Ελεύθερος Τύπος
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Διασώζονται έως το 2025 οι επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ

10ετές ομόλογο εκδίδει η Εθνική Τράπεζα το επόμενο διάστημα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ, [email protected]

Νέο επανυπολογισμό στις επικουρικές συντάξεις 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας που προέρχονται από το πρώην Tαμείο της τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), με χορήγηση ενός τμήματος της σύνταξης ως προσωπικής διαφοράς που θα μείνει ως το 2024 και θα αφαιρεθεί από 1ης/1/2025, προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα επαγγελματικά ταμεία.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται αύξηση της συμμετοχής που θα καταβάλλει η Εθνική Τράπεζα για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ που εντάσσονται μαζί με όλο το ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ και από εκεί θα παίρνουν τις συντάξεις τους. Η συμμετοχή της τράπεζας επαυξάνεται με ένα πρόσθετο ποσοστό 12% επί των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων της.

Ωστόσο, η ένταξη των συνταξιούχων θα γίνει με νέο επανυπολογισμό των συντάξεών τους, χωρίς να έχουν όμως μειώσεις μέχρι και το 2024.

Σημειώνεται ότι είχαν επανυπολογισμό και μείωση όταν σταμάτησε να τους πληρώνει το Ταμείο τους και εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μαθηματικός τύπος

Με την τροπολογία θα ξαναγίνει επανυπολογισμός χωρίς να προσμετρηθούν οι αυξημένες εισφορές τους. Οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ θα επανυπολογιστούν με τον τύπο «0,45% x έτη ασφάλισης x συντάξιμες αποδοχές», ενώ ο προηγούμενος επανυπολογισμός ήταν με τον τύπο: «0,45% x(9%/6%) x έτη ασφάλισης x συντάξιμες αποδοχές». Η διαφορά είναι ότι με τον παλιό τύπο οι συντάξεις επανυπολογίζονταν με συντελεστή 0,675%, ενώ τώρα είναι με 0,45%.

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ ήταν ίσως οι υψηλότερες που κατέβαλε επικουρικό ταμείο στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα με 14 μηνιάτικα χωρίς μειώσεις και με μέσα μηνιαία ποσά της τάξης των 500 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του 2019 που μπήκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, κόπηκαν τα δύο μηνιάτικα και η μέση σύνταξη έπεσε στα 380 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό υπάρχει μείωση που όμως θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά ως το 2024. Για παράδειγμα:

* Συνταξιούχος του ΛΕΠΕΤΕ που είχε 700 ευρώ επικουρική, με 30 χρόνια και συντάξιμες αποδοχές έστω 2.500 ευρώ, είχε μείωση στα 500 ευρώ με τον πρώτο επανυπολογισμό. ενώ με τον νέο επανυπολογισμό η επικουρική θα διαμορφωθεί στα 338 ευρώ με μείωση κατά 162 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά ως το 2024. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα έχει πάλι 500 ευρώ αλλά με ένα κομμάτι (162 ευρώ) ως προσωπική διαφορά.

* Συνταξιούχος με 30 χρόνια ασφάλισης και 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές παίρνει 401 ευρώ και με τον νέο επαντυπολογισμό θα έχει 270 ευρώ επικουρική και 131 ευρώ προσωπική διαφορά.

* Συνταξιούχος με 32 χρόνια ασφάλισης και 2.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές παίρνει 493 ευρώ και με τον νέο επαντυπολογισμό θα έχει 331 ευρώ επικουρική και 162 ευρώ προσωπική διαφορά.

Η τροπολογία αναφέρει ότι το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά μέχρι τις 31/12/2024 ενώ από 1ης/1/2025 οι συντάξεις θα καταβάλλονται χωρίς την προσωπική διαφορά.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Προτροπή Τσακλόγλου σε Βρούτση: Καλύτερες οι συντάξεις με έξοδο μετά την 35ετία

Λάμπρος Κατσαρός

Μόνιμες αυξήσεις για 520.000 συνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά [πίνακες & παραδείγματα για δημόσιο και απόστρατους]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Γιατί κάποιοι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις – Διευκρινίσεις από τον e-ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε δόσεις τα αναδρομικά στις συντάξεις για 1,5 εκατ. συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Αυξήσεις σε παλαιούς συνταξιούχους – Ποιοι τα δικαιούνται, πότε ξεκινούν οι πληρωμές [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συντάξεις: Νέο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών [αναλυτικοί πίνακες]

Λάμπρος Κατσαρός

Είστε συνταξιούχος και δουλεύετε στα κρυφά; – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα για να μην χάσετε 12 συντάξεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απόφαση-βόμβα από το Εφετείο Αθήνας: Επίδομα… εγγονιού σε συνταξιούχους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Ναι» του ΣτΕ στο ασυμβίβαστο δασκάλου οδηγών και δημοσίου υπαλλήλου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom