Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους νέους: Σπίτια σε ζευγάρια και «χτύπημα» στην ανεργία

Τάσος Δασόπουλος

Με ένα πενταετές πλέγμα μέτρων που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, θα συνεχιστούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας σε συνέχεια των μέτρων για τους νέους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, η δράση για το «πρώτο ένσημο» θα έχει συνέχεια με δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και γυναικών όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Ιούνιο η ανεργία που ανακοινώθηκε ήταν 15% για το σύνολο της επικράτειας. Ωστόσο, η ανεργία για τις γυναίκες, τον ίδιο μήνα, έφτανε το 18,9%, ενώ η ανεργία των νέων από 15 έως και 24 ετών στο 28,3%. Τούτο παρά το γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό απασχολούμενων από το 2011, φτάνοντας τα 3.981.468 άτομα.

Ανάπτυξη

Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας θα προέλθουν κατ’ αρχήν από την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αναμένεται να φτάσει φέτος, με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, το 5,9%, με προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω στο 6,2% το 2022 με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Μόνο μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ πολύ περισσότερες θα δημιουργηθούν από την ενεργοποίηση παλιών και νέων τομέων της οικονομίας μετά την 10ετή κρίση των Μνημονίων και του κορονοϊού.

Δράσεις όπως η αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, οι οποίες αυξήθηκαν από τις 100.000 στις 150.000, θα έχουν ως συνέχεια ενεργητικές και παθητικές δράσεις για την απασχόληση νέων γυναικών ΑμεΑ, που θα χρηματοδοτηθούν με πάνω από 650 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από εγκεκριμένα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προγράμματα ύψους 400 εκατ. ευρώ ώστε να αποκλιμακωθεί ταχύτερα η ανεργία.

Σπίτια σε νέα ζευγάρια

Στο πενταετές πλάνο με στόχο και την καταπολέμηση τόσο της ανεργίας όσο και της υπογεννητικότητας περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα παραχώρησης κατοικιών σε νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ, με ακίνητα που έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο και μένουν αναξιοποίητα. Στην παρούσα φάση εξετάζονται τα κριτήρια αλλά και ο αριθμός των κατοικιών που θα δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κίνηση αυτή έχει στόχο την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, για την οποία θεμέλιος λίθος είναι η φθηνή στέγη.

Τεχνική εκπαίδευση

Μέρος του προγράμματος θα είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης, που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για νέους, λόγω της ζήτησης που υπάρχει για τεχνικούς. Στην κατεύθυνση της θέσπισης κινήτρων ώστε να σκεφτούν κάποιοι από τους νέους την τεχνική εκπαίδευση βρίσκεται και το μέτρο που ανακοινώθηκε από τη Θεσσαλονίκη για την επέκταση του φοιτητικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ακόμη και το μέτρο με την κατάργηση του τέλους κινητής για τους νέους έως και 29 ετών είχε στόχο να διευκολύνει τους νέους να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών με χρεώσεις ανταγωνιστικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τούτο με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες χρεώσεις τελών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ταλιμπάν: Όρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ- Θέλουν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση

Μαρίνα Μπενέκου

Freedom Pass: Για πέντε μήνες ενεργά τα 50 GB για τους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το στοίχημα των επόμενων 20 μηνών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Γεωργαντάς: Έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά 12-14 ετών – Τα ποσοστά ανά ηλικία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελ Σαλβαδόρ: Το Bitcoin σημειώνει πτώση 20%, την πρώτη μέρα που η χώρα το υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Στη… δίνη της Δέλτα νέοι και παιδιά – Τέσσερις ασθενείς 18 – 39 ετών πέθαναν σε μια εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν φέρονται να σκότωσαν έγκυο πρώην αστυνομικό- Τι λέει η οικογένειά της

Μαρίνα Μπενέκου