Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις: Ο πληθωρισμός τραβάει την ανηφόρα

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Επώδυνο για νοικοκυριά  και επιχειρήσεις, αλλά με σχετικά  κοντινή ημερομηνία  λήξεως, θα  είναι  το ροκάνισμα  των εισοδημάτων από τον  υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος  αναμένεται  να φτάσει έως το τέλος  του  έτους  σε υψηλό δεκαετίας, φτάνοντας  ή ξεπερνώντας  το 2,5%.

Η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία και οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, τα μέταλλα, τα τρόφιμα και το κόστος των μεταφορικών έχουν πυροδοτήσει  σειρά ανατιμήσεων σε όλη την Ευρώπη, με τις προβλέψεις να θέλουν τον πληθωρισμό του Αυγούστου να φτάνει για πρώτη φορά από το 2008 στο 3%.

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί έως τώρα αφορούν στα ενεργειακά προϊόντα. Με την τιμή της διεθνούς τιμής του πετρελαίου να έχει αυξηθεί περίπου 50% από την αρχή του χρόνου φτάνοντας στα 70 δολάρια το βαρέλι (παρά τη μικρή υποχώρηση που είχε τον Αύγουστο) από 45 δολάρια στο τέλος του 2020, υπήρξε ντόμινο εξελίξεων που συμπαρέσυρε όλα τα ενεργειακά προϊόντα που καταναλώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είχαν αύξηση από την αρχή τους χρόνου κατά 20%. Το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται από τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να έχει αύξηση περίπου 25%, από 80-82 λεπτά το λίτρο που διατέθηκε τον χειμώνα 2020-2021 σε 99 λεπτά. Το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία αναμένεται να έχει μέσες αυξήσεις τιμολογίων κατά 20% λόγω της αύξησης του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων διεθνώς.

Ανιούσα στις τιμές

Ο δεύτερος κύκλος αυξήσεων που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο αφορά στα τρόφιμα όπου οι αυξήσεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές φέρνουν αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και στο σύνολο των νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών. Παράλληλα, οι διψήφιες αυξήσεις στα βιομηχανικά προϊόντα που έχουν αρχίσει να καταγράφονται από τον περασμένο Μάιο έχουν πυροδοτήσει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου μια μέση αύξηση της τάξης του 5% στις τιμές των συσκευασμένων τροφίμων και άλλων προϊόντων καθημερινής χρήσης. Στον κρίσιμο για την Ελλάδα τομέα των υπηρεσιών παρά τη συγκράτηση των τιμών μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, η άνοδος που είχε ο τουρισμός από τον Ιούλιο συμπαρέσυρε και τις τιμές που διατίθενται καταλύματα και το κόστος των υπηρεσιών εστίασης από 3% έως και 5% έως τώρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποτυπώνει αυτή τη σταδιακή αύξηση που έχει συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά στη μεγάλη εικόνα δεν εμπνέει προς το παρόν ιδιαίτερες ανησυχίες. Ο προϋπολογισμός του 2021 που συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε για φέτος 0,6% και με αυτή τη βάση σχεδιάστηκαν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. To Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο προβλέπει για φέτος μηδενικό πληθωρισμό.

Στην πράξη ο ΔΤΚ ξεκίνησε από το -2% τον περασμένο Ιανουάριο και αυξανόμενος κατά 3,4% έφτασε τον Ιούλιο στο 1,4%, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 2017 με τάση ανοδική για τους επόμενους μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Προβληματισμός

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται μεν για τη μείωση του εισοδήματος επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών, αλλά δεν ανησυχεί καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τη μέτρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (όπου μετρούνται αλλιώς οι αυξήσεις σε καύσιμα και εποχικά είδη), η Ελλάδα είναι από τις οκτώ χώρες της Ε.Ε. που αναμένεται και τον Αύγουστο να έχει πληθωρισμό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ενώ δηλαδή οι προβλέψεις της Eurostat θέλουν τον μέσο εναρμονισμένο δείκτη τιμών για την ευρωζώνη να αυξάνεται τον προηγούμενο μήνα κατά 3%, για πρώτη φορά μετά το 2008, η Ελλάδα αναμένεται να έχει πληθωρισμό με βάση την ευρωπαϊκή μέτρηση μόνο 1,2%.

Καθησυχαστικό σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα μπορούσε να έχει για την Ελλάδα η άνοδος των τιμών είναι ότι τα εισοδήματα για φέτος παραμένουν σταθερά (οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση το κατώτερου μισθού αναβλήθηκαν για το 2022), ενώ μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Η αναβαλλόμενη κατανάλωση από τις καταθέσεις ύψους 24 δισ. που συγκεντρώθηκαν, που απειλούσαν να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, αναμένεται μετά την έξαρση των πρώτων μηνών μετά το άνοιγμα της αγοράς να εξομαλυνθούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προς το παρόν και για συγκυριακούς λόγους φαίνεται ότι έχει η Γερμανία όπου ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα φτάσει πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 3,4%, αλλά η γενικότερη εικόνα καθησυχάζει, καθώς οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες (Γαλλία, Ιταλία) θα έχουν πληθωρισμό λίγο πάνω από 2%.

Καθησυχάζει η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Πέμπτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μένει σταθερή στη θέση της ότι η άνοδος των τιμών είναι συγκυριακή και θα εξομαλυνθεί χωρίς συνέπειες τον επόμενο χρόνο.

Η ΕΚΤ βασίζει τις προβλέψεις της σε δύο δεδομένα. Ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς καύσιμα και τρόφιμα που παρουσιάζουν σε μόνιμη βάση μεγάλη διακύμανση στις τιμές) στην ευρωζώνη είναι ακόμη πολύ χαμηλός. Τον Ιούλιο, όταν η ευρωζώνη είχε πληθωρισμό 2,2%, ο δομικός πληθωρισμός ήταν 0,9%.

Η άνοδος των εισοδημάτων πανευρωπαϊκά μετά την πανδημία δεν μπορεί να συντηρήσει πληθωριστικές πιέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Γεωργιάδης: Παροδικό και εξωγενές φαινόμενο οι ανατιμήσεις – Συνεχείς έλεγχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σκρέκας: Έκπτωση στο λογαριασμό ρεύματος για όλους ανεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σούπερ Μάρκετ: Σε ποια προϊόντα οι τιμές θα πάρουν… φωτιά – Πόσο θα ακριβύνει το καλάθι της νοικοκυράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξήσεις ρεύματος: Τι θα κάνουν οι ιδιωτικοί πάροχοι για τη συγκράτηση των τιμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε ποια προϊόντα εκτοξεύθηκαν οι τιμές τον Αύγουστο [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γεωργιάδης: Να απορροφήσουν τα σούπερ μάρκετ, όσο μπορούν, τις ανατιμήσεις στα προϊόντα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Πειθαρχικές ποινές που φτάνουν μέχρι την απόλυση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανατιμήσεις: «Πικρός καφές» για τους καταναλωτές λόγω των αυξήσεων – Πού θα φτάσει η τιμή του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανατιμήσεις: Κοντά στο 1 ευρώ το μισό κιλό ψωμί [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom