Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφαλαιαγορά: Λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής μέσω ΕΣΠΑ

Δύσπιστες οι αγορές με την Ελλάδα: Αναιμική ανάπτυξη και παροχολογία τα «αγκάθια»

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάσσεται η λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Γεώργιου Ζερβού. Το επιλέξιμο ποσό της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 1.097.790 ευρώ, με προθεσμία υλοποίησης του έργου την 28η.2.2023.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΚ κάνει λόγο για μία πρωτοβουλία, που ανοίγει «το δρόμο για την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη του φορέα σε τομείς διαδικασιών και υπηρεσιών, ψηφιακού μετασχηματισμού και εποπτικού έργου».

Οπως επισημαίνεται στο πλαίσιο της απόφασης, στόχος του έργου είναι η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των εξωστρεφών υπηρεσιών της ΕΚ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του φορέα στην άσκηση του εποπτικού του ρόλου.

Ειδικότερα, μέσω του έργου επιδιώκονται τα εξής:
– Ανάπτυξη και υλοποίηση ενός σχεδίου οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης της ΕΚ.
– Βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών και παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΚ προς τους συναλλασσομένους της.
– Μείωση της πολυπλοκότητας και αναβάθμιση του μηχανισμού παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην εποπτεία της αγοράς.
– Ενίσχυση του ψηφιακού χαρακτήρα του φορέα.
– Βελτίωση του τρόπου διαχείρισης και του βαθμού αξιοποίησης των διακινούμενων δεδομένων/ πληροφοριών.
– Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων προς την ΕΚ.

Παροχή υπηρεσιών

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη ενός βελτιωμένου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μοντέλου παροχής υπηρεσιών της ΕΚ, μέσω της τυποποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και της ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Συγκεκριμένα, το έργο θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενδεικτικές ενέργειες:
– Σχεδιασμός βελτιωμένου επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας της ΕΚ.
– Βελτιστοποίηση, μοντελοποίηση, προτυποποίηση και τεκμηρίωση της ροής διαδικασιών παροχής υπηρεσιών της ΕΚ προς τις επιχειρήσεις, με τη χρήση εξειδικευμένου εργαλείου.
– Διαμόρφωση της νομοθετικής βάσης για την υλοποίηση και επιτυχή υιοθέτηση των προτάσεων αναδιοργάνωσης του φορέα.
– Ανάλυση προδιαγραφών απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη του βελτιωμένου επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
– Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Η πρόεδρος της ΕΚ και μέλος του Management Board της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), Βασιλική Λαζαράκου, καθώς και οι αντιπρόεδροι της ΕΚ, Νικόλαος Κονταρούδης και Αναστασία Στάμου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας την κρισιμότητα του έργου για τη λειτουργία του φορέα και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ένα τεχνολογικά και επιχειρησιακά εξελιγμένο, σύγχρονο και πιο αποδοτικό περιβάλλον, με σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της αγοράς.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter