Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα

Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα

Γωγώ Κατσέλη

Στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και την παραγωγή ανταγωνιστικών ειδών μέσα από επενδύσεις σε μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων και αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών στοχεύει το «μίνι πακέτο» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για τον αγροδιατροφικό τομέα με προϋπολογισμό 567 εκατ. ευρώ.

Αν και ακόμα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τις δράσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο, για τις καλλιέργειες που θα αφορά, καθώς και τον τρόπο που θα υλοποιηθούν τα επενδυτικά προγράμματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότησή τους θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά και θα δίνουν έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, ενώ θα προωθείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, η καινοτομία και οι σύγχρονες πρακτικές, όπως η έξυπνη γεωργία.

Το ποσό δε που θα κατευθυνθεί στον αγροδιατροφικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εγγειοβελτιωτικών υποδομών με την κατασκευή φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης (1 δισ. ευρώ), ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας 1 δισ. ευρώ επιπλέον από τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Αλλωστε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα προωθούμενα έργα αγροτικής κατεύθυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ.

Μετασχηματισμός

Αναλυτικά ποσό ύψους 520 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε επενδύσεις για το «Μετασχηματισμό στον Γεωργικό Τομέα». Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ο πυλώνας αυτός αφορά στην προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Εμφαση θα δοθεί στη συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα) όσο και κάθετων, που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια, ενώ περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία.

Μεταξύ άλλων, τα προγράμματα αφορούν στην καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις στοχεύουν στην αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, στην αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και στην αύξηση των εξαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανομή των 520 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ως εξής:

  • 185 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • 100 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.
  • 170 εκατ. ευρώ στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
  • 50 εκατ. ευρώ στον «πράσινο» τουρισμό.
  • 15 εκατ. ευρώ στη γενετική βελτίωση των ζώων.

Εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι οι αναδιαρθρώσεις θα αφορούν κυρίως στα ροδάκινα, στα πορτοκάλια, στα επιτραπέζια σταφύλια και την κορινθιακή σταφίδα και οι περιοχές που θα ενταχθούν θα είναι η Πέλλα, η Ημαθία, η Κοζάνη κ.ά., η Λάρισα για τα πυρηνόκαρπα και η Αρτα, η Λακωνία, η Αρκαδία και η Κορινθία για τα εσπεριδοειδή.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, για τον οποίο θα διοχετευθούν κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα αφορά συμπράξεις που θα περιλαμβάνουν πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ενώ τα 185 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις σε μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία.

Εκσυγχρονισμός

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροδιατροφικού Τομέα, προϋπολογισμού 47 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της γεωργίας που θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Ειδικότερα περιλαμβάνεται:

  • Η υποστήριξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων (πλατφόρμα που διευκολύνει την έκδοση πιστοποιητικών για εξαγωγές, πύλη για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων κ.λπ.).
  • Η αγορά και ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα.
  • Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων (για τη νέα ΚΑΠ, για την ασφάλιση αγροτικών προϊόντων κ.λπ.).

Υδατοκαλλιέργειες

Ο τρίτος πυλώνας του Σχεδίου είναι η ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών με κονδύλια ύψους 35 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση της παραγωγής.

Οι ενισχύσεις αφορούν μεταξύ άλλων τις καινοτόμες λύσεις εξοπλισμού, την έρευνα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για απειλούμενα είδη και εμπορικά είδη ψαριών γλυκού νερού. Στόχος των δράσεων αποτελεί η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων του κλάδου και των θέσεων εργασίας που δημιουργεί.

Αρδευτικά έργα

Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο στοίχημα των αρδευτικών, ο προϋπολογισμός τους, όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιβανός, ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Τα κονδύλια αναμένεται να κατευθυνθούν σε μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.ά.) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατ’ επέκταση και της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβολιαστείτε για να σωθούν ζωές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξωστρέφεια για βιώσιμη ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 6% η αύξηση του ΑΕΠ εφέτος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το στοίχημα των επόμενων 20 μηνών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ύφεση, η ανάπτυξη και η επόμενη ημέρα

Kon

ΕΛΣΤΑΤ – Άλμα για την ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη «έκπληξη» 16,2% το β’ τρίμηνο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Ικαρία, η… πρωταπριλιά και οι μεταρρυθμίσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: 8 δισ. ευρώ για 36 έργα υποδομών-κατασκευών

Λάμπρος Κατσαρός

ΔΝΤ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Προβλέπει ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022

Ελεύθερος Τύπος Newsroom