Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιματική αλλαγή: 3 δισ. για θωράκιση με δράσεις-εξπρές

Newsroom eleftherostypos.gr

Την επιτάχυνση των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής που θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 3 δισ. μέχρι και το 2027 βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφέρειες.

Με δεδομένο ότι το άμεσο κόστος για αποζημιώσεις από τεράστιες φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση έχει φτάσει από τις αρχές τους 2020 τα 1,6 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί για την κάλυψη των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την προστασία από ακραία φαινόμενα επιταχύνεται.

Η υλοποίηση των δράσεων θα εντάσσεται σε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετίας με δεδομένο ότι για το πεδίο αυτό η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Τα μισά από αυτά (περίπου 1,5 δισ.) έρχονται από το ελληνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο έχει εισπραχθεί ήδη η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ και αναμένεται να εισρεύσουν άλλα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, από την πρώτη δόση του προγράμματος.

Κονδύλια

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027

(δηλ. το επόμενο ΕΣΠΑ) έχει επίσης ένα τεράστιο κονδύλι ύψους 757 δισ. ευρώ, με ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, επίσης για την αντιμετώπιση τη κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε διαθέσει προς τη χώρα μας άλλο 1,29 δισ. ευρώ για την κλιματική αλλαγή το 2020.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός έναντι των κατά περίπτωση έργων των περασμένων χρόνων προέκυψε και από τις απαιτήσεις της σύνταξης και υποβολής της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας 2.0., αλλά και του ΕΣΠΑ 2021 -2027, που οδήγησαν στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δύο κατευθύνσεις

Ο σχεδιασμός αυτός χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας για την οποία διατίθενται πόροι ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά την αποκατάσταση λανθασμένων ανθρώπινων παρεμβάσεων και τη δημιουργία ενός δικτύου πρόληψης και προστασίας από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

 Τι επιταχύνεται

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια ,Ηλεία, Αρκαδία και Μεσσηνία υπάρχουν σκέψεις το βάρος να πέσει άμεσα στην ενίσχυση των μέσων της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης νέων πυρκαγιών-πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Παράλληλα, με τους 13 τοπικούς σταθμούς για την πολιτική προστασία που θα ολοκληρωθούν με ΣΔΙΤ μέχρι και το 2025, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η αγορά μεταφορικών μέσων για τη μετακίνηση του προσωπικού. Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και οι διαγωνισμοί για την αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων, ελικοπτέρων και drones επιτήρησης. Παράλληλα, θα προχωρήσουν ταχύτερα αντιπλημμυρικά έργα, που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από το 2022 και να ολοκληρωθούν το 2025.

Εγκαιρος εντοπισμός

Επιταχύνεται επίσης το δίκτυο αισθητήρων που θα τοποθετηθεί σε δάση με στόχο να γίνεται έγκαιρος εντοπισμός και αντιμετώπισης της κάθε πυρκαγιάς. Αντίστοιχοι αισθητήρες θα τοποθετηθούν και σε περιοχές για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος ή ιστορικό πλημμυρών, ώστε να αποφεύγεται τουλάχιστον η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται και η πρόσφατη ανακοίνωση για την έκδοση από την Ελλάδα «πράσινου» ομολόγου. Τα χρήματα τέτοιων εκδόσεων, τα οποία -αν πάνε όλα καλά- θα ξεκινήσουν από το δεύτερο μισό του 2022, θα χρηματοδοτήσουν έργα σε αστικές και ημιαστικές περιοχές οι οποίες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια, αλλά η αποκατάστασή τους καθυστέρησε λόγω έλλειψης πόρων.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής «COP26» για το κλίμα ο Πούτιν

Μαρίνα Μπενέκου

OHE: Η εξαγωγή ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως θα φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Σύμπραξη με τον Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις

Μαρίνα Μπενέκου

Κλιματική Αλλαγή: Έρχονται ξηρασία και πλημμύρες – Θα λιώσουν σε 2 δεκαετίες οι παγετώνες της Αφρικής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Μαρίνα Μπενέκου

Πόσες φορές υπήρξε κλιματική αλλαγή και γιατί να ανησυχήσουμε τώρα;

Μαρίνα Μπενέκου

Εκνευρισμένη η βασίλισσα Ελισάβετ με τους ηγέτες που «πολλά λένε αλλά λίγα κάνουν» για την κλιματική αλλαγή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα: Πώς αντέδρασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Μαρίνα Μπενέκου

Κάρολος: «Η Άστον Μάρτιν μου έκαιγε τυριά και λευκό κρασί»- Οι δηλώσεις του για την κλιματική αλλαγή

Μαρίνα Μπενέκου