Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται τον Οκτώβριο το πρόγραμμα για 10.000 Νέους Αγρότες

Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα

Γωγώ Κατσέλη

Τον Οκτώβριο θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην 85η ΔΕΘ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι υπολογίζονται περίπου στους 10.000.

Επιπλέον, τόνισε ότι με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων, και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά, πρόθεση του υπουργείου είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες.

Μεγαλύτερα ποσά

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στύλιος έκανε λόγο για αύξηση του ποσού που θα δοθεί στους νέους αγρότες, σημειώνοντας ότι το 70% αυτού θα δοθεί ως προκαταβολή. «Ετσι, οι νέοι αγρότες, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρνα από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς -διορθώνοντας έτσι λάθη του παρελθόντος- και δεν δίνονται για να σπαταληθούν αλόγιστα, ενώ απώτερος στόχος αποτελεί η βελτίωση της παραγωγικότητας σε ποσοστό άνω του 30%.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας από το πρόγραμμα για την καινοτομία και σε κονδύλια επιπλέον 80 εκατ. ευρώ σε γεωπόνους για να συνεπικουρήσουν στο έργο των γεωργικών συμβούλων.

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές 750-800 εκατ. ευρώ σε προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και προκηρύσσονται προγράμματα μέχρι τέλος του 2021, που φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.

Προκλήσεις

Παράλληλα, ο κ. Στύλιος στην ομιλία του έκανε ειδική μνεία στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, όπως η κλιματική κρίση και η αύξηση των διατροφικών αναγκών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αξιοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα αναπτύσσουμε δραστηριότητες ώστε να πρασινίσουμε τον κύκλο παραγωγής. Μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα, μειώνουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενισχύουμε τη χρήση ζωοτροφών, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε την ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργήσουμε υποδομές (αρδευτικά δίκτυα, εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα) για τη σωστή εκμετάλλευση των πόρων», επισήμανε.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Νέοι αγρότες: Πώς μπορούν να πάρουν ενισχύσεις έως 40.000 ευρώ – Προϋποθέσεις και υποχρεώσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέοι αγρότες: Ενίσχυση έως 40.000 ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέοι αγρότες: Πώς μπορείτε να μπείτε στο πρόγραμμα με ενισχύσεις από 35.000 έως 40.000 ευρώ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέοι Αγρότες: Ξεκινά η τηλεκατάρτιση, ανοίγει ο δρόμος για αποπληρωμή των δικαιούχων

Δημήτρης Ντόγκας

Νέοι αγρότες: Διπλασιάζονται τα ποσά ενίσχυσης αλλά αυξάνονται και οι υποχρεώσεις – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πως θα καταβληθεί η β’ δόση του ποσού στήριξης στους  Νέους Αγρότες του 2016

Δημήτρης Ντόγκας

ΠΑΑ: Διπλασιάζεται και φτάνει τα 35.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση στους νέους αγρότες – Αυξημένες και οι υποχρεώσεις

Δημήτρης Ντόγκας