ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγγραφο-ντοκουμέντο: Στο συρτάρι η εγκύκλιος, στον πάγο 15.000 νέες συντάξεις

Ακόμη και ανέργους αφήνουν χωρίς σύνταξη ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, καθώς εδώ και 12 μήνες κρατάνε στα συρτάρια τους την εγκύκλιο για τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Πάνω από 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, που υποβλήθηκαν, κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, με ταυτόχρονη αναγνώριση πλασματικού χρόνου, από τις 13/5/2016 και μετά, είναι σε αναστολή. Κοινώς έχουν μπει στον πάγο.

Για αυτές τις αιτήσεις δεν χορηγείται ούτε καν η προσωρινή σύνταξη που κυμαίνεται από 384 ως 768 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι όχι μόνον να είναι σε αναμονή αλλά να μην τους δίνουν ούτε ένα ευρώ για να τα βγάλουν πέρα με τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και τα οικογενειακά έξοδα που τρέχουν κάθε μήνα.

Μεθόδευση

Οι εξαγορές πλασματικού χρόνου μπλόκαραν όχι επειδή είναι τεχνικά δύσκολο να βγουν οι νέες οδηγίες για τα έτη και το κόστος αναγνώρισης, σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά διότι με αυτό το «μπλόκο» το υπουργείο εμφανίζει εικονικά, λιγότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης και ξεγελούν την τρόικα δείχνοντας ότι η δαπάνη για συντάξεις μειώνεται αντί να αυξάνεται! Η τρόικα βέβαια είναι η τελευταία που θα πιέσει για να βγουν οι συντάξεις με πλασματικούς χρόνους, γιατί στο παρελθόν είχε φτάσει στο σημείο να απαιτήσει ακόμη και να μην εκδοθούν συντάξεις για ένα χρόνο, ζητώντας να μάθει πόση θα ήταν η δαπάνη αν δεν έβγαιναν νέες συντάξεις για ένα έτος!

Το «σκεπτικό» της τρόικας φαίνεται λοιπόν πως βρήκε πρόθυμους υποστηρικτές στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. και η αφορμή είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν παγώσει αν οι ασφαλισμένοι χρειάζονται να αναγνωρίσουν και πλασματικό χρόνο, είτε για 50 ένσημα είτε για 300 είτε και για 1.000.

Σοκ

Το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος και έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αποδεικνύει του λόγου το αληθές και μάλιστα αποκαλύπτεται ότι χωρίς σύνταξη μένουν ακόμη και οι άνεργοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πλασματικά έτη για να βγουν στη σύνταξη, αφού δεν βρίσκουν δουλειά πουθενά.

Το συγκλονιστικό στοιχείο, δε, από το ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.» είναι πως ο ασφαλισμένος έχει ήδη 37 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 59 ετών και το μόνο που του λείπει είναι να εξαγοράσει 2 χρόνια στρατού, τα οποία θα συμψηφιστούν με τη σύνταξή του. Αν δεν κάνει την εξαγορά θα πρέπει να βρει δουλειά μέχρι να συμπληρώσει 40 χρόνια και να πάρει σύνταξη στα 62.

Αυτοπροσχέδιο

Το ακόμη πιο τραγικό στοιχείο της περίπτωσης αυτής είναι ότι είναι άνεργος και τον Ιούνιο (δηλαδή σε 20 μέρες) λήγει και ο χρόνος επιδότησης, οπότε θα σταματήσει να παίρνει και τα 360 ευρώ!
Παρά ταύτα, στην αίτηση που έκανε από τις 24 Φεβρουαρίου 2017, για προσωρινή σύνταξη με εξαγορά πλασματικού χρόνου, ο ΕΦΚΑ (το αρμόδιο υποκατάστημα) του απάντησε στις 6 Μαρτίου ότι δεν μπορεί να πάρει την προσωρινή, γιατί δεν έχουν βγει οδηγίες για τις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών με το νόμο του Κατρούγκαλου (4387/2016)!

Ο νόμος ψηφίστηκε και ισχύει από τις 13/5/2016 και μέχρι σήμερα έχουν περάσει 12 μήνες, αλλά η εγκύκλιος δεν έχει πάρει υπογραφή από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας!

Σε παρόμοια θέση, εγκλωβισμένοι χωρίς σύνταξη, ούτε καν προσωρινή, βρίσκονται πάνω από 15.000 ασφαλισμένοι που έχουν κάνει αιτήσεις συνταξιοδότησης, και παρότι πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, εντούτοις τους «απαγορεύεται» να πάρουν σύνταξη αν θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη!

Η νέα εγκύκλιος λέει ότι το κόστος εξαγοράς θα είναι ίσο με το 20% των αποδοχών (σ.σ.: 10% για το Δημόσιο) με κατώτατη βάση υπολογισμού το μισθό των 586 ευρώ. Αν δηλαδή ο μισθός κατά την ημερομηνία της αίτησης ή κατά το προηγούμενο έτος είναι κάτω από 586 ευρώ, η εξαγορά θα γίνεται με 20% επί των 586 ευρώ, δηλαδή με 117 ευρώ το μήνα. Αν ο μισθός είναι 1.000 ευρώ, ο κάθε μήνας θα κοστίζει 200 ευρώ.

Η απόφαση αναγνώρισης

Ο νόμος Κατρούγκαλου στο άρθρο 29 λέει ότι «μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος καταβάλλεται στους δικαιούχους προσωρινή σύνταξη, το ύψος της οποίας είναι ίσο με το 50% του μισθού, ή του μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης». Ως προς τα πλασματικά το ίδιο άρθρο στην παράγραφο ζ’ αναφέρει ότι η προσωρινή καταβάλλεται αν «μετά την υποβολή σχετικής αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου, εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, ακόμα και αν η εξαγορά του χρόνου αυτού γίνει τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου».

Αυτό που λέει το άρθρο 29 στην παράγραφο ζ’, όμως, δεν εφαρμόζεται γιατί δεν έχουν βγάλει εδώ και 12 μήνες την εγκύκλιο για τα πλασματικά έτη, παρά τις χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούν.

Το κόλπο για να εμφανίσουν τεχνητή μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφήνοντας με μηδενικό εισόδημα χιλιάδες ασφαλισμένους και ανέργους έως ότου αποφασίσουν να εγκρίνουν τις εξαγορές πλασματικού χρόνου, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Ο κύριος Θωμάς Τσ. που βλέπει ότι σε 20 μέρες δεν θα έχει ούτε το επίδομα ανεργίας, μας εξήγησε ότι πλέον δεν μπορεί να ζήσει γιατί στο σπίτι του δεν μπαίνει κανένα άλλο εισόδημα. Τα 38 χρόνια που δούλεψε, δεν είναι αρκετά για να βγει στη σύνταξη και παρότι έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο από στρατιωτική θητεία για να βγει στα 59, με προσωρινή σύνταξη, εντούτοις ακόμη και αυτό το νόμιμο δικαίωμά του το στερούν και μάλιστα δολίως.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΝΑΤ – Ποιοι έχασαν τις αυξήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση «βόμβα» ανοίγει παράθυρο για αναδρομικά με τόκο 6%

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ποιοι κλειδώνουν φέτος την έξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 και τι εφάπαξ παίρνουν από 31 Ταμεία [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Πληρωμές με αναδρομικά για 30.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα [νέοι αναλυτικοί πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: «Κληρώνει» μέχρι το Πάσχα για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις-Αναδρομικά: Στο ΣτΕ οι ελπίδες για το νέο «πακέτο» αναδρομικών

Μιχάλης Μάρδας

Έρχεται μπαράζ πληρωμών: Πότε πληρώνονται συντάξεις, επιδόματα και παροχές

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Αύριο η δίκη για επικουρικές και δώρα [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Δείτε πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε κάθε ταμείο

Μιχάλης Μάρδας