Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μονόδρομος η πράσινη οικονομία – Έξυπνες ιδέες στο πνεύμα της εποχής

Newsroom eleftherostypos.gr


Στο παρελθόν η οικονομική ανάπτυξη συνδεόταν συχνά με την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων σαν αυτοί να ήταν ανεξάντλητοι. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ένα είδος “κρίσης πόρων”, με επαπειλούμενες ελλείψεις και άνοδο των τιμών.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες και οικονομολόγοι προσβλέπουν σε διαφορετικά οικονομικά μοντέλα τα οποία παράγουν πλούτο χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον.

Τα κίνητρα για τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν πράσινες οικονομίες, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των πόρωνμε οικονομικά μέσα επωφελή για το περιβάλλον, με στήριξη της καινοτομίας, με καλύτερες πολιτικές για το νερό και τα απόβλητα, καθώς και με προσπάθειες που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής είναι πλέον πάρα πολλά.

Αλλωστε είναι πασιφανές ότι η πράσινη οικονομία είναι πλέον από τις πιο σύγχρονες τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα στο κλίμα της εποχής η Εθνική Τράπεζα,  προχωρά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών για ιδιώτες και επιχειρήσεις για τη στήριξη της πράσινης οικονομίας.

Η πρώτη της καίρια παρέμβαση ήταν η συμμετοχή της στο πρωτοποριακό για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη πρόγραμμα «Astypalea: Smart & Sustainable Island». Το πρόγραμμα φιλοδοξεί  να κάνει την Αστυπάλαια πρότυπο κλιματικά ουδέτερης κινητικότητας μέσω της σταδιακής αντικατάστασης των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά.

Το νέο προνομιακό δανειακό προϊόν ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ–ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ της Εθνικής Τράπεζας παρέχεται αποκλειστικά στους μόνιμους κατοίκους της Αστυπάλαιας για τη χρηματοδότηση αγοράς καινούριου ηλεκτρικού οχήματος (ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας, σκούτερ, ποδηλάτου, πατινιού), ενώ παράλληλα περιλαμβάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και του κόστους αγοράς και εγκατάστασης του έξυπνου οικιακού φορτιστή.  Το δάνειο χορηγείται χωρίς τη λήψη εξασφαλίσεων και προσφέρει χρηματοδότηση από € 2.000 έως και €30.000 προσφέροντας:

 • πολύ χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο πλέον σταθερού περιθωρίου 3,95%
 • πλήρη απαλλαγήαπό τη δαπάνη αξιολόγησης αιτήματος και την εφάπαξ λειτουργική και διαχειριστική δαπάνη  (100% έκπτωση)
 • δυνατότητα υποβολής αίτησης του πελάτη είτε μέσω καταστήματος είτε με απομακρυσμένη διαδικασία δηλ. τηλεφωνικά μέσω Contact Center (καλώντας το 210 48 48 484)

Παράλληλα, επιπλέον του Πράσινου Δανείου- Αστυπάλαια, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει μια ευρεία γκάμα πράσινων προϊόντων για ιδιώτες και για επιχειρήσεις.

Το προϊόν ESTIA ΠΡΑΣΙΝΗ της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ένα πρωτοποριακό στεγαστικό δάνειο το οποίο προσφέρει λύσεις τόσο για αγορά ή κατασκευή ενεργειακά αναβαθμισμένης κατοικίας, όσο και για επισκευαστικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι με:

 • ποσό χρηματοδότησης από €10.000 και έως το 100% του οφειλόμενου τιμήματος σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου ή του κόστους εκτέλεσης εργασιών
 • κυμαινόμενο επιτόκιο με περιθώριο από 2,38% (καθορίζεται από την ενεργειακή κατηγορία) πλέον εισφ. Ν.128/75
 • έκπτωση 50% στην εφάπαξ δαπάνη για έρευνα και έλεγχο εξέτασης του αιτήματος και έγκρισης δανείου

Παράλληλα, για όσους επιθυμούν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα σε ενεργοβόρους τομείς της καθημερινότητάς τους , το καταναλωτικό ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ της Εθνικής μας Τράπεζας παρέχει χρηματοδότηση από €2.000 μέχρι 30.000€ και έως το 100% του κόστους της αξίας των αγορών και των υπηρεσιών, με περιθώριο κυμαινόμενου επιτοκίου 8,4% (πλέον εισφ. Ν.128/75) και διάρκεια αποπληρωμής έως και 84 μήνες ανάλογα με το ποσό του δανείου, καλύπτοντας ενδεικτικά υπηρεσίες όπως :

 • ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας
 • αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης
 • τοποθέτηση πράσινης στέγης
 • αγορά υβριδικού/ηλεκτρικού οχήματος.

Ειδικά για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος (αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας, σκούτερ, ποδηλάτου, πατινιού) προβλέπεται απαλλαγή από τη δαπάνη αξιολόγησης και τη διαχειριστική-λειτουργική δαπάνη για αιτήσεις έως 30/09/2021.

Ενώ, για όσους ενδιαφέρονται για επιχειρηματικό δάνειο για εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού και λοιπών ΑΠΕ, η Εθνική μας Τράπεζα έχει τη λύση με το ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΕ προσφέροντας:

 • κάλυψη έως το 75% του κόστους επένδυσης
 • κυμαινόμενο επιτόκιο, με περιθώριο 4% καθ ‘όλη τη διάρκεια του δανείου πλέον εισφ. Ν.128/75
 • διάρκεια αποπληρωμής έως 13 έτη
 • ευελιξία στον τρόπο εκταμίευσης
 • δυνατότητα αποπληρωμής με μηνιαίες/τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες δόσεις

(Στο κυμαινόμενο επιτόκιο, εφαρμόζεται επιτόκιο βάσης 3MEuribor)

Για περισσότερες πληροφορίες πως μπορείτε να επωφεληθείτε οικονομικά, δρώντας οικολογικά μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.nbg.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Εθνική Τράπεζα: Αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 στο 7,5% – Προβλέπει αύξηση 12% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εθνική Τράπεζα: Νέος πρόεδρος ο Γκίκας Χαρδούβελης

Moody’s: Καμπανάκι για χρέος, εύσημα για μεταρρυθμίσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Καρδίτσα: Άναψαν τα αίματα μέσα στην τράπεζα – Αρνητές μάσκας έκαναν… ντου αγνοώντας τις παρατηρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Χρηματιστήριο: Τα κέρδη-ρεκόρ λύνουν τα χέρια στην Εθνική Τράπεζα

Δημήτρης Ντόγκας

Εθνική Ασφαλιστική: Στο άρμα της CVC Capital Partners με 505 εκατ. – Τι προβλέπει η συμφωνία

Δημήτρης Ντόγκας

Εθνική Τράπεζα: Έσοδα 7,7 δισ. ο… συντηρητικός στόχος για τον Τουρισμό

Δημήτρης Ντόγκας

Επιχείρησαν να ληστέψουν ΑΤΜ και… βάφτηκαν με πράσινη μπογιά

Evanthia Karra

H βασίλισσα Αμαλία μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom