Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζι» για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων – Δείτε τα ποσά

Μαρίνα Ξυπνητού

Σε εφαρμογή τέθηκε το πρόγραμμα «e-Astypalea», μέσω του οποίου προβλέπεται η επιδότηση της αγοράς ή της μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού με ταυτόχρονη απόσυρση των παλαιών οχημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σε φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματικά δραστηριότητα, διαθέτουν ΑΦΜ, είναι μόνιμοι κάτοικοι Αστυπάλαιας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έγκρισης της αίτησής τους. Κάθε ωφελούμενος έχει το δικαίωμα αγοράς ή χρηματοδοτικής μίσθωσης 1 αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος (συμπεριλαμβανομένων δίκυκλων και τρίκυκλων) ή ποδηλάτου.

Τα ποσοστά επιδότησης που προβλέπονται διαμορφώνονται ως εξής:

-Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 12.000 ευρώ.

-Για την αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ.

-Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, το ποσοστό αναλογεί στο 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν επιπλέον μέσω της απόσυρσης παλαιού οχήματος με ποσό επιδότησης ύψους 3.000 ευρώ ή δίκυκλου/τρίκυκλου με όφελος έως και 800 ευρώ. Προβλέπεται, επίσης, προαιρετικά, η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης, ύψους 500 ευρώ, για την αγορά αγοράς «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης.

Ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται επιπλέον επιδότησης είναι οι οικογένειες με 3 και άνω εξαρτώμενα τέκνα και τα Ατομα με Αναπηρία, που λαμβάνουν επιπλέον 500 ευρώ – 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του οχήματος.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης κατηγορία για ιδιοκτήτες οχημάτων Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης-ΤΑΞΙ, αλλά και κατηγορία η οποία αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις κάθε μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε., ΙΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΝΠΙΔ), κάθε μεγέθους.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea.gov.gr, με χρήση των κωδικών Τaxisnet, ενώ ήδη λειτουργεί σχετικό help desk για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Προτεινόμενα για εσάς

Τα σχέδια για τις «πρίζες» στα ηλεκτρικά οχήματα – Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπ. Περιβάλλοντος

Άνω των 100 εκατ. η επένδυση της Next e.go Mobile – 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χαμηλός ο ρυθμός ανάπτυξης σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε.

Kon

Πάτσιος: Μέχρι το 2030 ένα στα τρία αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό στην Ελλάδα

Kon

Ηλεκτρικά οχήματα θα «φορτίζουν» ενώ θα κινούνται κανονικά στον δρόμο