Το χταπόδι πωλείται στα ιχθυοπωλεία 22 ευρώ το κιλό από 18-19 ευρώ πέρυσι, ενώ την Καθαρά Δευτέρα η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 25 ευρώ. Αντίστοιχα, τα θράψαλα κοστίζουν 11-13 ευρώ το κιλό, το καλαμάρι 20-22 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι ξεκινούσε από τα 17 ευρώ το κιλό. Σε σχεδόν διπλάσια τιμή, στα 7-8 ευρώ το κιλό, διατίθεται το ελληνικό γαριδάκι, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 4 ευρώ. Ακριβότερες όμως είναι και οι κατεψυγμένες γαρίδες, καθώς οι μικρές πωλούνται έναντι 18 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ την προηγούμενη χρονιά και οι μεγάλες 20 ευρώ από 15 ευρώ πέρυσι. Τα 24 ευρώ αγγίζει φέτος η τιμή κιλού στις γυαλιστερές από 19,5 το 2022, ενώ τα μύδια από τα 5 ευρώ πέρυσι φέτος κινούνται στην περιοχή των 6-7 ευρώ το κιλό. Στον αντίποδα, σταθερές παραμένουν οι τιμές στα κυδώνια, στα 18 ευρώ το κιλό. «Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 20% φέτος και η ζήτηση είναι μειωμένη. Ενώ μέχρι πέρυσι ο κόσμος έκανε την παραγγελία του για την Καθαρά Δευτέρα 10 ημέρες πριν, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθόλου. Ωστόσο, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί το ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση θα είναι αρκετά μικρότερη», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ιχθυοπώλης με κατάστημα στο Περιστέρι.
Χαμηλότερες τιμές μπορούν να πετύχουν οι καταναλωτές στη Βαρβάκειο Αγορά, καθώς το χταπόδι πωλείται από 14 έως 19 ευρώ το κιλό, το καλαμάρι από 10-16 ευρώ και το γαριδάκι από 5-8 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα κατεψυγμένα, οι γαρίδες διατίθενται από 12 έως 15 ευρώ και τα θράψαλα από 5-8 ευρώ το κιλό.
«Τσιμπημένη» όμως θα είναι και η τιμή της λαγάνας, η οποία στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 4 ευρώ από 3,1-3,5 ευρώ πέρυσι. «Η τιμή της λαγάνας θα είναι αυξημένη κατά 10%-15%. Από τα 2,4 ευρώ που πουλούσαμε πέρυσι τα 380 γραμμάρια στη Θεσσαλονίκη, φέτος θα είναι 2,6-2,7 ευρώ», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Ελσα Κουκουμέρια, σημειώνοντας ότι και οι ίδιοι έχουν επιβαρυνθεί από τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και πρώτες ύλες. «Συγκρίνοντας με τα άλλα σαρακοστιανά προϊόντα, πουλάμε φθηνά. Η λαγάνα είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και να πουληθεί αργότερα. Μόνο την Καθαρά Δευτέρα μπορούμε να την πουλήσουμε», επισημαίνει.
Στα περυσινά επίπεδα διατίθεται, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, ο φρέσκος χαλβάς. «Τον απλό χαλβά τον πουλάμε 11,8 ευρώ το κιλό, ενώ οι γεμιστοί με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κ.λπ. κοστίζουν 13,8 ευρώ το κιλό, όσο δηλαδή και πέρυσι». Ωστόσο, μπορεί να βρει κανείς και φθηνότερο χαλβά, συσκευασμένο, με την τιμή του να ξεκινά από τα 6,6-7 ευρώ.
Για όλα τα βαλάντια είναι τα τουρσιά, καθώς η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,5-3,5 ευρώ το κιλό, ενώ ο λευκός ταραμάς πωλείται, όπως και την προηγούμενη χρονιά, στα 19 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και το «καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες σε μορφή αλοιφής, όπως ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα, αλλά και κατεψυγμένα θαλασσινά. Μάλιστα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να έχουν στο καλάθι τους τουλάχιστον 2 είδη θαλασσινών.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ | ΤΙΜΗ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟΥ 2023 (κιλό)_ | ΤΙΜΗ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟΥ 2022 (κιλό) | |
ΧΤΑΠΟΔΙ | 22-25€ | 18-19€ | |
ΘΡΑΨΑΛΑ | 11-13€ | 8-10€ | |
ΚΑΛΑΜΑΡΙ | 20-22€ | 17€ | |
ΓΑΡΙΔΑΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ | 7-8€ | 4€ | |
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ (ΜΙΚΡΕΣ) | 18€ | 12€ | |
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ (ΜΕΓΑΛΕΣ) | 20€ | 15€ | |
ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΕΣ | 24€ | 19,5€ | |
ΚΥΔΩΝΙΑ | 18€ | 18€ | |
ΜΥΔΙΑ | 6-7€ | 5€ |
ΛΑΓΑΝΑ
Αθήνα: 4 ευρώ από 3,1-3,5 το 2022.
Θεσσαλονίκη: 2,6-2,7 ευρώ από 2,4 το 2022.