Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 12 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

«Τουρισμός Για Όλους»: Ανοίγει η διαδικασία ενστάσεων - Οδηγίες

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Σε πιονιέρο ανάκαμψης του τουρισμού εξελίσσεται ο ελληνικός τουριστικός προορισμός. Με έσοδα που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 12 δισ. ευρώ η Ελλάδα, αναμφίλεκτα, αποτελεί το success story της ανάκαμψης του κλάδου στην Ευρώπη, με υψηλές πληρότητες στα μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχεία της και σε συγκεκριμένους προορισμούς έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Κοινός τόπος είναι ότι τα μικρού μεγέθους ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δεν σημείωσαν αντίστοιχες επιδόσεις πέραν του τέλους Αυγούστου έως το λυκαυγές του Σεπτεμβρίου, γεγονός που αναδύει ουσιαστικά ζητήματα βιωσιμότητας σε πολλά εξ αυτών, με κορωνίδα αυτά των ορεινών προορισμών.

Αισιοδοξία

Οπως και να έχει, οι επιχειρηματίες του τουρισμού βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στο 2022, ευελπιστώντας ότι η επόμενη σεζόν θα έχει χαρακτήρα κανονικότητας. Ο Σεπτέμβριος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αύγουστο, τον πιο «δυνατό» μήνα του ελληνικού τουρισμού, φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί με πληρότητα 80% στα ξενοδοχεία που βασίζονται κατά κύριο λόγο στον μαζικό τουρισμό, ενώ για την ώρα ο Οκτώβριος ακολουθώντας φθίνουσα πορεία καταγράφει πληρότητα 40% και μόνο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας σημειώνεται ζήτηση μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένη την αύξηση κατά 20% της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης, όπως προαναφέρθηκε, οι επιχειρηματίες του κλάδου βάζουν τον πήχη των εσόδων ακόμη υψηλότερα, στα 12 δισ. ευρώ, επίπεδα που ξεπερνούν ακόμη και το πιο θετικό σενάριο στην έναρξη αυτής της σεζόν.

Σημαντική ανάσα στις αφίξεις μέχρι και τη λήξη της σεζόν εκτιμάται ότι θα δώσουν οι Βρετανοί, το ενδιαφέρον των οποίων για ταξίδια φαίνεται ότι αναζωπυρώνεται, ειδικά μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την απλοποίηση του συστήματος του φωτεινού σηματοδότη.

Μεγάλη ζήτηση

Υψηλή φαίνεται να είναι η ζήτηση το φθινόπωρο στην Ελλάδα από τους Γερμανούς, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση τουριστικών γραφείων, DRV.

Την ίδια ώρα οι Ολλανδοί κλείνουν και πάλι ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς με ήλιο. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για τα ταξίδια των τουριστών από τις Κάτω Χώρες, αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με την TUI NL.

«Εδώ και μία εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής για τις φθινοπωρινές διακοπές. Το φθινόπωρο είναι πραγματικά πολύ δημοφιλές για διακοπές, λέει η Petra Kok, εκπρόσωπος της TUI NL.

Οπως υπογραμμίζει η Petra Kok, «τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ανταποκρίνονται στη ζήτηση. Κι ενώ συνήθως κλείνουν τον Οκτώβριο, τώρα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου».

Παράλληλα οι μεγάλες εταιρίες οργανωμένων διακοπών του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπουν για το 2022 ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει και αυτήν του 2019. Αυτό σημείωσαν οι ιδιοκτήτες της Jet2holidays, Tui και easyJet holidays στο συνέδριο Future of Travel του «Travel Weekly» την περασμένη Τετάρτη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

» ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Με τη φόρα του Αυγούστου κινείται η ζήτηση για τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την Κρήτη, με περισσότερους από 14.000 ταξιδιώτες να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου σε καθημερινή βάση τις καθημερινές και τον αντίστοιχο αριθμό να υπερβαίνει τους 21.000 ημερησίως τα Σαββατοκύριακα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου κινείται γύρω στο 75% κατά μέσο όρο, τη στιγμή που κάποια ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα. Με πιο χαμηλούς ρυθμούς και πληρότητα που διαμορφώνεται στο 50%-60% φαίνεται ότι θα κινηθεί με βάση τα προσώρας δεδομένα ο Οκτώβριος, ενώ ζήτηση καταγράφεται και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. «Πιστεύουμε ότι το 2021 θα κλείσει με έσοδα περίπου 2,4 δισ. ευρώ για την Κρήτη, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 60% των εισπράξεων του 2019», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. 

» ΝΑΞΟΣ: Με πληρότητα 60%-65% στα ξενοδοχεία της Νάξου φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος για το κυκλαδίτικο νησί. Πιο υποτονική είναι μέχρι στιγμής η ζήτηση για τον Οκτώβριο, με τους Γερμανούς και τους Γάλλους, που είναι λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού, να είναι εκείνοι που θα δώσουν το «παρών» στη Νάξο. «Ο στόχος για το 50% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019 φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί. Εχουμε πάει σαφώς καλύτερα από πέρυσι. Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχε βουλιάξει το νησί από τουρίστες», λέει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Μπαρδάνης. 

» ΛΕΥΚΑΔΑ: Τη δυναμική του Ιουλίου και του Αυγούστου, όταν και καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 30% σε επίπεδο αφίξεων σε σχέση με το 2019, διατηρεί και τον Σεπτέμβριο η Λευκάδα, με τον οδικό τουρισμό να έχει συμβάλει σημαντικά στην ταχεία ανάκαμψη του νησιού από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με πληρότητα που κυμαίνεται στο 70%-80%, ποσοστό το οποίο για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου διαμορφώνεται στο 40%. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα διαμορφώσουν το τοπίο του Οκτωβρίου στο νησί του Ιονίου, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Μανώλη Θερμό, να εκτιμά ότι το 2021 θα κλείσει με έσοδα στο 70% των αντίστοιχων εισπράξεων του 2019. «Η σεζόν εξελίχθηκε αναπάντεχα καλά σε μεγάλο ποσοστό χάρη στον οδικό τουρισμό και στους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες του νησιού», τονίζει ο Μ. Θερμός. 

» ΡΟΔΟΣ: Με την τουριστική κίνηση να είναι μειωμένη κατά 25% σε σχέση με το 2019 κινείται ο Σεπτέμβριος στη Ρόδο, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την πορεία του Οκτωβρίου. «Εκτιμάμε ότι θα πετύχουμε, τελικά, το 55% των εσόδων του 2019, ωστόσο, τα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2020», επισημαίνει στον «Ε.T.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Δανοί δίνουν, κυρίως, το «παρών» στο «νησί των ιπποτών», με τη βρετανική αγορά να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. 

» ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η σεζόν στη Ζάκυνθο, με τους Βρετανούς να είναι εκείνοι που, μαζί με τους Γερμανούς, δίνουν πλέον τον τόνο στο νησί του Ιονίου. Με πληρότητα που διαμορφώνεται στο 60% ολοκληρώνεται ο Σεπτέμβριος, με το αντίστοιχο ποσοστό να φαίνεται ότι θα κινηθεί γύρω στο 50% για τον Οκτώβριο με βάση τις κρατήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και την τάση που επικρατεί. Οπως εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χριστίνα Τετράδη, οι επιδόσεις του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα διαμορφώσουν το τελικό «ταμείο» για το νησί και θα «δείξουν» αν επιτευχθεί ο στόχος του 50% του 2019, δεδομένου ότι αρκετοί επιχειρηματίες προχώρησαν σε προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους ταξιδιώτες. 

» ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Με υψηλές επιδόσεις και πληρότητα που διαμορφώνεται στο 80% φαίνεται ότι θα κλείσει ο Σεπτέμβριος για τη Σαντορίνη, δίνοντας τη σκυτάλη σε έναν καλό, όπως προβλέπεται βάσει της ζήτησης, Οκτώβριο. Περίπου το 60% των ξενοδοχείων στο κυκλαδίτικο νησί θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, ενώ κάποιες μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Σημαντικό ρόλο στη ζήτηση που διαμορφώνεται για το προσεχές διάστημα και μέχρι να ρίξει αυλαία η φετινή τουριστική σεζόν φαίνεται ότι παίζει η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των Βρετανών, έπειτα από την απλοποίηση του συστήματος του φωτεινού σηματοδότη και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες. «Θεωρώ, με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, ότι θα επιτευχθεί το 60% των εισπράξεων του 2019 και εκτιμούμε ότι το 2022 θα πάει ακόμα καλύτερα. Ζήτηση υπάρχει, μπαίνουν νέες κρατήσεις και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία κανονική σεζόν», επισημαίνει ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων. 

» ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Μικρή είναι η κινητικότητα που καταγράφεται στη Μαγνησία για τον Οκτώβριο, με τις last minute κρατήσεις, που εξαρτώνται αφενός από την πορεία της πανδημίας και αφετέρου από τις καιρικές συνθήκες, να αναμένεται να διαμορφώσουν την τελική εικόνα τις επόμενες ημέρες μέχρι τη λήξη της σεζόν. Ο Σεπτέμβριος για την ώρα φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί με πληρότητα γύρω στο 55%. «Ενδεχομένως, να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των εσόδων του 2019, ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ορεινού όγκου επιχειρήσεων», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. 

» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η σεζόν στη Χαλκιδική, με την πληρότητα να φαίνεται ότι δεν θα υπερβεί το 40% κατά μέσο όρο. Σε καλύτερα επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση για τον Σεπτέμβριο, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία που στηρίζονται στον μαζικό τουρισμό να κινείται γύρω στο 75% κατά μέσο όρο. «Αυτήν την περίοδο υπερτερεί ο μαζικός τουρισμός έναντι του luxury τουρισμού του Αυγούστου. Από τις 15 Οκτωβρίου και μετά κλείνουν τα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική με πληρότητα χαμηλότερη από αυτήν που καταγράφεται αυτήν την περίοδο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ελλάδα ως φθινοπωρινός προορισμός, στην Süddeutsche Zeitung

Μαρίνα Μπενέκου

Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Ας επικεντρωθούμε στη Γη και όχι στο διάστημα

Μαρίνα Μπενέκου

Οι 4 πυλώνες για την ανάκαμψη του τουρισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΤτΕ: Αύξηση τουριστικής κίνησης 50% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι- Στο 30% του 2019 το επτάμηνο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το ράλι του Τουρισμού φέρνει (;) φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

SZ: Η Ελλάδα δεκαπλασίασε τα έσοδα από τον τουρισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός: Αύξηση 146.8% στις πτήσεις εξωτερικού τον Ιούλιο

Λάμπρος Κατσαρός

Ο τουρισμός και ο κορονοϊός

Kon

Ύμνοι των «Financial Times»: «Νικήτρια» η Ελλάδα στην ανάκαμψη του τουρισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom