Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση – Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα από το αναμενόμενο παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 11η αξιολόγηση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας.

Στην έκθεση η Κομισιόν αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 4,3% φέτος ενώ για το 2022 εκτιμά ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στο 6%, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εαρινές προβλέψεις, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης καθώς και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο προκειμένου να βρεθεί η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από ό,τι προ πανδημίας και επισημαίνει ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται με καλό ρυθμό σε μεγάλο εύρος τομέων. Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στις θερινές προβλέψεις της Επιτροπής για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022, επισημαίνει την περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 15,9% σε σχέση με το 17,1% του δευτέρου τριμήνου με όχημα την τουριστική σεζόν, ωστόσο σημειώνει την αβεβαιότητα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η έκθεση υπενθυμίζει την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων προς την Ελλάδα ύψους 3,96 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου και επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπει την κινητοποιήση συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Σημειώνει ακόμα ότι το ελληνικό σχέδιο που υιοθέτησε η Κομισιόν θέτει το στρατηγικό ορίζοντα για συνολικά 21 δισ. ευρώ επενδύσεων.

Συνολικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προσομοιώσεις της Κομισιόν δε, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026, με την Επιτροπή να υπογραμμίζει ότι οι προσομοιώσεις δεν συνυπολογίζουν τις ενδεχόμενες θετικές επιπτώσεις των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρει το ελληνικό σχέδιο, συνεπώς είναι ουσιαστικά μετριοπαθείς.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν μέτριος μέχρι τώρα, χάρη στο μέτρα που έχουν θεσπιστεί από τις ελληνικές αρχές αλλά και σε επίπεδο ζώνης του ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρέμεινε στο 30%, παρόμοιος με αυτόν στο τέλος του 2020, αλλά η τάση συνεχούς βελτίωσης αναμένεται να ξεκινήσει ξανά τα επόμενα τρίμηνα στη βάση περαιτέρω σημαντικών τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλή.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η 11η αξιολόγηση αναφέρει ότι ουσιαστικά διατηρούνται οι εκτιμήσεις της προηγούμενης και πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του παραμένουν συγκρατημένοι.

Τι δήλωσε ο Σταϊκούρας

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.

Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Και για την 6η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

Μάλιστα, κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Παράλληλα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με “αιχμή” την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα “Γέφυρα” –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες.

Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες.

Προκλήσεις και δυσκολίες τις οποίες όμως θα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ενότητα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις προοπτικές της χώρας, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Τα 7 μέτρα της Κομισιόν για τις αυξήσεις τιμών ενέργειας – Φοροελαφρύνσεις και στήριξη ευάλωτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κομισιόν: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Αυτές είναι οι προτάσεις Σταϊκούρα και 4 ΥΠΟΙΚ για την ενεργειακή κρίση

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για την παρέμβαση Σταϊκούρα: «Ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τον 11χρονο Μάριο: Επανεξετάζεται η αποζημίωση για τον θάνατό του από αδέσποτη σφαίρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε την πρόταση μομφής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τους ίδιους φορτιστές θα έχουν όλα τα κινητά τηλέφωνα, λέει η ΕΕ

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Έτοιμη να εγκρίνει μέτρα για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom