Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Παράθυρο» για επέκταση της επιδότησης – Πώς θα δοθεί

Σκρέκας: Επιδότηση και στην κατανάλωση ρεύματος του Σεπτεμβρίου

Μαρίνα Ξυπνητού

Ακόμη και τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ρεύμα πρόκειται να καλύψει η επιδότηση της κυβέρνησης, μέσω της οποίας το μέγιστο ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν είναι τα 2 ευρώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών σε περίπτωση που έρθουν νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Αλλωστε, τη διαβεβαίωση ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα προστατευθούν από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο παρείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κορινθία.

«Εχουμε αναλάβει τη δέσμευση και ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το πώς δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους καταναλωτές από αυτές τις αυξήσεις. Αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε αφενός να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού και αφετέρου να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κάλυψη

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση παρέχει ένα ασφαλές στήριγμα στο 72% της αγοράς, το οποίο καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες, που όπως είπε μετά την επιδότηση θα επιβαρυνθεί μέχρι 2 ευρώ το μήνα. Το κενό που προκύπτει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ με εκπτώσεις που θα ξεπεράσουν το 30%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελεύθερου Τύπου, ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, διευκρίνισε ότι την επιδότηση θα τη λάβουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή στον οποίο ανήκουν και χωρίς να μένουν εκτός όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η στήριξη αφορά σε πρώτη φάση το τελευταίο τετράμηνο του έτους, δηλαδή τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου ενώ οι πολίτες θα δουν ευδιάκριτα την επιδότηση στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό, ανάλογα τη διεθνή πορεία των τιμών, αν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις.

Ειδικό Ταμείο

Υπενθυμίζεται ότι η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το νεοσύστατο Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

Παραδείγματα λογαριασμών

Οι αυξήσεις περιορίζονται μέχρι τα 2 ευρώ

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες ρεύματος το μήνα, μέγεθος που καλύπτει το 72% των καταναλωτών. Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικά παραδείγματα, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα θα πλήρωνε 35,18 ευρώ για την κατανάλωση (330 Χ 0,11058 ανά κιλοβατώρα) αλλά θα επιβαρυνόταν και με 20,54 ευρώ με ρήτρα αναπροσαρμογής. Μετά τα μέτρα θα λάβει τόσο την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ (για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες) και πρόσθετη έκπτωση 9,95 ευρώ από τη ΔΕΗ, όπως την είχε ανακοινώσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Ετσι, τελικά, αντί για 20,54 ευρώ θα επιβαρυνθεί με μόλις 1,59 ευρώ.

Αντίστοιχα, για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες το μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

Για κατανάλωση ύψους 600 κιλοβατώρων το μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 73,63 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 41,07 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 21,48 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 9 ευρώ. Ετσι, η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Προτεινόμενα για εσάς

Εάν τα 750 εκατομμύρια για τη ΔΕΗ είναι «ξεπούλημα», τα 100 εκατ. τι ήταν;

Kon

Οικονόμου για ΔΕΗ: Καλοδεχούμενη ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αμελητέες οι αυξήσεις για 8 στα 10 νοικοκυριά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ευκαιρία μετασχηματισμού της ΔΕΗ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΕΗ: Τι φέρνει η αύξηση ΑΜΚ σε για καταναλωτές και αγορά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΥΠΕΝ για ΔΕΗ: Οι λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Η «χρυσή μετοχή»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου: Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι άλμα στο μέλλον – Ούτε εκχώρηση, ούτε ξεπούλημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΕΗ: Βουτιά 13% η μετοχή της, στο επίκεντρο η ΑΜΚ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΕΗ: Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom