νέο επαντυπολογισμό θα έχει 331 ευρώ επικουρική και 162 ευρώ προσωπική διαφορά.

Η τροπολογία αναφέρει ότι το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά μέχρι τις 31/12/2024 ενώ από 1ης/1/2025 οι συντάξεις θα καταβάλλονται χωρίς την προσωπική διαφορά.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Βρούτσης: Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους – Καταβάλλεται άμεσα

Ανδρέας Ντίνης

Συντάξεις: Από σήμερα η αύξηση των προσωρινών συντάξεων και η καταβολή αναδρομικών σε 65.251 συνταξιούχους

Ανδρέας Ντίνης

Αυτά είναι τα εξωτικά νησιά που προσφέρουν βίζα σε όσους θέλουν να κάνουν τηλεργασία στον ήλιο

Μαρίνα Μπενέκου

Στο ΣτΕ για νέο γύρο αναδρομικών – Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει αγωγές [Αναλυτικοί πίνακες]

Tinad

Συντάξεις: Αναδρομικά με ποσά έως 11.254 ευρώ στο Δημόσιο – Ο πίνακας των πληρωμών ανά Ταμείο

Ανδρέας Ντίνης

Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για τους συνταξιούχους [πίνακες και ημερομηνίες]

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη «Ε.Τ.» για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για 1.145.551 συνταξιούχους [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά: Τα τελικά ποσά – Πότε θα καταβληθούν [Αναλυτικοί πίνακες]

Tinad

«Βόμβα» Βρούτση για τα αναδρομικά: Θα φορολογηθούν ως εισόδημα – Εξετάζουμε να δοθούν και σε κληρονόμους

Ανδρέας Ντίνης