Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλιείς: Επιδότηση έως 25.000 ευρώ ανά σκάφος για την απόσυρση του γρίπου

Newsroom eleftherostypos.gr

Επιδότηση έως 25.000 ευρώ ανά σκάφος παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αλιείς για την απόσυρση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος», που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα.

Η συγκεκριμένη απόφαση, την οποία υπογράφουν από κοινού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ελήφθη με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση και την αποτροπή υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του εν λόγω αλιευτικού εργαλείου δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή τους γινόταν είτε δοκιμαστικά είτε κατά παρέκκλιση με συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης, που έληξε τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, αρμόδια για θέματα αλιευτικής πολιτικής, προτάσσοντας την ανάγκη στήριξης των αλιέων της βιντζότρατας προχώρησε στην επιδότηση συνολικού ύψους 5,75 εκατ. ευρώ για την απόσυρση του αλιευτικού τους εργαλείου, με το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) να ορίζεται σε 25.000 ευρώ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη που ενεργοποίησαν άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) έστω και για μία από τις χρονιές 2017, 2018, 2019 ή 2020, και σε 20.000 ευρώ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη που είχαν αλλά δεν ενεργοποίησαν την άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) τα αντίστοιχα έτη.

Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αλιείς-πλοιοκτήτες των 232 αδειοδοτημένων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» σε όλη την επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους, εφόσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020, δραστηριοποιούνται στην αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» και θα έχουν προβεί στην κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους και καταχώριση της διαγραφής του εργαλείου αυτού στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο.

Επισημαίνεται πως οι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τις αλιευτικές δραστηριότητες τους με άλλα αλιευτικά εργαλεία (ως παράκτιοι) για τα οποία διατηρούν άδεια.

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος  που κυκλοφορεί  με τον Ελεύθερο Τύπο 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς θα επιδοτηθούν 100.000 νέες θέσεις εργασίας από 1η Οκτωβρίου

Δημήτρης Ντόγκας

Έρχονται ενισχύσεις 30 εκατ. ευρώ για πέντε αγροτικά προϊόντα- Οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους και αλιείς

Δημήτρης Ντόγκας

Χατζηδάκης για ηλεκτροκίνηση: Έρχεται επιδότηση 1.000 και πλέον οχημάτων

Ανδρέας Ντίνης

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε – Αναλυτικός οδηγός

Tinad

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Ξεκινά το πρόγραμμα για αγορά οχημάτων – Η διαδικασία και τα ποσά των επιδοτήσεων

Tinad

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση στεγαστικών δανείων – Η διαδικασία και τα κριτήρια

Tinad

Τουρισμός για όλους: Εως και 30 ευρώ επιδότηση ανά διανυκτέρευση – Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 190 εκατ. ευρώ σε αγρότες και αλιείς

Μιχάλης Μάρδας

Επιδότηση 20%-50% στη δόση πρώτης κατοικίας

Δημήτρης Κατσάκος