Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέψεις για «δώρα» σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους

Πώς θα πάρετε σύνταξη πριν από τα 62 με αίτηση έως το τέλος του έτους [πίνακες]

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η απόδοση ενός «μερίσματος ανάπτυξης» για κοινωνικές ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και οι υγειονομικοί οι οποίοι συνεχίζουν να «βάζουν πλάτη» για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη «Δ», είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αν η ανάπτυξη για φέτος ξεπεράσει το 5,9%.

Στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στο Blooomberg ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 5,9% είναι… συντηρητική, λίγες μόλις μέρες μετά την πρώτη αναθεώρηση που ανακοίνωσε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη με τον ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται πλέον στο 5,9% από 3,6% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη μέχρι και τη ΔΕΘ.

Η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ θα γίνει όταν θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία για τη φετινή τουριστική περίοδο και γίνει και η τελική αναθεώρηση για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Συνεπώς, τα νέα θετικά μέτρα θα πρέπει να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο που θα κλειδώνει την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τον δημοσιονομικό χώρο για νέες ελαφρύνσεις.

Ωστόσο, ένα από τα σενάρια που «κερδίζουν πόντους» λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, είναι και απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη χρονιά την πανδημία. Ωστόσο, η βασική ιδέα δεν θα προχωρήσει αν δεν κλειδώσει η ανάπτυξη για φέτος και δεν είναι οριστικό πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν γι’ αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Τούτο, με δεδομένο ότι το μέτρο θα έχει έννοια αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 550-600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν υλοποιηθεί το μέτρο.

Πάντως, η αρχή μέτρων τέτοιου χαρακτήρα ξεκίνησε ήδη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ την καταβολή διπλάσιας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβριο καλύπτοντας τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τους μακροχρόνια ανέργους.

» Χαμηλοσυνταξιούχοι

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο όσοι δεν έλαβαν στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021 αναδρομικά. Δηλαδή, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Ολοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες το κύμα ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να περιμένουν κάποια πρόβλεψη για αναπλήρωση της απώλειας. Σε αυτούς σχεδιάζεται να δοθεί ένα οικονομικό βοήθημα μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Αν τελικά προχωρήσει πάντως, θα οριστεί μια βασική οικονομική ενίσχυση (π.χ. 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του κάθε δικαιούχου.

» Υγειονομικοί

Σε ό,τι αφορά το «δώρο» προς τους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο «δώρο» πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας. Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο τέλος του χρόνου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες στις εντατικές, σώζοντας ζωές. Και εδώ όμως υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το τι θα γίνει με τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μπει αναγκαστικά σε αναστολή εργασίας. Ενα ίσως πιο σοβαρό ερώτημα είναι το τι θα γίνει και με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από το οικονομικό επιτελείο

Οπως είναι φυσικό στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τόνους, αναμένοντας την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη δεδομένου ότι εκτός από το μέρισμα υπάρχουν και άλλα σχέδια για ελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τη νόρμα ότι για κάθε επιπλέον 1% του ΑΕΠ στα δημόσια ταμεία μένουν περίπου 300 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα. Για να έχει νόημα μια τέτοια έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει η δεύτερη αναθεώρηση να φτάσει τον ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 7% του ΑΕΠ, πράγμα που είναι πιθανό.

Εκτακτος χαρακτήρας

Επίσης, στον προγραμματισμό του υπ. Οικονομικών είναι ότι οι επιπλέον ελαφρύνσεις ή ενισχύσεις θα πρέπει να έχουν έκτακτο χαρακτήρα καθώς η συνέχιση της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2022 απαγορεύει τη λήψη μόνιμων μέτρων και για τον επόμενο χρόνο. Με αυτή τη λογική και τα μέτρα που θα έρθουν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα έχουν ως βασικό στόχο την αύξηση ή την προστασία του εισοδήματος των οικονομικά ευάλωτων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Εως 180.000 υγειονομικοί πέθαναν από τον ιό – Τρόμος από τα εκατομμύρια ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Μόλις 200 υγειονομικοί έκαναν το χρέος τους – Πάνω από 6.000 τα κενά στα νοσοκομεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «ΟΧΙ» στο αίτημα Ελλήνων υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Λάμπρος Κατσαρός

Παίρνει αποστάσεις ο Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ για τα πλαστά πιστοποιητικά και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόνο με δεύτερο θετικό τεστ εντός 24 ωρών θα αποκτούν πιστοποιητικό νόσησης οι υγειονομικοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρόστιμο 5.000 ευρώ για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι προβλέπει η τροπολογία για τις αναστολές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Το σχέδιο Β για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Με δικαστικό κλητήρα επιδίδονται οι αναστολές εργασίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΣτΕ: Απέρριψε την αίτηση αναστολής της ΠΟΕΔΗΝ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom