Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίνι… ράλι στις τιμές των ακινήτων – Δείτε πόσο «τσίμπησαν» οι τιμές

Αποκαλυπτήρια για τις νέες αντικειμενικές των ακινήτων: Τι θα ισχύσει

Γιώργος Παλαιτσάκης

Πορεία επιταχυνόμενης ανόδου ακολουθούν οι τιμές πώλησης των ακινήτων κατά το τρέχον έτος, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση της ζήτησης η οποία καταγράφεται στην αγορά ως αποτέλεσμα των προσδοκιών ταχύτατης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά τη διαφαινόμενη σταδιακή και «ασφαλή» έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Η ζήτηση τροφοδοτείται και από την τάση δεκάδων χιλιάδων πολιτών κατά τους τελευταίους μήνες να προχωρούν άμεσα σε αγορές ακινήτων προκειμένου να αποφύγουν επιπλέον χρεώσεις φόρων μεταβίβασης και συμβολαιογραφικών εξόδων, οι οποίες αναμένεται να προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε 7.634 περιοχές της χώρας λόγω των επικείμενων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων:

* Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατέγραψαν κατά μέσο όρο αύξηση κατά 4,62% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

* Η αύξηση των τιμών στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 4,7% για τα νέα διαμερίσματα, «ηλικίας» έως 5 ετών, και 4,6% για τα παλαιά, παλαιότητας άνω των 5 ετών.

* Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 3,4%, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

* Για το σύνολο του 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,1% αντίστοιχα.

Χάρτης…

Εξάλλου, από την ανάλυση των στοιχείων της ΤτΕ κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι:

* Η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 6,4% στην Αθήνα, 4,1% στη Θεσσαλονίκη, 3,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 2,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

* Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 5,6% στην Αθήνα, 3,8% στη Θεσσαλονίκη, 1,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020.

* Για το σύνολο του 2020, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2019 ήταν 7,6%, 4,8%, 0,2% και 1,8% αντίστοιχα.

* Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

* Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 3,6%, ενώ για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,7%.

Από το 2020

Οι έντονα αυξητικές τάσεις των τιμών των ακινήτων προϋπήρχαν πάντως και παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο έως και το τέλος του συγκεκριμένου έτους κυριάρχησε και στη χώρα μας η οικονομική κρίση που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, και ειδικότερα η παύση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου της RE/MAX για το 2020, το περασμένο έτος οι τιμές πώλησης των ακινήτων σημείωσαν αύξηση 2,3% σε σύγκριση με το 2019 «γεγονός που αποδεικνύει ότι η αγορά του real estate συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή των πολιτών, παρά τη στάση αναμονής που τηρούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να βγει η χώρα από την υγειονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας».

Εχοντας συλλέξει στοιχεία χιλιάδων αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 σε ολόκληρη την επικράτεια μέσω του ίδιου του εκτεταμένου δικτύου της (με τα 68 γραφεία και τους σχεδόν 1.000 συμβούλους ακινήτων) η RE/MAX Ελλάς κατέγραψε το συμπέρασμα ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων «ανέβηκαν» κατά μέσο όρο 1,8% και των νέων, ηλικίας έως 5 ετών, κατά 4,5%.

Ευρήματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX, το 2020:

* Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών καταγράφηκε αύξηση 1,8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών το ποσοστό αυτό κινήθηκε θετικά στο 2,6%.

* Οι τιμές στη Θεσσαλονίκη σημείωσαν πτώση στα μεταχειρισμένα σε ποσοστό 0,8%, ενώ τα νέα ακολούθησαν ανοδική πορεία με τις τιμές των πωληθέντων ακινήτων να διαμορφώνονται στο 2,8%.

* Στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές στα μεταχειρισμένα είχαν θετικό πρόσημο καθώς αυξήθηκαν κατά 3,8% ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών η αύξηση ήταν παραπάνω από διπλάσια σε σύγκριση με αυτή των παλαιότερων ακινήτων καθώς καταγράφηκε μεταβολή +8,9%.

Οπως σημείωσε στην έρευνά της η RE/MAX, όλα τα παραπάνω σημειώθηκαν σε μία χρονιά που δεν υπήρξε κλάδος της ελληνικής οικονομίας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να μην έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Προτεινόμενα για εσάς

Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 – Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βρείτε με ένα κλικ τη νέα αντικειμενική αξία του ακινήτου σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κολλάει τις μεταβιβάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: «Φορολογική δικαιοσύνη» με παρεμβάσεις και στους συντελεστές παλαιότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τροπολογία «παγώνει» τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικός οδηγός: 10 μυστικά για λιγότερους φόρους στα ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κάντε κλικ και βρείτε τις τιμές ζώνης του ακίνητου σας μέσω δορυφορικών φωτογραφιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες αντικειμενικές αξίες, μια σημαντική μεταρρύθμιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom