Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων μέτρησαν και τις προσωρινές

Νέα βόμβα για τις εκκρεμείς συντάξεις κρύβει το έγγραφο του ΕΦΚΑ που αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος και στο οποίο η Διοίκηση του Ταμείου ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση των ήδη 150.000 συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εκκρεμούν ως προς την οριστικοποίησή τους και την καταβολή αναδρομικών με ορατό πια το ενδεχόμενο να χαθούν τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για τον σκοπό αυτό, αν δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις ως τον Οκτώβριο του 2017».

Χάος…

Για να προχωρήσει η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα πρέπει να αντληθούν τα οριστικά στοιχεία από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο των 150.000 δικαιούχων, και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσει το καινούργιο μητρώο του ΕΦΚΑ με τα στοιχεία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από τα παλιά Ταμεία.
Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έφερε στο φως ο Ελεύθερος Τύπος και το περιεχόμενό του επιβεβαιώθηκε πλήρως από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, το μητρώο έχει τεράστια προβλήματα σε σημείο που να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι συνταξιούχοι γιατί δεν τους βρίσκουν καταγεγραμμένους οι γιατροί για να τους κόψουν συνταγές για φάρμακα.

Για να προχωρήσει λοιπόν η έκδοση των οριστικών συντάξεων και κυρίως των αναδρομικών στους 150.000 δικαιούχους, θα πρέπει πρώτα ο ΕΦΚΑ να έχει πλήρως ενημερωμένο μητρώο που αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά στον αέρα!

Δύσκολο… πρωινό

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου προκάλεσε σάλο. Ο δε διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης, που πήγε πιο νωρίς από κάθε άλλη μέρα στο γραφείο του (από τις 8 το πρωί), έβαλε τις φωνές και ακουγόταν από τον 8ο ως τον 6ο όροφο του κτιρίου της Αγ. Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, ζητώντας να μάθει πώς βγήκε το «χαρτί» στη δημοσιότητα. Στο έγγραφο-σοκ που έφερε στο φως η εφημερίδα μας, η Διοίκηση του Ταμείου ομολογεί επί λέξει ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Αυτά έλεγαν στις 24 Μαρτίου, αλλά χθες, μετά το σάλο που δημιούργησε η αποκάλυψη του εγγράφου από τον «Ε.Τ.», το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ισχυρίστηκαν ότι «ο στόχος είναι πλήρως εφικτός για τη διεκπεραίωση των συντάξεων που εκκρεμούν μέχρι τον Οκτώβριο 2017».

Αυτά είπαν χθες, όταν πριν από λίγες μέρες ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης έλεγε στα στελέχη του ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις».

Το… τρικ

Μάλιστα, από τις δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αποκαλύπτονται και αλχημείες, καθώς ΕΦΚΑ και υπουργείο αναφέρουν ότι «το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις». Από τις 40.000 συντάξεις όμως, όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», οι περισσότερες είναι… προσωρινές και δεν είναι όλες από το στοκ των 150.000 συντάξεων που εκκρεμούν!

Απόδειξη ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πληρώθηκαν περίπου 18.000 νέες συντάξεις και αυτές δεν ήταν από το στοκ των παλιών, αλλά από τις νέες αιτήσεις που πληρώνονται με προσωρινά ποσά!

Για τον λόγο αυτό στις δύο ανακοινώσεις αποφεύγεται κάθε λεπτομερής περιγραφή για το διάστημα που αφορούν οι 40.000 συντάξεις, όπως και για το πόσες είναι οριστικές και πόσες είναι προσωρινές.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θέμα λίγων μηνών η απόφαση για περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνονται

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυξήσεις μέχρι 224 ευρώ στις συντάξεις με 40ετία [όλοι οι πίνακες με τα νέα ποσά]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις-όρια ηλικίας: Ποιοι γλιτώνουν τα 67 με αιτήσεις ως το τέλος του 2021 σε ΙΚΑ, Ειδικά Ταμεία, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Τα όρια ηλικίας που θα ισχύουν από 1ης/1/2022 [πίνακες με παραδείγματα για όλα τα ταμεία]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά από μειώσεις και Δώρα στις επικουρικές συντάξεις – Νέα δικαστική απόφαση δείχνει τον δρόμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι πληρωμές και οι αυξήσεις στις συντάξεις – Το χρονοδιάγραμμα και τα ποσά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Κλείδωσαν αναδρομικά από 500 ως 3.400 ευρώ για 400.000 συνταξιούχους [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε δόσεις τα αναδρομικά στις συντάξεις για 1,5 εκατ. συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom